Έκθεση του Γιάννη Νίκου στο Μόναχο από τον ζωγραφικό κύκλο «Μαγικός Κόσμος»


Έκθεση του Γιάννη Νίκου
στο Μόναχο
από τον ζωγραφικό κύκλο 
«Μαγικός Κόσμος»

Φωτογραφία: Ρένα Τσόγκου.

„Ο Μαγικός Κόσμος“ άνοιξε τις πύλες του στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του γνωστού ζωγράφου Γιάννη Νίκου, στο Μόναχο στις 15 Μαρτίου 2019.
Με την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο ο επισκέπτης βιώνει ἀμεσα ένα εντυπωσιακό, ρομαντικό, φανταστικό, αλληγορικό και μαγικό κόσμο, με έργα που αναφέρονται στην  ελληνική μυθολογία και ιστορία και στην ιστορία της Βίβλου.
Οι αριστοτεχνικές πινελιές που αποτυπώνουν με ζωηρά χρώματα και καταπληκτική λεπτομέρεια τα θέματα, φανερώνουν το μεράκι του ζωγράφου και τον ανύστακτο εσωτερικό του πόθο, να αποδώσει με καλλιτεχνική ερμηνεία τη σημερινή πραγματικότητα και τη νοσταλγία του ανθρώπου για ένα καλύτερο κόσμο, όπως αυτή (η νοσταλγία) διαιωνίζεται στη μυθολογία, στη φιλοσοφία και στα ιερά κείμενα των θρησκειών.
Όπως ο ίδιος πολυβραβευμένος καλλιτέχνης σημειώνει χαρακτηριστικά:
Συνειδητοποιημένα λοιπόν, κατέληξα σ’ ένα οργανωμένο συμβολισμό και φεύγοντας απ’ τον καθαυτό «σουρεαλισμό» πέρασα στον «μαγικό ρεαλισμό». Είμαι συμβολιστής φύσει και θέσει. Τα μεγάλα κείμενα της ανθρωπότητας-Μυθολογία, Βίβλος, Αποκάλυψη, Βέδδες, ήταν συμβολικά και λειτούργησαν μέσ’ απ’ την παραβολή. Το ίδιο πιστεύω και για την εικόνα. Μου αρέσει να διηγούμαι ιστορίες και μια εικόνα, ως γνωστό, ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Αναζητώ σε εικόνες πέρα απ’ τον «πραγματικό κόσμο», σύμβολα που θα με βοηθήσουν ν’ αποδώσω καταστάσεις σημερινές, το τι συμβαίνει γύρω μας, μ’ ένα τρόπο ποιητικό αλλά και διαχρονικό σαν μήνυμα.  Τη ζωγραφική μου, τη βλέπω περισσότερο σαν μια θεατρική παράσταση… Κινείται και συνδέει με αόρατα νήματα τον κόσμο του πεπερασμένου με το υπερβατικό, το μικρόκοσμο με το μεγάκοσμο… Αυτές οι γνώσεις σε συνδυασμό με την συνεχή μελέτη της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας, της Ποίησης, πιστεύω ότι με βοήθησαν στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου εικαστικού οράματος.

Φωτογραφία: Ρένα Τσόγκου.

Η έκθεση φιλοξενείται σε χώρο στη Schleißheimer Str. 119, 80797 München, που διέθεσε ευγενώς ο συμπολίτης μας κ. Μάριος Κουλαουζίδης, εκτιμητής αρχαίων νομισμάτων.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που έλαβαν χώρα στις 15 Μαρτίου 2019  παρευρέθηκαν μέλη της Παροικίας μας και Βαυαροί φιλέλληνες, μεταξύ αυτών ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο διευθυντής της Εταιρείας Internet oliv newton κ. Κωνσταντίνος Καλαουζίδης, η εκδότρια του διεθνούς περιοδικού ETHNO, κ. Ιωάννα Παναγιώτου, ο ιατρός και καλλιτέχνης Αθανάσιος Μπαγκατζούνης, οι εκδότες της διαδυκτιακής εφημερίδας  e-bavariagr.de κ. Νικόλαος Σκριτλής και κ. Χρυσούλα Ζλατίντση, η αντιπρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου κ. Ρένα Τσόγκα, ο αγιογράφος κ. Στέφανος Στωίλας, η διευθύντρια του φροντιστηρίου Η ΓΝΩΣΗ κ. Αγγελική Κοντοπούλου, επιχειρηματίες κ.α.
Το Μόναχο διευρύνθηκε, με την έκθεση αυτή, με μια διαπολιτισμική διάσταση και εμπλουτίστηκε με ιδέες και οράματα ενός διεθνώς καταξιωμένου έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και μεταλαμπαδεὐει, με τα έργα του, σ΄όλο τον κόσμο πανανθρώπινα μηνύματα.
Έργα του Γιάννη Νίκου ευρίσκονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου και στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.


Η Παροικία ευχαριστεί θερμά τον Γιάννη Νίκου για την εξαίσια πνευματική και καλλιτεχνική του δημιουργία και προσφορά, καθώς επίσης και τον κ. Μάριο Καλαουζίδη για τη διάθεση των χώρων για την έκθεση.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τις ώρες επίσκεψης:
Μάριος Καλαουζίδης τηλ. 0176 32 54 8775

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Νικου, Μοναχο, εικαστικα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ