Διασπαστική κίνηση ή κάτι χειρότερο; Κατά καιρούς εμφανίζονται στην Κυπριακή Παροικία του Λονδίνου διάφοροι «σωτήρες» του Κυπριακού και «φωστήρες» της λύσης - του Μιχ. Έλληνα


Διασπαστική κίνηση
ή κάτι χειρότερο;

Κατά καιρούς εμφανίζονται
στην Κυπριακή Παροικία του Λονδίνου
διάφοροι «σωτήρες» του Κυπριακού
και «φωστήρες» της λύσης…

Του Μιχάλη Έλληνα

Κατά καιρούς εμφανίζονται στην Παροικία διάφοροι «σωτήρες» του Κυπριακού και «φωστήρες» της λύσης, που νομίζουν ή προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα, ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα έλλειψης φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είναι πρόβλημα εθνικιστικών αντιλήψεων και ιδεολογιών και ότι, αν καλλιεργηθούν και αναπτυχθούν θετικά αυτές οι «αρετές», το Κυπριακό θα λυθεί διά της… επανένωσης.


Αυτοί οι «φωστήρες» όχι μόνο παραγνωρίζουν την ουσία του Κυπριακού, δεν φαίνεται απλώς να μην ενοχλούνται ποσώς από την τουρκική κατοχή, τις εγγυήσεις, τον εποικισμό και την παραχάραξη της ιστορίας του τόπου και της δημογραφίας του, αλλά έμμεσα πλην σαφώς, δικαιολογούν κιόλας την τουρκική επεκτατικότητα και αδιαλλαξία, την άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, δίνοντας άλλοθι στον Ακιντζί και στην Άγκυρα, με το να επιρρίπτουν εξ ίσου ευθύνες και στις δύο πλευρές για την απουσία συνομιλιών στο Κυπριακό.

Και αυτό προβάλλεται χωρίς ντροπή, ενόσω και οι … πέτρες γνωρίζουν ότι εκείνος που κάνει τα πάντα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, που προέβη σε ένα σωρό απαράδεκτες υποχωρήσεις για να ζωντανέψει ξανά ο διάλογος, είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ελληνο-κυπριακή πλευρά. Όσοι εμφορούνται από τέτοιες απόψεις και διακηρύττουν παρόμοιες θέσεις, το μόνο που κατορθώνουν είναι να εδραιώνουν την τουρκική κατοχή και να ισχυροποιούν το ψευδοκράτος, δηλαδή τη διχοτόμηση του νησιού.

Αφορμή για το παρόν μας έδωσε συγκέντρωση που έγινε στις 14 Μαρτίου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός «νέου κινήματος όλων των Κυπρίων για επανένωση της Κύπρου». Διαβάζοντας ένας την ανακοίνωση που εξεδόθη, αλλά έχοντας και πληροφόρηση για τα όσα διημείφθησαν στη συγκέντρωση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την ουσία του Κυπριακού αλλά και μια παραπλάνηση για τους λόγους απουσίας συνομιλιών αυτή την περίοδο. 

Στην ανακοίνωση/πρόσκληση που δημοσιεύθηκε για την εκδήλωση, γίνεται αναφορά σε «προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών (δηλαδή του Πλαισίου Γκουτέρες) και τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις».

Αυτή η αναφορά ξεκάθαρα υιοθετεί την τουρκική θέση, όπως εκφράστηκε από τον Ακιντζί, δηλαδή για υπογραφή «ενδιάμεσης συμφωνίας» με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι αυτό το έγγραφο – πλαίσιο ήταν ένα «κόλπο» του Άιντα (σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά), το οποίο, εν πάση περιπτώσει, τροποποιήθηκε τέσσερις μέρες μετά, με υπαγόρευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην διακήρυξη αυτής της νέας κίνησης παραγνωρίζεται πλήρως η νόμιμη, λογική και συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας για συμφωνία επί σημείων/όρων αναφοράς πριν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες, ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί όλων των βασικών πτυχών με προοπτική κατάληξης σε συμφωνία. Γι΄ αυτό και ο Γ.Γ του ΟΗΕ έστειλε την Ειδική Απεσταλμένη του κυρία Λουτ, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος, να συναινέσουν όλες οι πλευρές στο τι θα συμπεριλαμβάνεται στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, όταν και εάν αρχίσουν οι συνομιλίες. Η τουρκική πλευρά, με την Άγκυρα πρωτοστατούσα, πρόβαλε και προβάλλει τεράστια κωλύματα στην επανέναρξη των συνομιλιών, αρνούμενη να συζητηθούν βασικές πτυχές.

Αντ’ αυτού, η τουρκική πλευρά αξιώνει να γίνει πρώτα αποδεκτή η πολιτική ισότητα των Τ/κ, όπως την ερμηνεύουν ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου και η Τ/κ ηγεσία (δηλαδή, βέτο σε όλα), με αντάλλαγμα η Τουρκία να σκεφτεί αν θα συζητήσει (όχι εγκαταλείψει) την απαίτηση της για εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί και μετά τη λύση.

Στη διακήρυξή της, λοιπόν, η «νέα κίνηση» αναφέρεται μόνο στο θέμα της πολιτικής ισότητας που θέτουν επιμόνως οι Τούρκοι και παραγνωρίζουν ΠΛΗΡΩΣ την δίκαιη αξίωση της Ε/κ κοινότητας να μην υπάρχουν εγγυητές και επεμβατικά δικαιώματα στο νέο κράτος, θέση την οποία υποστηρίζουν ένθερμα η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλοι γνωρίζουμε πως οι Τούρκοι εννοούν την πολιτική ισότητα. Ευστόχως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε αυτό που επιδιώκουν οι Τούρκοι ως «πολιτική ανισότητα».

Η «νέα κίνηση» επιμελώς και επίτηδες αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά σε εγγυήσεις και στρατό. Γιατί; Επειδή το απαιτεί η Άγκυρα και το προβάλλει ο Ακιντζί ως «εκ των ουκ άνευ» αξίωση; Το να γίνεται αναφορά σε λύση διζωνικής χωρίς να τονίζεται ότι αυτή πρέπει να εναρμονίζεται με τις δημοκρατικές αρχές, το Κεκτημένο και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ωσάν να υποστηρίζεται η τουρκική εκδοχή και ερμηνεία της Διζωνικής, η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί σε δύο ρατσιστικά κράτη και σε συνομοσπονδία.

Προς την πιο πάνω «λύση» φαίνεται να συμφωνούν και κάποιοι της «νέας κίνησης», αφού στην ομιλία του στις 14 Μαρτίου ο «συμπρόεδρος» της συνάντησης, Τ/κ Ilker Kilich, πρότεινε η «κίνηση» να υποστηρίζει «μεικτές» υποψηφιότητες Ε/κ και Τ/κ ομοϊδεατών τους τόσο σε εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και σε εκλογές στην… «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», δηλαδή στο ψευδοκράτος. Τουτέστιν, Ελληνοκύπριοι να εκλέγονται «βουλευτές» στην ψευδοβουλή των κατεχομένων»!!!

Αντιλαμβανόμεθα ότι στη συγκέντρωση (των 58 ατόμων) πήγαν και συμπατριώτες μας με γνήσια αισθήματα και άνθρωποι που αγωνιούν ειλικρινά για τη λύση του Κυπριακού και θέλουν να συνεισφέρουν. Σίγουρα κάποιοι παγιδεύτηκαν από εύηχα συνθήματα, αλλά υπήρχαν εκεί και αφελείς που δεν πήραν χαμπάρι τι γίνεται. Ασφαλώς, όμως, παρίσταντο και άνθρωποι που η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού,  ακόμα και τουρκικών προδιαγραφών, δεν τους πειράζει καθόλου. Μερικοί Τ/κ μάλιστα ήταν εκεί για να προωθήσουν τις θέσεις Ερντογάν-Ακιντζί και να εκθέσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Ε/κ κοινότητα.

Η κίνηση αυτή διακηρύττει ότι φιλοδοξεί να καταστεί το… συντονιστικό όργανο της Παροικίας, το οποίο θα εκφράζει όλους τους Κυπρίους και τα υπάρχοντα κόμματα και οργανώσεις, ενώνοντάς τους στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού. Προαναγγέλλει δε τον συντονισμό διαφόρων δραστηριοτήτων, εκστρατειών και πολιτιστικών (ελληνο-τουρκικών) εκδηλώσεων για προαγωγή της φιλίας μεταξύ όλων των Κυπρίων!

Μόνο «αχάπαροι» δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η νέα κίνηση επιχειρεί, εκ του αποτελέσματος, να διασπάσει την Παροικία, η οποία  εκπροσωπείται από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της οποίας συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Βρετανίας.

Τέλος, εκείνο που επίσης οι «διασπαστές» κατορθώνουν, είναι να εξισώσουν τις ευθύνες της μη λύσης και της στασιμότητας και στις δύο πλευρές, αφήνοντας άθικτη την Τουρκία και τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν.

Αντιλαμβανόμεθα ότι στόχος της συγκέντρωσης δεν ήταν η υποστήριξη λύσης του τουρκικού προτεκτοράτου στην Κύπρο. Όμως, αν δεν προσεχθεί η αναγγελθείσα δραστηριότητα της νέας διασπαστικής κίνησης, με βάση τα όσα διακήρυξαν, στο τέλος εκεί θα καταλήξουν. Γι αυτό οι ευθύνες όσων συμμετείχαν ή «παρασύρθηκαν» από εύηχα συνθήματα, είναι τεράστιες.

«Ε»

ΠΗΓΗ: Κύριο άρθρο της εφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λονδίνου, 21.3.2019, σελ. 5. 


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΔιασπαστικη κινηση, Κυπριακη Παροικια Λονδινου, σωτηρας, Κυπριακο, φωστηρας, λυση, Ελληνας, Κυπρος, Λονδινο,Διασπαστες, Διασπαση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ