ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Χάρντι, Κάρζον, Γούντχαουζ, Μίλλερ, Γουίλλιαμς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ του ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ - του Ευ. Φυλακτού


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Χάρντι, Κάρζον, Γούντχαουζ,
Μίλλερ, Γουίλλιαμς

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ
του ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ



Ο κορυφαίος Άγγλος ποιητής και μυθιστοριογράφος, Τόμας Χάρντι (1840-1928), σε ένα ποίημα που άρχισε να γράφει το 1905 και ολοκλήρωσε το 1926, παρουσιάζει τους θεούς να δυσανασχετούν, να διαμαρτύρονται και να ζητούν να επιστρέψουν στον φωτεινό βράχο της Ακρόπολης:

«Ω! τι θλίψη.
Εμείς οι θεοί, που πουληθήκαμε για το χρυσάφι των Βορείων
και βρεθήκαμε σε τούτη την ανήλιαγη αίθουσα
όπου του ήλιου το φως αρνείται νάρθει
και η γλυκιά Αυγή φτάνει παγωμένη…».

Ο Τζωρτζ Ναθάνιελ Κάρζον (1859-1925), σε μια επιστολή που έγραψε προς τον εκδότη του περιοδικού «Fortnightly Review», αναφέρει για τις κενές θέσεις στον ιερό βράχο και παρομοιάζει την Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο «σαν την Νιόβη που θρηνεί την λίθινη μοναξιά της».
Συνηγορεί για την περιορισμένη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και της Καρυάτιδας, που η θέση της συμπληρώθηκε με «φρικτά κεραμικά, που προκαλούν την αηδία των επισκεπτών και την μεταμέλεια των Βρετανών». Συμπληρώνει δε: «Σαν Άγγλος θα προτιμούσα αυτό να γίνει αυθόρμητα, χωρίς υστεροβουλία και χωρίς διαπραγματεύσεις, ώστε να θεωρηθεί ένα πραγματικό δώρο».

Ο Βρετανός ήρωας της εθνικής μας αντίστασης Γούντχαουζ, στο βιβλίο του «Φιλέλληνες» γράφει: «Η αφαίρεση των μαρμάρων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μία πράξη που στερούσε από τους Έλληνες την ιστορική πολιτιστική τους κληρονομιά».

Ο Άγγλος ιστορικός Μίλλερ, έγραψε: «οι κλεμμένοι θησαυροί περιμένουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Ο χαράκτης και συγγραφέας Γουίλλιαμς αναφέρει: «Δεν είχαμε το δικαίωμα να εμποδίσουμε τις επόμενες γενεές να αντικρίσουν αυτά τα θαυμάσια γλυπτά στον φυσικό τους χώρο. Τι μπορούμε να πούμε τώρα στον απογοητευμένο ταξιδιώτη, που του στερήθηκε αυτή η δυνατότητα και πώς θα παρηγορηθεί όταν πληροφορηθεί ότι μπορεί να δει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία;».


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ελγιν, Μπρους, ΓΛΥΠΤΑ, ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ, Φυλακτος, Αγγλια, ποιητης, μυθιστοριογραφος, Χαρντι, ποιημα, θεοι, Ακροπολη, θλιψη. θεος, χρυσαφι, ηλιος, φως, Αυγη, Καρζον, επιστολη, περιοδικο, ιερος βραχος, Καρυατιδα, Βρετανικο Μουσειο, Νιοβη, μοναξια, γλυπτικη, Παρθενων, Καρυατις, κεραμικα, αηδια, μεταμελεια, Βρετανια, εθνικα αντισταση, Γουντχαουζ, Φιλελληνες, αφαιρεση, μαρμαρα, πολιτιστικη κληρονομια, ιστορικος, Μιλλερ, κλεμμενοι θησαυροι, επιστροφη, χαρακτης, συγγραφεας, Γουιλλιαμς
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ