ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Μια ήπια, διακριτική προσέγγιση στην διαχείριση του στρες - της Β. Μάνεση


ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μια ήπια, διακριτική προσέγγιση
στην διαχείριση του στρες

Της Βάσιας Μάνεση, ανθοθεραπεύτριας,
συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης - NLP Coach


Η ελληνική λέξη «θεραπεία» στο αρχαίο μας παρελθόν, είχε μια διευρυμένη έννοια, με χροιά ψυχοπνευματική που εξέφραζε περισσότερο παροχή και φροντίδα. Σε αυτή την κατηγορία μεθόδων ανήκει η Ανθοθεραπεία: είναι ένας τρόπος φροντίδας προς το συνάνθρωπο μέσα από τη δυναμική της Φύσης και συγκεκριμένα των λουλουδιών.
Τα ανθοϊάματα, τα «εργαλεία» της μεθόδου αυτής, είναι εγχύματα μιας μεγάλης γκάμας λουλουδιών, από τα οποία έχουμε κρατήσει την «ουσία» τους, τη ζωτική τους ενέργεια ή, αλλιώς, το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Οι έννοιες αυτές είναι οικείες σε όσους έχουν ασχοληθεί με ενεργειακές τεχνικές φροντίδας ή αυτοβελτίωσης: η φιλοσοφία της μεθόδου μοιάζει με αυτή της ομοιοπαθητικής.
Τα ανθοϊάματα επιδρούν διακριτικά, αλλά ουσιαστικά και άμεσα στο ενεργειακό μας πεδίο. Στόχος είναι να τροποποιήσουν μια αρνητική κατάσταση, όπως πχ μια πνευματική μας στάση, νοοτροπία ή συναισθηματικό μπλοκάρισμα, και να το μετατρέψουν σε «ενεργειακή ισορροπία». Η μετατροπή αυτή γίνεται μεν σταδιακά αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά για μια τόσο απλή και εντελώς ακίνδυνη μέθοδο.
Με τον τρόπο αυτό διαπραγμετευόμαστε θέματα που μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητα, όπως φόβος, ανασφάλεια, έλλειψη χαράς, θλίψη, πόνος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, υπερευαισθησία, ενοχή, απόρριψη κλπ. Η λίστα είναι όντως μεγάλη, αφού κάθε μια από αυτές τις «παγίδες» έχει και το δικό της πυρήνα που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εδώ είναι δουλειά του συμβούλου, που με ευαισθησία, γνώση και νοιάξιμο, θα χρειαστεί να εντοπίσει την πηγή του άγχους ή της δυσάρεστης αίσθησης και να προτείνει στο άτομο συγκεκριμένο ανθοΐαμα ή συνδυασμό ανθοϊαμάτων.
Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι η Ανθοθεραπεία είναι μια πανάρχαια τεχνική, που ξανα-ανακαλύφθηκε τον προηγούμενο αιώνα από τον Dr. E. Bach.
Η επίδραση των ανθοϊαμάτων είναι ήπια και απόλυτα ασφαλής, ενώ η χρήση τους συνδυάζεται εύκολα με οποιαδήποτε άλλη αγωγή, είτε φαρμακευτική/ιατρική είτε εναλλακτικού τύπου.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ανθοθεραπεια, Μπαχ, ανθοιαματα, ανθοθεραπια, ανθοιαμα, Μανεση, ανθος, ανθη, ιαμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ