ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για την ΑΡΠΑΓΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ του ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ: Χάμερσλι: «Δεν έπρεπε η Βουλή να ερωτευθεί τις Κόρες της Ακρόπολης και να ξεχάσει μια άλλη Δέσποινα, την Δικαιοσύνη» - του Ευ. Φυλακτού


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για την ΑΡΠΑΓΗ
των ΓΛΥΠΤΩΝ
του ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ

Χάμερσλι: «Δεν έπρεπε η Βουλή
να ερωτευθεί τις Κόρες της Ακρόπολης
και να ξεχάσει μια άλλη Δέσποινα,
την Δικαιοσύνη»



Ο Χιου Χάμερσλι στις 7 Ιουνίου 1816 πρότεινε στην βρετανική κυβέρνηση να αγοράσει τα γλυπτά με σκοπό την φύλαξη τους και όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, να επιστραφούν στην χώρα όπου δημιουργήθηκαν.
Θεωρήθηκε δε απαραίτητο ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί, ότι η Βρετανία κρατά και φυλάσσει τα έργα αυτά, μέχρις ότου ζητηθούν από τους τωρινούς ή μελλοντικούς κυρίους της Αθήνας και δεσμεύεται να επιστρέψει αυτά, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις και διαπραγματεύσεις.
Κάνοντας κριτική στην ατιμία της συναλλαγής με την οποία αποκτήθηκε η συλλογή, ανέφερε: "Δεν έπρεπε η Βουλή να ερωτευθεί τις Κόρες της Ακρόπολης και να ξεχάσει μια άλλη Δέσποινα, την Δικαιοσύνη. Θα έπρεπε δε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να απαλείψουμε αυτό το στίγμα και όχι να τα τοποθετήσουμε στο μουσείο μας".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Βρετανοι, Λονδινο, Αγγλοι, 1816, Χαμερσλι, Ελγιν, λεηλασια, αρχαιοκαπηλια, Ακροπολη, Παρθενωνας, Γλυπτα, Φειδιας, άλογο, Γουεστ, Ακροπολις, Παρθενων, Μπρους, Δικαιοσυνη, Καρυατιδες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ