Η Ελληνική Γλώσσα και η Τσακώνικη Διάλεκτος


Η Ελληνική Γλώσσα
και η Τσακώνικη Διάλεκτος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, με αφορμή την προσπάθεια καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», διοργάνωσε στην κατάμεστη αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» εκδήλωση με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα και η Τσακώνικη Διάλεκτος» την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 .
Η πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Μαρία Γαβρήλου, απεύθυνε χαιρετισμό προς τους καλεσμένους και κάλεσε στο βήμα την καθηγήτρια Ελληνικής, Γαλλικής και Αγγλικής Φιλολογίας κ. Ευαγγελία Γαλέου, που πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο: «Η Ελληνική Γλώσσα».
Η κ. Γαλέου μίλησε για την σημασία της Ελληνικής γλώσσας, παρουσίασε, ενδεικτικά, ελληνικές λέξεις που συναντώνται στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα καθώς και επιγραφές που υπάρχουν σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του κόσμου και είναι γραμμένες στα αρχαία ελληνικά. Θέλοντας να τονίσει την σημαντική ιστορία της Ελληνικής γλώσσας και την μεγάλη διάδοσή της σε όλο τον κόσμο αναφέρθηκε σε ρήσεις ατόμων του πνεύματος για αυτή και έκλεισε την ομιλία της με το πολύ δυνατό μήνυμα: «Ψηφίζουμε ναι στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στρατηγούλα Ρήγα η οποία παρουσίασε ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο: «Η Τσακώνικη Διάλεκτος και η Δράση του Αρχείου Τσακωνιάς». Η ομιλήτρια ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας Τσακώνικα και στη συνέχεια παρουσίασε την αρχαία Ελληνική καταγωγή της Τσακώνικης διαλέκτου. Αναφέρθηκε στους λόγους διατήρησής της, τις επιδράσεις της από την νέα Ελληνική και άλλες γλώσσες και, ενδεικτικά, σε μελετητές της διαλέκτου και το έργο τους, καθώς και στις πλούσιες δράσεις του Αρχείου Τσακωνιάς για την διάσωση, διατήρηση και αναβίωσή της. Έκλεισε την ομιλία της με μία Τσακώνικη ιστορία του Θ.Π. Κωστάκη, φυσικού ομιλητή της διαλέκτου και μελετητή της. Η πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών συγχαίροντας την κα Ρήγα για την ομιλία της ανέφερε ότι το νεαρό της ηλικίας της δίνει την ελπίδα ότι η διάλεκτος μπορεί να διασωθεί.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκε στις εισηγήτριες τιμητική και αναμνηστική διάκριση για την συμβολή τους στην επιτυχία της. Επίσης τιμήθηκαν η δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, τέως γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, το Αρχείο Τσακωνιάς δια του πρόεδρου κ. Δημητρίου Τσιγκούνη, τέως Δημάρχου Λεωνιδίου και η κ. Θωμαΐδα (Μηλιώ) Η. Κουνιά, εκδότρια της εφημερίδας «Κυνουρία».
Η δρ. Σαραντοπούλου στην αντιφώνησή της αναφέρθηκε στη σημασία και αξία της Ελληνικής γλώσσας ως κιβωτού του πολιτισμού και των αξιών μας. Συνεχάρη την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας και ιδιαίτερα τον πανεπιστημιακό Ελληνο-Ιταλό καθηγητή κ. Γιάννη Κορίνθιο για τις άοκνες πολυετείς προσπάθειές του, με τις οποίες κατάφερε να πείσει την ελληνική πατρίδα να υλοποιήσει την ιδέα του, για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Αναφερόμενη στην πλούσια δράση της στην Ομογένεια δήλωσε ότι έπραξε απλά το καθήκον της και παρουσίασε το όραμά της για τον Ελληνισμό. Επίσης περιέγραψε, παρενθετικά, ορισμένα πάγια, δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις της Ομογένειας, όπως η ψήφος των αποδήμων και έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας την αξία της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο κ. Δημήτριος Τσιγκούνης μίλησε για την σημασία της διατήρησης της Τσακώνικης διαλέκτου και περιέγραψε το σπουδαίο έργο που γίνεται από τον θεματοφύλακα της Τσακώνικης παράδοσης που ηγείται παρουσιάζοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την εξαφάνιση της Τσακώνικης διαλέκτου. Τόνισε τη σημασία της ένταξης της διαλέκτου τόσο στα σχολεία της περιοχής της Τσακωνιάς όσο και στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τέλος παρέδωσε στην πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών δύο τόμους από τα Πρακτικά του 8ου Τσακώνικου Συνεδρίου που εκδόθηκαν το 2018, δείγμα συνεργασίας του Αρχείου Τσακωνιάς με την Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών και ανταπόδοσης της τιμητικής διάκρισης που έλαβε το Αρχείο Τσακωνιάς.
Η κ. Κουνιά, φυσική ομιλήτρια της διαλέκτου, στην αντιφώνησή της μίλησε για το έργο της και αφιέρωσε την τιμητική διάκριση στον αείμνηστο θείο της Θ. Π. Κωστάκη και στο έργο του. Ακολούθως κάλεσε στο βήμα τα εγγόνια της με τα οποία συνομίλησαν στα Τσακώνικα, θέλοντας να δείξει ότι τα Τσακώνικα δεν αποτελούν μία νεκρή διάλεκτο, αλλά ομιλούνται ακόμα. Δήλωσε ότι ελπίδα της διαλέκτου αποτελούν τα μικρά παιδιά, φορτίζοντας με συγκίνηση όλους τους καλεσμένους.
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τον παραδοσιακό Τσακώνικο χορό. Στην αίθουσα εισήλθαν «Τσουμπελώδες» από την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τσακωνιά» από τα Πέρα Μέλανα Αρκαδίας. Καμαρώσαμε τους σπειροειδείς και φιδίσιους σχηματισμούς του Τσακώνικου χορού και έγινε αναφορά στην ιστορία και παράδοση του χορού από την κ. Κουνιά.

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών ιδρύθηκε το 1979. Αποτελεί τον πνευματικό ταγό της Αρκαδίας και στα πλαίσια εκπλήρωσης των καταστατικών της στόχων συνεχίζει την πλούσια οικουμενική της δράση. Απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε νέα μέλη, Αρκάδες και φίλους της Αρκαδίας να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το έργο της.
Για περισσότερες πληροφορίες τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο κ. Μαρία Γαβρήλου (τηλ: 6944054128) ή τον γενικό γραμματέα Δρ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο (τηλ: 6983510414) και ηλεκτρονικά με μήνυμα.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ήταν (και) εκεί και σύντομα θα παρουσιάσει την εκδήλωση και οπτικοποιημένη.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΕταιρεια Αρκαδικων Γραμματων και Τεχνων, Παγκοσμια Ημερα Ελληνικης Γλωσσας, Ελληνικη Γλωσσα, Τσακωνικη Διαλεκτος, Γαβρηλου, Γαλεου, Γλωσσα, Ρηγα, Τσακωνικα, Τσακωνια, αρχαια Ελληνικα, διαλεκτος, Κωστακης, Σαραντοπουλου, Τσιγκουνης, Λεωνιδιο, Κουνια, Κυνουρια, Ιταλια, Κορινθιος, Ομογενεια, Τσακωνικος χορος, Τσουμπελωδες, Μελανα, Αρκαδια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ