22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων στην μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα «Στο Φως του Ομήρου»



22 Μαρτίου
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
από την Εταιρεία Συγγραφέων
στην μνήμη του Μιχαήλ Μήτρα
«Στο Φως του Ομήρου»

Σήμερα (ώρα 19:30), η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50) με μια εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου». Θα μιλήσει και θα συντονίσει ο συγγραφέας και ομ. καθ. Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπ. Αθηνών Γ. Γιατρομανωλάκης. Αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη θα διαβάσουν οι συγγραφείς-μέλη της Εταιρείας Ζυρ. Ζατέλη και Αχ. Κυριακίδης. Μουσική του Στέφ. Κόκκαλη, γραμμένη ειδικά για την εκδήλωση αυτή, θα ερμηνεύσει ο συνθέτης.
Το φθινόπωρο του 1997 ο προσφάτως εκλιπών ποιητής Μιχ. Μήτρας επρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ (πρόεδρος τότε ο ποιητής-κριτικός Κ. Στεργιόπουλος), ενώ το μέλος του ΔΣ-ποιήτρια Λ. Στεφάνου επρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, της εαρινής ισημερίας. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα εορτάσθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλαιό ταχυδρομείο της πλ. Κοτζιά. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Β. Βασιλικός, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με την στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.

ΠΗΓΗ: εφημ. "Kontra-News", 22.3.2019 / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Εταιρεια Συγγραφεων, Παγκοσμια Ημερα Ποιησης, Ομηρος, Γιατρομανωλακης, Ζατελη, Κυριακιδης, Κοκκαλης, Μητρας, Συγγραφεας, ποιηση, Στεργιοπουλος, Στεφανου, 1998, Βασιλικος, 2000
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ