Ο βουλευτής του HDP, Γκ. Παϊλάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αναφορικά με τον «Κανονισμό για τα μειονοτικά κοινοτικά βακούφια»


Ο βουλευτής του HDP,
Γκ. Παϊλάν,
κατέθεσε ερώτηση
προς τον υπουργό Πολιτισμού
και Τουρισμού της Τουρκίας
αναφορικά με τον
«Κανονισμό για τα μειονοτικά
κοινοτικά βακούφια»

«Σκοπός είναι η οριστική κατάργηση
των εκλογών για τα διοικητικά συμβούλια
των μειονοτικών κοινοτικών βακουφίων;»

Ο βουλευτής Ντιγιάρμπακιρ του HDP Γκάρο Παϊλάν έφερε στην ατζέντα της Βουλής το ζήτημα που αφορά τον κανονισμό ο οποίος προβλέπει ότι τα μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων μπορούν να εκλέγουν τα διοικητικά συμβούλια των μειονοτικών κοινοτικών βακουφίων και ο οποίος έχει καταργηθεί μην επιτρέποντας την ανάδειξη διοικήσεων τα τελευταία 6 χρόνια. Σε πρότασή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ο Παϊλάν ρώτησε το εξής:«Σκοπός είναι η οριστική κατάργηση των εκλογών για τα διοικητικά συμβούλια των μειονοτικών κοινοτικών βακουφίων;».
Η πρόταση και το σκεπτικό του Παϊλάν είναι τα εξής:
Ο κανονισμός που προβλέπει ότι τα μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων μπορούν να εκλέγουν τα διοικητικά συμβούλια των μειονοτικών κοινοτικών βακουφίων, καταργήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2013. Ο δε νέος κανονισμός, παρά τα έντονα αιτήματα των μειονοτικών κοινοτήτων, δεν έχει εκδοθεί εδώ και 6 χρόνια. Αντ’ αυτού, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων επικύρωσε μια ρύθμιση που απογοητεύει τις κοινότητες που ανέμεναν μια δημοκρατική λύση. Εκδόθηκε μια εγκύκλιος που ανοίγει τον δρόμο για την «πλήρωση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μειονοτικών βακουφίων που μειώθηκαν λόγω θανάτων ή παραιτήσεων, μέσω διορισμών».
Ο κανονισμός που προβλέπει ότι οι συμπολίτες μας-μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων μπορούν να εκλέγουν με την ψήφο τους τα διοικητικά συμβούλια των μειονοτικών κοινοτικών βακουφίων, καταργήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2013. Από τότε μέχρι σήμερα και παρά τα έντονα αιτήματα και τις προτάσεις επίλυσης που έχουν καταθέσει οι μειονοτικές κοινότητες, η κυβέρνησή σας δεν έχει επικυρώσει κάποιον νέο εκλογικό κανονισμό.
Μετά από έξι χρόνια χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής αρχαιρεσιών και πέντε αρμόδιους υπουργούς που έδωσαν επανειλημμένες υποσχέσεις, οι μειονοτικές κοινότητες περίμεναν ότι, αφ’ ότου αναλάβατε υπουργός, θα υλοποιούσατε τη δήλωσή σας «θα το διευθετήσουμε σύντομα» που υπάρχει και στα πρακτικά της Βουλής. Ωστόσο, η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2019 από τη Γενική Διεύθυνση με την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Αντνάν Ερτέμ, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την «πλήρωση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μειονοτικών βακουφίων που μειώθηκαν λόγω θανάτων ή παραιτήσεων, μέσω διορισμών», προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στις κοινότητες που ανέμεναν μια δημοκρατική λύση.
Σε ανακοίνωσή τους σχετικά με την εν λόγω εγκύκλιο, οι διοικήσεις και τα μέλη των κοινοτικών βακουφίων διασαφηνίζουν ότι ο διορισμός στελεχών στις κενές θέσεις των διοικήσεων των μειονοτικών βακουφίων σημαίνει παραμέληση της ανάγκης των συγκεκριμένων ιδρυμάτων, τα οποία αποτελούν νομικά πρόσωπα, για εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο,

1.     Με ποιο αιτιολογικό ελήφθη η απόφαση έγκρισης του διορισμού αυτών των ατόμων, παρά το γεγονός ότι οι βακουφικές διοικήσεις που εξελέγησαν για τετραετή θητεία συνεχίζουν τα καθήκοντά τους εδώ και 8-9 χρόνια χωρίς να έχουν απαλλαχθεί από τις κοινότητες;
2.     Με τη σχετική εγκύκλιο σκοπός είναι η περαιτέρω αναβολή ή και η οριστική κατάργηση των εκλογών για τα διοικητικά συμβούλια των βακουφίων;
3.     Με ποιο αιτιολογικό δεν έχει συνταχθεί εδώ και 6 χρόνια ο κανονισμός που προβλέπει την εκλογή των βακουφικών διοικήσεων; Πότε θα εκδοθεί ο κανονισμός;


ΠΗΓΗ: T2420.3.2019, μετάφραση: Βαλέρια Αντωνοπούλου / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΜΒΡΙΩΝ.

 ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Παιλαν, βακουφι, βακουφια, Τουρκια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ