Τι συμβολίζει ο μύθος του Γόρδιου Δεσμού, που έσπασε ο Μέγας Αλέξανδρος; Η συνύπαρξη των αστερισμών του Βοός, του Αρότρου και του Αετού στον μύθο του Γορδίου; - Μετά τις 22 Δεκεμβρίου ο καρπός του σίτου δεν καρπίζει - του Μ. Τσικριτσή


Τι συμβολίζει
ο μύθος του Γόρδιου Δεσμού,
που έσπασε
ο Μέγας Αλέξανδρος;

Η συνύπαρξη των αστερισμών
του Βοός, του Αρότρου και του Αετού
στον μύθο του Γορδίου;

Μετά τις 22 Δεκεμβρίου
ο καρπός του σίτου δεν καρπίζει



Σαν σήμερα  αρχές Μαρτίου του 333 π.Χ. ο Μ. Αλέξανδρος έφθασε στο Γόρδιο και έκοψε τον δεσμό πάνω στο άρμα. Tον κόμβο αυτόν τον έκανε ο Γόρδιος στο άρμα (ένα είδος τεχνολογίας) που έδενε σταθερά τον ζυγό του άρματος, όπως θα δείξουμε το 1450 π.Χ.
Σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Γ. Λεκάκη για την Φρυγία και το Γόρδιο (μελετά την προέλευση των Μακεδόνων Φρυγών) στο 29ο λεπτό, έθεσε το ερώτημα με βάση τον Μύθο, ο οποίος πάντα κάτι συμβολίζει (κρυμμένος λόγος) πότε και σε πια εποχή συνυπάρχουν οι αστερισμοί: Βους, Άροτρο και Αετός  (ο Αετός σύμβολο του Δία, ο οποίος κάθισε στο άρμα του Γόρδιου και δεν έφευγε! Ο Συμβολισμός!!!).

ΔΕΙΤΕ και ΑΚΟΥΣΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη με τίτλο

Έτσι αποφάσισα να μελετήσω το θέμα αυτού του Συμβολισμού και ιδού η πιθανή λύση:
Η εικόνα του ουρανού το 1450 π.Χ. που πρέπει να είναι η εποχή που έζησε ο Γόρδιος, που είχε παιδί τον Μίδα[1] και αυτός  κάποιο νόθο γιο που σκότωσε ο Ηρακλής «Μίδου δὲ ἦν ὁ Λιτυέρσης νόθος υἱός,  κατοικῶν δὲ ἐν Κελαιναις, τοὺς παριόντας ὑποδεχόμενος, ἠνάγκαζεν μετ' αὐτοῦ θερίζειν, εἶτα  ἀποκόπτων τὰς κεφαλὰς, τὸ ἄλλο σῶμα συνείλει  ἐν τοῖς δράγμασιν, ἀπέθανεν δὲ ὑπὸ ῾Ηρακλέους, εἰς τιμὴν δὲ τοῦ Μίδου θεριστικὸς ὕμνος ἐπ' αὐτωῖ  συνετέθη». Άρα η πιθανοτέρα ημερομηνία ο Γόρδιος να έζησε περίπου το 1450 π.Χ. είναι δύο γενιές πίσω από την εποχή του Ηρακλέους (ο οποίος γεννήθηκε 1390 π.Χ.).


Στην ανωτέρω εικόνα παρατηρούμε την εικόνα του ουρανό στο Γόρδιον  σε γεωγραφικό πλάτος 39ο51΄ και μήκος 32ο 51’. Έτσι βλέπουμε, ότι κατά την Δύση του Ήλιου στον Ουρανό δύει ο Αετός, στον βορά εμφανίζεται το Αλετροπόδι ή άμαξα ή Μ. Άρκτος  και ο Ταύρος σχεδόν μεσουρανεί.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά συμβαίνουν στις 2 Ιανουαρίου του 1450 π.Χ. περίπου, την ημέρα αυτή έχουμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Αντίστοιχα κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο την εποχή πριν το 1940, μου έλεγε ο πεθερός μου, με καταγωγή από το Σιτοχώρι Μεσσηνίας, ότι  από παράδοση στο χωριό του, έσπερνε από Νοέμβριο με τελευταία σπορά στις 22 Δεκεμβρίου πριν τα Χριστούγεννα και όλοι βοηθούσαν τους χωρικούς που δεν μπορούσαν, να σπείρουν πριν την χειμερινή ισημερία. Έλεγαν χαρακτηριστικά ότι μετά ο καρπός του σίτου δεν κάρπιζε.
Ίσως αυτήν την παράδοση για το τέλος της σποράς με όργωμα με την Δύση του Ήλιου  να θέλει να δηλώσει ο μύθος του Γορδίου, αναφερόμενος στους ανωτέρω αστερισμούς και του Αετού, που αναφέρει η ομιλία του Γ. Λεκάκη στο 29ο λεπτό!
Υπάρχει και μια άλλη εικόνα στις 28.4.1450 π.Χ. πριν την ανατολή του Ήλιου που εμφανίζονται οι ανωτέρω αστερισμοί, αλλά δεν έχει τον συμβολισμό που σας προανέφερα.

(*) Dr. Minas Tsikritsis, researcher of Aegean Scripts and Acting director, Educational Center for New Technologies, Ministry of Education, 1821 Street, No. 82, 71202 Heraklion Crete, Greece, tel:2810-731456, 2810-343930
Email: 

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Ο Μίδας, βασιλιάς της Φρυγίας, ήταν γνωστός για την ικανότητά του να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Τσικριτσης, Μαρτιος, Αλεξανδρος, Γορδιο, γορδιος δεσμος, αρμα, κομβος, Γορδιος, ζυγος, Φρυγια, Μακεδονια, Φρυγες, μυθος, λογος, αστερισμος, Βους, Αροτρο, Αετος, συμβολο, Διας, Συμβολισμος, χρυσος, μυθολογια, Μιδας, Μακεδονες, Θρακες, Γορδιον, ουρανος, Ηρακλης, Λιτυερσης, νοθο, Κελαινοι, θερισμος, αποκεφαλισμος, υμνος, Αλετροποδι, αμαξα, Αρκτος, Ταυρος, Χειμερινο Ηλιοστασιο, Σιτοχωρι, Μεσσηνια, σπορα, Νοεμβριος, Δεκεμβριος, Χριστουγεννα, χειμερινη ισημερια, καρπος, σιτος, σιταρι, οργωμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ