Ψυχιατρικά φάρμακα και ναρκωτικά βρέθηκαν στα ύδατα της Ανταρκτικής!!!

Ψυχιατρικά φάρμακα και ναρκωτικά
βρέθηκαν στα ύδατα
της Ανταρκτικής!!!
  

Μια μελέτη ενιαίας δειγματοληψίας δέκα δειγμάτων νερού από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ρεμάτων, των λιμνών, αποστραγγίσεις παγετώνων και απόρριψης λυμάτων στην θάλασσα της Ανταρκτικής βρήκε 25 φαρμακευτικά προϊόντα και 21 ναρκωτικές ουσίες!
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις που βρέθηκαν ήταν τα αναλγητικά ακεταμινοφαίνη (48,74 mg L1), δικλοφενάκη (15,09 mg L1) και ιβουπροφαίνη (10,05 mg L1) και το διεγερτικό καφεΐνη (71,33 mg L 1).

Όλες αυτές οι ουσίες ανιχνεύθηκαν σε ύδατα στα οποία είχαν χυθεί απ’ ευθείας στον ωκεανό, χωρίς προηγουμένως να έχουν υποστεί διαδικασίες καθαρισμού – φιλτραρίσματος.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει ένα ευρύ φάσμα ουσιών και καθορίζει την παρουσία φαρμακευτικών ουσιών και ψυχιατρικών φαρμάκων στην περιοχή της Ανταρκτικής. Πιστεύουμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε να επικεντρωθεί η προσοχή στην ανάγκη για συνεχή περιβαλλοντική παρακολούθηση αυτών των ουσιών στον κύκλο των υδάτων, ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές όπως η Ανταρκτική.

Αυτή η μελέτη παρακολούθησης του περιβάλλοντος έχει εντοπίσει τρεις ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως, με τιμές υψηλού κινδύνου.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιστοιχούσαν στην αναλγητική και αντιφλεγμονώδη ομάδα (ακεταμινοφαίνη, δικλοφενάκη και ιβουπροφαίνη).
Παρομοίως, η αναλγητική και η αντιφλεγμονώδης ομάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για το οικοσύστημα της Ανταρκτικής λόγω της τοξικότητος.
Στην ομάδα των ψυχιατρικών φαρμάκων και των ναρκωτικών ουσιών (νόμιμα και παράνομα), το διεγερτικό καφεΐνη ανιχνεύτηκε με την υψηλότερη συγκέντρωση, ακολουθούμενο από την εφεδρίνη. Η υψηλή συγκέντρωση της καφεΐνης είναι στενά συνδεδεμένη με την παρουσία ανθρώπων, επομένως η ουσία αυτή θεωρείται περιβαλλοντική ρύπανση ανθρωπογενούς προέλευσης και οι συγκεντρώσεις αυξάνονται ακόμη και σε προφανώς μη κατοικημένες περιοχές.

Η συνεχιζόμενη και όλο και μεγαλύτερη ανθρώπινη παρουσία στην Ανταρκτική οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των ουσιών σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.
Δεδομένων των κλιματικών συνθηκών σε αυτήν την ήπειρο και τις προφανείς ελλείψεις, όσον αφορά τα συστήματα καθαρισμού των λυμάτων, συσσωρεύονται ή χύνονται απ’ ευθείας στην θάλασσα...



ΠΗΓΗ: Silvia Gonzalez-Alonso, Luis Moreno Merino, Sara Esteban, Miren Lopez de Alda, Damia Barcelo, Juan Jose Duran, Jeronimo Lopez-Martínez, Jaume Acena, Sandra Perez, Nicola Mastroianni, Adrian Silva, Myriam Catal, Yolanda Valcarcel «Occurrence of pharmaceutical,recreational and psychotropic drug residues in surface water on the northern Antarctic Peninsula region», 7.6.2017.

δειγματοληψια υδατων, πηγη, ρεμα, λιμνη, παγετωνας, λυματα, θαλασσα, Ανταρκτικη, φαρμακα, ναρκωτικα, ουσιες, αναλγητικα, ακεταμινοφαινη, δικλοφενακη, ιβουπροφαινη, διεγερτικο, καφεινη, υδατα, ωκεανος, καθαρισμος, φιλτρο, φαρμακο, ψυχιατρικο, περιβαλλον, αντιφλεγμονωδη, τοξικοτητα, ψυχιατρικα φαρμακα, ναρκωτικο, διεγερτικα, εφεδρινη, ρυπανση, μολυνση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ