ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ; Από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα στις βιοεπιστήμες! Αλλά ανακαλύφθηκε ότι ο ύπνος επιδιορθώνει βλάβες του DNA! - του Κων. Τριανταφυλλίδη


ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ;

Από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα
στις βιοεπιστήμες!

Αλλά ανακαλύφθηκε ότι ο ύπνος
επιδιορθώνει βλάβες του DNA!

Του καθηγητού Κων. Τριανταφυλλίδη

Ο ύπνος αυξάνει τη δυναμική των χρωμοσωμάτων, ενώ παράλληλα επιδιορθώνονται οι βλάβες του DNA που συσσωρεύονται κατά τις ώρες της αφύπνισης.
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ο ύπνος παρέμεινε καθολικός και απαραίτητος για όλους τους οργανισμούς με νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ασπόνδυλων, όπως οι μύγες. Για ποιο λόγο ο ύπνος αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου στη ζωή ενός ανθρώπου; Γιατί κοιμούνται τα ζώα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες και η απάντηση που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί.
Ως εκ τούτου, το γιατί κοιμόμαστε παραμένει μυστήριο και θεωρείται από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα στις βιοεπιστήμες.


Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Ισραήλ αποκάλυψαν μια νέα και απροσδόκητη λειτουργία του ύπνου που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξηγήσει πώς ο ύπνος και οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν την απόδοση του εγκεφάλου, τη γήρανση και διάφορες διαταραχές του εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης τριών διαστάσεων στο απόλυτα διαφανές ψάρι ζέμπρα (zebrafish = Danio rerio) ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι ο ρόλος του ύπνου είναι να αυξήσει τη δυναμική των χρωμοσωμάτων και να επιδιορθώσει βλάβες του DNA στο επίπεδο χρωμοσώματος. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αποκατάσταση στα επίπεδα βλάβης του DNA σε κάθε έναν νευρώνα. Προφανώς, αυτή η διαδικασία συντήρησης της ακεραιότητας του DNA δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της περιόδου εγρήγορσης και απαιτεί μια περίοδο με ύπνο με μειωμένη εισροή στον εγκέφαλο για να συμβεί. Με απλά λόγια, από τις μύγες έως τους ανθρώπους - πρέπει να κοιμούνται για να επιτρέψουν στους νευρώνες τους να εκτελούν αποτελεσματική συντήρηση του DNA και αυτό είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο ο ύπνος έχει εξελιχθεί και είναι τόσο συντηρημένος στο ζωικό βασίλειο.

ΠΗΓΗ-Βιβλιογραφία: D. Zada, I. Bronshtein, T. Lerer-Goldshtein, Y. Garini, L. Appelbaum “Sleep increases chromosome dynamics to enablereduction of accumulating DNA damage in single neurons”, Nature Communications, 10:895, 5/3/2019, ελεύθερα προσβάσιμη.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Υπνος, DNA, Τριανταφυλλιδης, χρωμοσωματα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ