Το μουσείο της Βασόρας αποκαλύπτει περισσότερα από 100 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα! Οι ΗΠΑ έχουν επαναπατρίσει περισσότερα από 3.000 κλεμμένα αντικείμενα στο Ιράκ! - βίντεο

Το μουσείο της Βασόρας
αποκαλύπτει
περισσότερα από 100
κλεμμένα αρχαία αντικείμενα!

Οι ΗΠΑ έχουν επαναπατρίσει
περισσότερα από 3.000
κλεμμένα αντικείμενα στο Ιράκ!


Περισσότερα από 2.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 που εκλάπησαν και βρέθηκαν στο εξωτερικό, αποκαλύφθηκαν την περασμένη Τρίτη σε ένα μουσείο, στην επαρχία Βασόρα / Basra του νότιου άκρου του Ιράκ.
Η Βασόρα μπορεί να είναι η πλέον πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία στο Ιράκ, αλλά οι τόποι της πολιτιστικής κληρονομιάς της έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό.
Το Μουσείο της Βασόρας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Ιράκ, εδήλωσε ο κ. Qahtan al-Obeid, επί κεφαλής της αρχαιολογίας και της κληρονομιάς στην επαρχία. «Χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. έως το 1500 μ.Χ.», σε περιόδους Ασσυρίων, Βαβυλωνίων και Σουμερίων.
Ο κ.Obeid εδήλωσε ότι περίπου 100 αντικείμενα - τα περισσότερα από τα οποία προήλθαν από την Ιορδανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες - εδόθησαν πίσω στο Ιράκ για να εκτεθούν στο μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα πρώην παλλάτι του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.
Η κληρονομιά του Ιράκ, επλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα εξ αιτίας των πολέμων που έχουν καταστρέψει την χώρα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Μετά την αμερικανική εισβολή, το 2003, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν πολλά από τα αρχαία αγάλματα της χώρας και τους προ-ισλαμικούς θησαυρούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατοχής, σχεδόν το 1/3 των αρχαίων του Ιράκ, μεταξύ 2014 και 2017, έχει καταγραφεί σε… βίντεο από τους «μαχητές του Ισλάμ», να καταστρέφεται με σφυρί και ασκήσεις, με το σκεπτικό ότι είναι… ειδωλολατρικής προέλευσης…
Οι ειδικοί λένε ότι κατέστρεψαν τα έργα τέχνης που ήταν πολύ μεγάλα για να πωληθούν, και κράτησαν τα μικρότερα, πολλά από τα οποία ήδη περιφέρονται στην… μαύρη αγορά της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι έχουν επαναπατρίσει περισσότερα από 3.000 κλεμμένα αντικείμενα στο Ιράκ από το 2005, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατασχεμένων από ζώνες πολέμου στην Μέση Ανατολή.


ΠΗΓΗ: AFP, 20.3.2019.

ΔΕΙΤΕ το σχετικό ρεπορτάζ:



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Βασορα, Ιρακ, πετρελαιο, Μουσειο, αρχαιοκαπηλια, Ασσυρια, Βαβυλωνα, Σουμεριοι, Ιορδανια, ΗΠΑ, παλατι, Χουσειν, πολεμος, τζιχαντιστες, τζιχαντ, ISIS, Ισλαμικο Κρατος, αγαλμα, Ισλαμ, ειδωλολατρια, Μεση Ανατολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ