Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός, από την Κω, μέγας ευεργέτης της Νάπολι, αλλά και της Κω!


Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός,
από την Κω,
μέγας ευεργέτης της Νάπολι,
αλλά και της Κω!


Ο Γάιος Στερτίνιος Ξενοφών, ήταν ένας σπουδαίος ιατρός από την Κω των Δωδεκανήσων, το νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.
Ο πατέρας του λεγόταν Ηρακλείδης.

Ο "πλάτανος του Ιπποκράτους" σε καρτ ποστάλ, το 1959
και ελληνικό γραμματόσημο με τον μέγα Κώο ιατρό,
πατέρα της Ιατρικής!

Ο Ξενοφών χρημάτισε αρχίατρος του ιδίου του Αυγούστου (!) και έπειτα ευνοούμενος και ιατρός του Κλαυδίου (10-54 μ.Χ.)
Ο Κλαύδιος έμεινε γνωστός για την πολιτική του να δίνει πρωτοβουλίες σε αξίους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εάν ήταν Ρωμαίοι ή όχι. Άλλωστε ήταν Γαλάτης, δηλ. Ηρακλείδης, δηλ. ελληνικής καταγωγής, και ο πρώτος αυτοκράτωρ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που εγεννήθη εκτός ιταλικής χερσονήσου (στο Λούγδουνο, νυν Λυών Γαλλίας)...

Ο Έλλην Ξενοφών άσκησε πολιτική δράση στον χώρο της υγείας, θα λέγαμε σήμερα ότι ήταν ο υπουργός Υγείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!
Τιμώντας την πολιτική του ικανότητα, ο Κλαύδιος ανέθεσε στον Ξενοφώντα και το χαρτοφυλάκιο αρκετών ελληνικών υποθέσεων! Από την θέση αυτή, επέτυχε την ασυλία των ελληνικών ιερών!
Για όλα αυτά απόλαυσε μεγάλες τιμές από τον Κλαύδιο, από τον οποίο ελάμβανε για τις υπηρεσίες του ετησία αμοιβή 500.000 σηστερτίων!!!
Χάρις σ’ αυτόν και η πατρίδα του, η Κως, απόλαυσε μεγάλα ωφελήματα και προνόμια! Μεταξύ άλλων έτυχε ασυδοσίας το 53 π.Χ. Συγκεκριμένα εξασφάλισε φορολογική ατέλεια στο Ασκληπιείο της Κω! Επίσης, χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση του ήδη γκρεμισμένου ναού και της βιβλιοθήκης για την φύλαξη των παπύρων με ιατρικό περιεχόμενο…

Ο Κώος Ξενοφών εκαλείτο «φιλοκαίσαρ», «φιλοκλαύδιος», «φιλοσέβαστος», κλπ.

Αλλά, ο Έλλην ιατρός, λέγεται ότι ήταν και εραστής της αυτοκράτειρας Αγριππίνας της νεότερης, κατά προτροπήν της οποίας κατηγορήθηκε ότι εδηλητήριασε, το 54 μ.X., τον σύζυγό της, αυτοκράτορα, και αντεραστή του...
Διαδόθηκε ότι ο Ξενοφών συμμετείχε στην συνωμοσία!
Αφού έφυγε από την μέση ο Κλαύδιος, η διάδοχη κατάσταση θα ήθελε να τελειώνει και με όλους όσοι είχαν σχέση με αυτόν…

Πάντως, ο Ξενοφών φεύγει από την Ρώμη και εν τέλει εγκατεστάθη στο νησί του με μεγάλη περιουσία. Μολονότι εδαπάνησε μεγάλα ποσά και για τον καλλωπισμό της Νεαπόλεως, στο τέλος άφησε στους οικείους του περί τα 30.000.000 σηστερτίων, ποσόν μυθώδες για την εποχή εκείνη…

ΠΗΓΕΣ:
Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
Λεκάκης Γ. απόσπασμα από το «Τα 41 ιάματα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και η ασκληπιεία Ιατρική».

Παπαγγελής Θ. «Η Ρώμη και ο κόσμος της», κεφ. 8: «Εγώ ο Κλαύδιος», εκδ. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2005.

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Γαιος Στερτινιος Ξενοφων, ιατρος, Κως, νησι, Ιατρικης Ιπποκρατης, Ηρακλειδης, Ξενοφων, αρχιατρος, Αυγουστος, Κλαυδιος, πολιτικη, Ρωμαιοι, Γαλατης, αυτοκρατωρ, Ρωμαικη Αυτοκρατορια, Ιταλια, Λουγδουνο, Λυων, Γαλλια, Ξενοφωντας, υγειας, υπουργος Υγειας, χαρτοφυλακιο, ιερο, αμοιβη, σηστερτιο, Κω, προνομια, ασυδοσια, φορολογια, ατελεια, Ασκληπιειο, ναος, βιβλιοθηκη,παπυρος, καισαρ, σεβαστος, εραστης, αυτοκρατειρα, Αγριππινα, δηλητηριο, συζυγος, αυτοκρατορας, αντεραστης, συνωμοσια, Ρωμη, περιουσια, καλλωπισμος, Νεαπολη, Ναπολι, Νεαπολις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ