Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

Το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) πραγματοποιεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, στις 19:00, ανοιχτή εκδήλωση για την ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι Εισηγητές έχουν υπηρετήσει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και γνωρίζουν την χρησιμότητα της θαλάσσιας ισχύος για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα.

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ»


Ομιλητές:
1Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος ΠΝ – Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ – Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
«Περί Θαλάσσιας Ισχύος και Θαλάσσιας Στρατηγικής. Η Περίπτωση της Ελλάδος».
Η εισήγηση εξοικειώνει το ακροατήριο σε βασικούς ορισμούς και αναφέρεται επιγραμματικά σε ιστορικά και σύγχρονα δεδομένα τα οποία αναδεικνύουν την σημασία της θαλάσσιας ισχύος και θαλάσσιας στρατηγικής για την κρατική οικονομία και κοινωνική ευημερία. Προσεγγίζονται συνοπτικά οι κύριες διαστάσεις του θαλασσίου περιβάλλοντος. Αναφέρεται η τρέχουσα κατάσταση βασικών παραμέτρων της εθνικής θαλάσσιας ισχύος όπως η ναυτιλία, ο θαλάσσιος τουρισμός, οι λιμενικές και ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές, η ενέργεια, η αλιεία και γίνονται προτάσεις βελτιστοποιήσεως του εθνικού οφέλους.

2η ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Υποναύαρχος ε.α. Γεώργιος Τσόγκας ΠΝ – Πρώην Διοικητής ΚΕΝΑΠ/NMIOTC – Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
«Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και η Ελληνική Ασφάλεια και Άμυνα».
Η εισήγηση αναφέρεται στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και των διαφαινομένων σχετικών απειλών και προκλήσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών. Γίνεται μνεία του στρατιωτικού συσχετισμού μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, των τάσεων αυτού και των επιπτώσεων στην ελληνική άμυνα και ασφάλεια. Εξετάζονται οι παράμετροι του διεθνούς παράγοντα, των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής ένωσης, των λοιπών χωρών και εταίρων στην λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Ανατολική. Προτείνονται βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις άμυνας και ασφάλειας για την Α. Μεσόγειο.
Προλογίζει ο διευθυντής του Ι.Θ.Τ.Π. κ. Ανδρέας Ματζάκος.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, θα δοθεί χρόνος στο κοινό για ερωτήσεις.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ



 

Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων | Καπνεργατών 9
τηλ.: 25410 29282 – 26635

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ