Πώς γιόρταζαν οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες το καρναβάλι

Πώς γιόρταζαν
οι παλαιοί Ξανθιώτες
και οι Θρακιώτες
το καρναβάλι

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών διοργανώνει μια λαογραφική εκδήλωση με θέμα τις «Λαογραφικές Εκδηλώσεις στην Ξάνθη».


Η εκδήλωση έχει σκοπό να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες γενικότερα, γιόρταζαν το καρναβάλι.
Αρχικά θα δούμε γενικά τις μεταμφιέσεις στην λαϊκή μας παράδοση.
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στον ‘’Καλόγερο’’, ξεκινώντας από τον Άγιο Γεώργιο-Βιζύη, το χωριό του μεγάλου μας Βιζυηνού, θα ακούσουμε τον ίδιο τον ποιητή να μας περιγράφει για πρώτη φορά τον ‘Καλογερο’. Ακολουθώντας τον χωροχρόνο, θα δούμε μερικές από τις πολλές μεταμορφώσεις του, όπως στο Σκεπαστό και Σαμμακόβι ως Πιτερά/Γκλαγκλά, στο Κιγίκ ως Σκυλόμπεη, στο Ορτακιοϊ, τη Ν. Βύσσα, και τα Βρυσικά ως Μπέη, για να καταλήξει να περιφέρεται στο κάψιμο του Τζάρου στη σύγχρονη Απουκριά της Ξάνθης.
Τέλος θα γνωρίσουμε τις γιορτές του Καρναβαλιού και του Τζάρου στο Σαμακώβ με μνεία σχετικά με την προέλευση του ονόματος της συνοικίας, του λαϊκού πνεύματος και του εθίμου του Κλήδονα.
Ομιλητές:

-      Ευτέρπη Στάντζιου, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Τίτλος: «Λαϊκή Παράδοση και Μεταμφιέσεις»
-      Δρ. Βασίλης Αϊβαλιώτης, Γραμματέας ΔΣ ΠΑΚΕΘΡΑ. Τίτλος: «Πως γιορτάζονταν το καρναβάλι στο Σαμακώβ».
-      Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας -Κοσμήτορας Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Δ.Π.Θ. Τίτλος: «Στα ίχνη του Θρακιώτη Καλόγερου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Είσοδος ελεύθερη

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.3.2019, εφημ. ΚΟΝΤΡΑ NEWS, 5.3.2019.ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ιδρυμα Θρακικης Τεχνης και Παραδοσης. Θρακη, ΠΑΚΕΘΡΑ, Λαογραφια, Γιορτη, Ξανθη, καρναβαλι, Καλογερος, Αγιο Γεωργιο Βιζυη, Βιζυηνος, Σκεπαστο, Σαμμακοβι, Πιτερας, Γκλαγκλας, Κιγικ, Σκυλομπεης, μπεης, Ορτακιοι, Βυσσα, Βρυσικα, καψιμο του Τζαρου, τζαρος, Αποκρια, αποκριες, Σαμακωβ, εθιμο, Κληδονας, Σταντζιου, Παραδοση, Μεταμφιεση, Αιβαλιώτης, Σαμακοβ, Καμπακη Βουγιουκλη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ