Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Κίνα 361 κλεμμένα σπάνια έργα τέχνης! Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός κειμηλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες! 7.000 πολιτιστικά αντικείμενα κατάσχεσε το FBI από πρώην…ιεραπόστολο!

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Κίνα
361 κλεμμένα
σπάνια έργα τέχνης!

Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός κειμηλίων
από τις Ηνωμένες Πολιτείες!
7.000 πολιτιστικά αντικείμενα
κατάσχεσε το FBI
από πρώην… ιεραπόστολο!

Ειδώλια οικόσιτων ζώων (κεραμικά)
μπροστά σε μια κτηνοτροφική μονάδα (σταύλο)
εποχής Δυναστείας των Χαν
Ήταν ανάμεσα σε αυτά που επέστρεψαν από τις ΗΠΑ στην Κίνα το 2019.
Φωτ.: ZHANG RUINAN - CHINA DAILY.


Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 7.000 πολιτιστικά αντικείμενα κατάσχεσε το FBI στην Ιντιάνα, στο σπίτι ενός…91χρονου πρώην…ιεραπόστολου, του Donald Miller το 2014…Εξ αυτών τα 361 ήταν κινεζικά…
Τα κινεζικά κειμήλια (κεραμικά, από νεφρίτη, χάλκινα όπλα από το 10.000 π.Χ. μέχρι την δυναστεία Qing, 1644-1911), προς επαναπατρισμό, παρουσιάσθηκαν στα ΜΜΕ, από την αμερικανική κυβέρνηση στο Μουσείο Eiteljorg of American Indians and Western Art στην Ινδιανάπολη της Ινδιάνας.
Είναι ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός κειμηλίων από τις ΗΠΑ, από το 2009, όταν Κίνα και ΗΠΑ υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έκτοτε, οι ΗΠΑ επέστρεψαν δύο σύνολα 36 αντικειμένων στην Κίνα τον Μάρτιο του 2011 και τον Δεκέμβριο του 2015…
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν μια μακρά ιστορία σχέσεων σε πολλά επίπεδα. Σήμερα έχουμε ένα ακόμα ορόσημο αυτής της σημαντικής σχέσης: Μέσα από μια μακρά και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του FBI και των εταίρων μας στην Εθνική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κίνας, μπορέσαμε να εντοπίσουμε συνολικά 361 αντικείμενα που δικαιωματικά ανήκουν στην Κίνα», είπε η κ.Kristi Johnson, επί κεφαλής του τμήματος Transnational Organized Crime section (Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος) του FBI.
Τα κινεζικά πολιτιστικά αντικείμενα που…«χάνονται» στο εξωτερικό αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας, εδήλωσε η κ.Hu Bing, αναπληρώτρια διευθύντρια Διαχείρισης της Κληρονομιάς της Κίνας.
«Αυτός ο επαναπατρισμός είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας 5 χρόνων από Κίνα και ΗΠΑ. Δεν αποδεικνύει μόνον τις συντονισμένες προσπάθειες Κίνας και ΗΠΑ να υποστηρίξουν και να συναντηθούν ο ένας με τον άλλο για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών...αλλά συμβάλλει επίσης στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών. Αποτελεί παράδειγμα για την εξασφάλιση της ασφάλειας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν ένα ανεκτίμητο δώρο για τον εορτασμό της 40ής επετείου από την ίδρυση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία, μαζί με τις ΗΠΑ, για την καθιέρωση και την βελτίωση των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών, σχετικά με τα κλεμμένα πολιτιστικά αντικείμενα και την αύξηση των διεθνών ανταλλαγών πληροφοριών και της ομαδικής εργασίας κατά της λεηλασίας πολιτιστικών αγαθών».
Ο εκπρόσωπος του υπ.Εξωτερικών Κίνας, Lu Kang, εξέφρασε την εκτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων από τις ΗΠΑ. «Η συνεργασία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό μέρος των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων. Η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα αυτό», ανέφερε.
Η κ.Aleisha Woodward, του US State Department Bureau of Educational and Cultural Affairs, την χαρακτήρισε «μια υπέροχη ευκαιρία να γιορτάσουμε την πολιτιστική κληρονομιά που σέβονται και οι δύο».

ΠΗΓΗ: China Daily/ANN, 2.3.2019.

Από τα κατασχεθέντα 7.000 πολιτιστικά αντικείμενα τα 361 ήταν κινεζικά. Και ορθώς επαναπατρίσθηκαν. Τα υπόλοιπα… 6.639; Απέστειλε κανένα αίτημα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, εδώ και 5 χρόνια (από το…2014, όταν βρέθηκαν), να ρωτήσει το FBI, μη τυχόν, ανάμεσά τους ήταν και κανένα ελληνικό;;;


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΗΠΑ, Κινα, κλεμμενα εργα τεχνης, επαναπατρισμος, κειμηλια, πολιτιστικα αντικειμενα, ιεραποστολος, Μιλλερ, Ειδωλιο, οικοσιτο ζωο, κεραμικο, κτηνοτροφια, σταυλος, Δυναστεια Χαν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ