CASEMENT: «ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ» του Παρθενώνος!


CASEMENT:
«ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ»
του Παρθενώνος!




O sir ROGER CASEMENT (*), ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΧΑΡΡΙΣΟΝ (1831-1923)EΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ, ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ:

...ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ...
ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΚΗΛΙΔΩΤΑ...
ΚΑΘΑΡΙΑ…
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ...
ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΕΚΕΙ,
ΟΠΟΥ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΕΚΕΙ ΑΓΡΥΠΝΗ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΑ…



ΣΧΟΛΙΟ του Γ. Λεκάκη:

...έλεγε στο ποίημά του, αν και για εμάς δεν είναι πέτρες-μάρμαρμα, αλλά έμψυχα γλυπτά έργα τέχνης, που σε κάνουν να νιώθεις αγαλλίαση (> αγάλματα)...  

O sir ROGER CASEMENT ήταν Ιρλανδός διπλωμάτης (1864-1916), του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και αργότερα ακτιβιστής και ποιητής.
Από 13 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ζούσε από την φιλανθρωπία των συγγενών του…
Θεωρείται ως ο «πατέρας των ερευνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 20ού αιώνα». Όπως είδαμε εκφράσθηκε ανοιχτά κατά της κατοχής κλεμμένων αρχαίων έργων τέχνης, από τους Βρετανούς. Στην Ιρλανδία (1904), προσχώρησε στην Gaelic League, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1893 με σκοπό να διατηρήσει και να αναβιώσει την ιρλανδική γλώσσα. Ετιμήθη το 1905 για την έκθεση-καταγγελία του για όσα συνέβαιναν στο Κονγκό. Εχρίσθη ιππότης το 1911 για τις σημαντικές έρευνές του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Περού! Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε (με τους Joseph McGarrity και Franz von Papen) στο σχέδιο της Γερμανίας, να κερδίσουν οι Ινδοί την ελευθερία τους από τους Βρετανούς (σχέδιο γνωστό ως «Η Ινδο-γερμανική Συνωμοσία»).

Αυτές και άλλες πολλές δραστηριότητές του, του επέφεραν την κατηγορία του «εχθρού του Στέμματος». Σύρθηκε σε μια - διάσημη στα παγκόσμια νομικά χρονικά - δίκη, για εσχάτη προδοσία. Η εισαγγελική Αρχή είχε πολλές δυσκολίες να υποστηρίξει την υπόθεσή της! Τα «εγκλήματα» του «εθνικιστή» (όπως χαρακτηρίσθηκε) Casement τελέστηκαν στην Γερμανία! Έτσι, δεν μπορούσε να δικαστεί στην Αγγλία. Ο νόμος «Treasure 1351», έπρεπε να παρερμηνευθεί, όπερ και εγένετο. Έτσι, (παρ)ερμηνεύθηκε ότι μπορεί να δικάσει στην Αγγλία έγκλημα, «όπου κι αν ετελέστη από τους εχθρούς του Στέμματος»… Με αυτήν την νομική αλχημεία, ο Casement κρίθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε σε θάνατο δι΄ απαγχονισμού. Πριν και κατά την διάρκεια της δίκη, η… βρετανική κυβέρνηση κυκλοφόρησε μυστικά, υποτιθέμενα, αποσπάσματα από τα «Μαύρα Ημερολόγια» του Casement, σε μια εκστρατεία να τον παρουσιάσει με σεξουαλική απόκλιση![1] Το Σύστημα είχε βρει και πάλι τον τρόπο… Προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα εναντίον του δημοφιλούς άνδρα και να επηρεάσει εκείνους τους επωνύμους και τους αξιωματούχους που θα προσπαθούσαν να επέμβουν. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έγραφαν τότε ότι είναι ένας σύγχρονος άγιος… Δεδομένων των κοινωνικών κανόνων, του συντηρητισμού της Καθολικής Εκκλησίας, και ότι η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη, τότε, στην Αγγλία (!), η υποστήριξη στον Casement μειώθηκε σε πολλές περιοχές. Τελικώς, τα γραφόμενά του έγιναν γνωστά μόλις την δεκαετία του… 1950 ως «Μαύρα Ημερολόγια».
Η Γερουσία των ΗΠΑ έκανε έκκληση κατά της θανατικής του ποινής. Απορρίφθηκε από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο με την επιμονή του εισαγγελέα F. E. Smith, που ήταν σφοδρός αντίπαλος της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας. Ο τίτλος του Casement ως ιππότης κατέπεσε στις 29 Ιουνίου 1916. Εν τέλει, τον κρέμασαν στην φυλακή Pentonville του Λονδίνου στις 3 Αυγούστου 1916. Ήταν μόλις 51 ετών…
Τα επόμενα χρόνια, έγιναν πολλές αιτήσεις βουλευτών για επαναπατρισμό των οστών του Casement στην Ιρλανδία. Όλες απορρίφθηκαν από τις βρετανικές κυβερνήσεις, παρά την εκπεφρασθείσα τελευταία επιθυμία του νεκρού, να θαφτεί στο Murlough Bay της κομητείας Antrim στην Βόρεια Ιρλανδία. Εν τέλει, επαναπατρίστηκαν στην Ιρλανδία, μόλις το 1965…

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Το 1955 ο λόρδος Russell του Λίβερπουλ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη των ημερολογίων, κατά την στιγμή της δίκης του Casement.
- Ο βιογράφοι του, Roger McHugh (1976) και Angus Mitchell (2000 και αργότερα) θεωρούν τα ημερολόγια ως χαλκευμένα . Βλ. και άρθρα του Mitchell στην Field Day Review του Πανεπιστημίου Notre Dame (2012).
- Το 2005, η Royal Irish Academy του Δουβλίνου, εδημοσίευσε την Έκθεση Giles, μια ιδιωτική έκθεση σχετικά με τα «Μαύρα Ημερολόγια» (που είχε γραφτεί το 2002). Κατέληξε ότι δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τον συντάκτη τους.
- Νέα έρευνα δημοσιεύθηκε το 2016: Αμφισβητεί και πάλι τα Black Diaries. Το "The Secret Case" του Paul R. Hyde υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη των ημερολογίων όσο ζούσε ο Casement!

Κανείς δεν έχει δει τα αυθεντικά «Μαύρα ημερολόγια» μέχρι τώρα στο Εθνικό Βρετανικό Αρχείο.
Μετά από όλα αυτά, η ομοφυλοφιλική κλίση του Casement φέρεται ότι ήταν, σε μεγάλο βαθμό, εφεύρεση του Βρετανού υπουργού Mansfeldt Findlay στην Christiania (νυν Όσλο Νορβηγίας, στις 29 Οκτωβρίου 1914). Ή κάποιου υπάλληλου του υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: γλυπτα Παρθενώνα, γλυπτα Φειδια, Παρθενωνας, Παρθενων, Ακροπολη, Ελγιν, Μπρους, ΧΑΡΡΙΣΟΝ, ΜΑΡΜΑΡΑ, ΦΕΙΔΙΑΣ, Κεισμεντ, Ιρλανδια, Βρετανια, ακτιβισμος, ποιητης, ανθρωπινα δικαιωματα, ιρλανδικη γλωσσα, Κονγκο, ιπποτης, Περου, Παγκοσμιος Πολεμος, ΜακΓκαριτι, Παπεν, Γερμανια, Ινδια, Συνωμοσια, εχθρος του Στεμματος, νομικη, δικη, εσχατη προδοσια, εθνικισμος, Αγγλια, απαγχονισμος, δικη, Μαυρα Ημερολογια, σεξουαλικη αποκλιση, σεξ, αγιος, Καθολικη Εκκλησια, ομοφυλοφιλια, Ημερολογιο, Γερουσια, ΗΠΑ, θανατικη ποινη, Σμιθ, ανεξαρτησια, ιπποσυνη, κρεμαλα, φυλακη, Λονδινο, οστα, Ρασσελ, Λιβερπουλ, Φιντλει, Χριστιανια, Οσλο, Νορβηγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ