Στην κοινή θέα πια τα δυο αρχαία μωσαϊκά της Γερμανίκειας Κιλικίας


Στην κοινή θέα πια
τα δυο αρχαία μωσαϊκά
της Γερμανίκειας Κιλικίας


Η αρχαία πόλη Γερμανίκεια ανακαλύφθηκε το 2007 από… παράνομες ανασκαφές.

Τα έργα καταγραφής, απαλλοτρίωσης, ανασκαφής και διατήρησης είναι ακόμη σε εξέλιξη… Η αρχαία πόλις εκτείνεται σε μια περιοχή 140 εκταρίων, στις συνοικίες Namik Kemal, Seyhadil, Dulkadiroglu και Baglarbasi.

Το ένα από τα δύο αρχαία μωσαϊκά,
που βρέθηκαν στην Γερμανίκεια.

Η αρχαιολόγος Safinaz Akbas ετόνισε πως η αρχαία πόλις ιδρύθη τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε μωσαϊκά και ερείπια, που χρονολογούνται τον 4ο και 6ο αιώνα. «Ανακαλύψαμε πως χρονολογούνται μεταξύ των τελών της ρωμαϊκής και των αρχών της βυζαντινής περιόδου. Όμως διενεργούνται ακόμη ανασκαφές που μπορεί να μας αποκαλύψουν πως η πόλη έχει τις ρίζες της σε ακόμη πιο παλαιές περιόδους» είπε.
Η κ.Akbas, που δουλεύει στις ανασκαφές της πόλεως από το 2007, είπε πως η ομάδα της ανακάλυψε ότι η συνοικία Baglarbasi ήταν ένας οικισμός μέσα στην Γερμανίκεια. «Μάθαμε επίσης πως η γειτονιά Seyhadil ήταν το κέντρο της πόλεως» πρόσθεσε.

«Το 2014-2015, κτίστηκε μια πλατφόρμα γύρω από την περιοχή των μωσαϊκών, με ένα προσωρινά προστατευτικό τείχος και οροφή. Μετά από διεργασίες αποκατάστασης και διατήρησης, η περιοχή άνοιξε ώστε να μπορεί να την επισκέπτεται ο κόσμος δωρεάν, με την άδεια του Υπουργείου. Τώρα δουλεύουμε ώστε να κτιστεί μια πλατφόρμα και στα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι δύο νέες αυτές περιοχές θα ανοίξουν για τους επισκέπτες προς το τέλος του χρόνου» είπε.
Η Akbas σημείωσε επίσης πως η περιοχή που άνοιξε πέρυσι για τους επισκέπτες, περιλαμβάνει ένα μωσαϊκό 140 τετραγωνικών μέτρων και πως οι δύο νέες περιοχές έχουν στο σύνολό τους μωσαϊκά 150 τετραγωνικών μέτρων.
Έτσι τα δυο μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν προσφάτως στην αρχαία πόλη της Γερμανίκειας στην νοτιοανατολική επαρχία του Kahramanmaras είναι πλέον στην θέα των επισκεπτών. Ένα μέρος της αρχαίας αυτής πόλεως, μάλιστα,  είχε ανοίξει τον Αύγουστο του 2018…

ΠΗΓΗ: Hurriyet Daily news, 5.2.2019.

Η αρχαία πόλις Γερμανίκεια Καισαρεία, μεταξύ Κιλικίας και Κομμαγηνής, μετονομάσθη σε Μαράς και νυν λέγεται Καχραμανμαράς. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της ΝΑ. Τουρκίας. Ευρίσκεται στους πρόποδες του Ταύρου. Πόλη καταγωγής του αυτοκράτορος Λέοντος Γ' και του Νεστορίου.
Σε μια θέση με κατοίκηση τουλάχιστον από το 1000 π.Χ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Γερμανικεια Καισαρεια, Κιλικια, Κομμαγηνη, Μαρας, Καχραμανμαρας, Ταυρος. Λεων, Νεστοριος, μωσαικα, ΤουρκιαΓερμανικεια


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ