«Εξηγώντας το θαύμα» δίπλα στους πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 - του Α. Γ. Λεκάκη


«Εξηγώντας το θαύμα»
δίπλα στους πρωταθλητές Ευρώπης
του 2004 


Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σαμπράκου «Εξηγώντας το θαύμα» και το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ήταν εκεί για να παρακολουθήσει μια εκδήλωση στην οποία ξεχωριστή λάμψη έδωσε η παρουσία των «ηρώων» εκείνου του αξέχαστου για όλους τους Έλληνες Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2004.


Στις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο αθλητικογράφος και παρουσιαστής μας διηγείται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τον ιστορικό θρίαμβο της εθνικής μας ποδοσφαιρικής ομάδας στο Euro της Πορτογαλίας το 2004, ενώ μέσα από μελέτες, αναλύσεις αλλά και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών μας παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει γίνει, μέχρι τώρα, για την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού. Ακόμη, μπορεί κανείς να διαβάσει τεχνικές αναλύσεις όλων των σημαντικών αγώνων της εθνικής από τον διακεκριμένο αναλυτή και προπονητή Αθανάσιο Τερζή, καθώς και μελέτες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων της στατιστικής, του management, της νευρολογίας και της ψυχιατρικής.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Θοδωρής Ζαγοράκης και Αντώνης Νικοπολίδης εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, καθώς και οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Μιχάλης Τσόχος από την πλευρά των δημοσιογράφων και συνεργατών του Βασίλη Σαμπράκου. Τελευταίος φυσικά μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στο πώς κατάφερε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο, ενώ έδωσε και τις δικές του ευχαριστίες. Από τις πιο όμορφες στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν οι πρωταγωνιστές του Euro πήραν το λόγο και μοιράστηκαν με το κοινό άγνωστα περιστατικά από την περίοδο εκείνη στην Πορτογαλία. Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης.

Από τις πιο όμορφες στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν οι πρωταγωνιστές του Euro πήραν τον λόγο και μοιράστηκαν με το κοινό άγνωστα περιστατικά από την περίοδο εκείνη στην Πορτογαλία, προκαλώντας αρκετά συχνά και γέλια στο κοινό. Ο Μιχάλης Καψής θυμήθηκε πόσο τρελλό του φάνηκε όταν τον καλωσόρισαν στην Εθνική λέγοντάς του πως η ομάδα θα πάρει το τρόπαιο! Ο Ντέμης Νικολαΐδης αποκάλυψε πως ο Ζαγοράκης τους έδινε την οδηγία να μην… ξεφτιλιστούν! Ενώ σε ερώτηση του Γιώργου Καπουτζίδη στον Αντώνη Νικοπολίδη αναφορικά με την μοναξιά του τερματοφύλακα, ο άλλοτε γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έδωσε μοναδική απάντηση: «Η αλήθεια είναι πως στο Euro δεν ένιωσα πολύ μόνος μου, αφού τις περισσότερες φορές βρισκόμασταν σε… άμυνα!». Για ακόμη μια φορά πάντως οι πρωταθλητές Ευρώπης έδειξαν πως έχουν πολύ καλές σχέσεις και πως το κλίμα μεταξύ τους είναι εξαιρετικό ακόμη και σήμερα, σχεδόν 15 χρόνια μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας και πως αυτό το σπουδαίο επίτευγμα που κατάφεραν εκείνο το καλοκαίρι ήρθε επειδή η εθνική ομάδα ήταν μια οικογένεια με όλην την έννοια της λέξεως.
Το πώς δημιουργήθηκε η οικογένεια αυτή, το τι πέρασε για να φτάσει σε αυτή την τεράστια επιτυχία καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της πιο απίστευτης ιστορίας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ίσως ποδόσφαιρο, θα τα διαβάσετε στο βιβλίο του Βασίλη Σαμπράκου «Εξηγώντας το θαύμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΤΟΠΟΣ».

Στην παρουσίαση του βιβλίου βρέθηκαν πάρα πολλοί από τους διεθνείς που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης εκείνο το αξέχαστο καλοκαίρι, όπως ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Κώστας Κατσουράνης, ο Μιχάλης Καψής, ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Κώστας Χαλκιάς, ο Βασίλης Λάκης, ο Παντελής Καφές και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΠΟ την περίοδο του έπους της Πορτογαλίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, αλλά και ο πρώην διεθνής διαιτητής Τάσος Κάκος.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑβιβλιο, Σαμπρακος, θαυμα, Ευρωπαικο Πρωταθλημα Ποδοσφαιρου 2004, αθλητικογραφος, εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου, Euro, Πορτογαλια, Τερζης, Ζαγορακης, Νικοπολιδης, Σωτηρακοπουλος, Τσοχος, Καπουτζιδης, Καψης, Νικολαιδης, τερματοφυλακας, Παναθηναικος, Ολυμπιακος, Καραγκουνης, Κατσουρανης, Χαλκιας, Λακης, Καφες, Παπαδοπουλος, Γκαγκατσης, Κακος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ