ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ - της Θ. Παριανού


ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ:

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

 


Η Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» διοργάνωσε Ημερίδα , με θέμα : «Ελλάδα και Αλβανία: Η Επόμενη μέρα για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα», στις 5 Απριλίου 2019, ώρα 07.00 μ.μ. στην αίθουσα ‘’Ρήγας Βελεσττινλής’’ (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα) , με τους εξής ομιλητές:
- AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΙΑΣ: Πρέσβης επί τιμή, πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία
- ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής 
Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
- ΦΡΕΝΤΗΣ ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Πρόεδρος ΔΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας, Υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας
- Συντονιστής της εκδήλωσης, ο δημοσιογράφος ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ (Καθημερινή, newpost.gr).



Από αριστερά: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΗΣ, ΦΡΕΝΤΗΣ ΜΠΕΛΕΡΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΙΑΣ.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ἐνωσης Χειμαρριωτών, κ. ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στην Βόρειο Ήπειρο. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις επερχόμενες εκλογές στην Αλβανία. Ο Έντι Ράμα ασκεί αφόρητες πιέσεις στην ΕΕΜ εν όψει των εκλογών αυτών, αλλά υπάρχει συμπαράσταση από την Ελλάδα και την Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Φρέντης Μπελέρης την αξιοποίησε κατάλληλα, προκαλώντας την υπαναχώρηση του Ράμα.

 
Από το 2014, ο Ράμα έχει ξεκινήσει τον πόλεμο της υφαρπαγής των περιουσιών των Χειμαρριωτών, ενώ ο εν ενεργεία Δήμαρχος Χειμάρρας, Γιώργος Γκόρος, δεν μπήκε καν στον κόπο να υπερασπιστεί τους συμπολίτες του. Η όλη προσπάθεια του Ράμα είναι να κάνει εθνοκάθαρση για να ‘’ξεφορτωθεί’’ τους γηγενείς κατοίκους της Χειμάρρας και στην συνέχεια να διαχειριστεί, τόσο την γη τους, όσο και την θαλάσσια περιοχή τους.. Για αυτό, ο κ. Σπύρος Κούτουλας ζήτησε από τους Χειμαρριώτες που μένουν στην Αθήνα μία γενικότερη κινητοποίηση και προσέλευση στην Χειμάρρα για να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές.
 Ο συντονιστής της εκδήλωσης, κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ, πήρε τον λόγο και είπε ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την τύχη των περιουσιών και της ρίζας των Β.Η.των στην Χειμάρρα. Δεν ξέρουμε αν η υπαναχώρηση του Ρέμα στο περιουσιακό συνιστά έναν ελιγμό, ή όντως σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης της αλβανικής πλευράς.


 Ο πρώτος ομιλητής, κ. AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΙΑΣ , είπε ότι η Ε.Ε.Μ., ειδικά της Χειμάρρας, είναι η μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγής Ελληνική μειονότητα. Ο Δήμος Χειμάρρας δεν είναι το γεωγραφικό όριο της ΕΕΜ, είναι ο βηματοδότης της και η καρδιά της. Η Αλβανία σήμερα, απέναντι στην ΕΕΜ στην Χειμάρρα, ακολουθεί την πολιτική του Ενβέρ Χότζα : δεν αναγνωρίζει ως μειονότητα ελληνική τον Ελληνισμό της Χειμάρρας. Αυτό φάνηκε στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2000, όπου καταγράφτηκε από τον ΟΑΣΕ σειρά σοβαρών και επανειλημμένων παρατυπιών και παραβιάσεων στις εκλογές στην Χειμάρρα. Είναι η πρώτη φορά που, μεταπολεμικά, ένας Διεθνής Οργανισμός με μεγάλη εμβέλεια κατέγραφε την ύπαρξη πολυάριθμης Ελληνικής Μειονότητας. Η ίδια πολιτική απέναντι στην ΕΕΜ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, μέχρι και σήμερα.
 Όμως, η πολιτική του Έντι Ρἀμα έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα : γιγάντωσε
το πρόβλημα σε βαθμό που κανένας διπλωμάτης στην Ελλάδα δεν μπορούσε να ελπίζει. Σήμερα η Χειμάρρα είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, σύντομα δε και της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θα περάσει μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της ΕΕΜ στην Χειμάρρα. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Τιράνων
προσπάθησαν να ξεριζώσουν την ΕΕΜ, μέσω της κατεδάφισης των σπιτιών τους και της απαλλοτρίωσης των περιουσιών τους. Όμως ευθύνη έχουν και κυβερνήσεις δικές μας, εδώ στην Ελλάδα, πολιτικά κόμματα και συγκεκριμένες δομές του κράτους, στο παρελθόν όπως και σήμερα. Η οδυνηρή πολιτική διάσπαση της Μειονότητας, με την δημιουργία, πριν μερικά χρόνια, ενός νέου κόμματος, ένα μόνο σκοπό είχε : να διασπάσει το ΚΕΑΔ και την ίδια την ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ’’ και, βεβαίως, είχε υποστηρικτές εδώ στην Αθήνα.
 Στο θέμα της ‘’ανάπλασης’’, της παραλιακής ζώνης της Χειμάρρας, για να γίνει αποδεκτή, χρειάζεται α) απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους , που είναι αυτόχθονες και ήταν πάντα εκεί, πολύ πριν την ετσιθελική δημιουργία του ανύπαρκτου μέχρι τότε κράτους της Αλβανίας, από τις Μεγάλες Δυνάμεις, το 1913, β) συμμετοχή των δικαιούχων / τιτλούχων μελών της ΕΕΜ στο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό σχέδιο της λεγομένης ‘’ανάπλασης’’, και να συναποφασίζουν το αν, πότε και με ποιους όρους θα γίνει, γ) αποζημίωση για τις ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις, που θα πρέπει να γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς των ακινήτων και όχι με έναν αυθαίρετο διακανονισμό, δήθεν αντικειμενικών αξιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές. Κριτήριο αποτελούν οι τιμές των ακινήτων στις γειτονικές περιοχές, αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια Αυλώνας.
 Λείπει διαχρονικά στην Ελλάδα η αποφασιστικότητα, η συνέπεια και η σταθερότητα πολιτικής έναντι της Αλβανίας. Η κατευναστική και δίχως συνέχεια και συνέπεια συμπεριφορά μας έχει τα αντίστροφα του επιδιωκομένου αποτελέσματα , ειδικά στη σχέση μας με την Αλβανία. Σήμερα, τα Τίρανα δείχνουν ότι το μήνυμα περί πρόσθετης αξιοπιστίας, κύρους και ισχύος της Ελλάδος, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών’’, δεν έχει περάσει στην Αλβανία. Η κυβέρνησή μας πάσχει, τόσο από ελλιπή γνώση, όσο και από κακή εκτίμηση των προθέσεων των κυβερνητών της Αλβανίας, ενώ σπάνια επικοινωνεί με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ , το οποίο είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει αποκλειστικά τους αγώνες, την αγωνία , τις προσδοκίες και τα συμφέροντα της ΕΕΜ. Τι μήνυμα στέλνουμε ἐτσι στα Σκόπια ?
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ : Αυτά, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχουν, δεν μπορούν να εξαντληθούν μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ. Αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η εκ μέρους της Ελλάδος λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για όλα τα πολιτικά και διοικητικά στελέχη του Κρατικού Μηχανισμού της Αλβανίας, από τα Τίρανα μέχρι την Χειμάρρα, τα οποία αποφασίζουν και εκτελούν το ξερίζωμα του Ελληνισμού. Υπάρχει μόνο ένα αντίδοτο στην πρόχειρη και ασχεδίαστη πολιτική. Είναι, επιτέλους απαραίτητο, τουλάχιστον απέναντι στην Αλβανία , να υπάρχει μία συναινετική κοινή εθνική πολιτική.

 Μετά τον κ. Α. Μαλλιά, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΟΥΛΕΣ, ο οποίος παρευρέθηκε εκτάκτως σε αυτήν την εκδήλωση και είπε τα εξής :
 Σήμερα ήμουν περαστικός από την Αθήνα, επιστρέφοντας από την Κύπρο και δεν μπορούσα, έστω και αυτές τις 2 ώρες που χρειάστηκε να μείνω, να χάσω μία τέτοια εκδήλωση. Σε όλα αυτά τα 28 χρόνια που εγώ προσωπικά ασχολούμαι με τα Βορειοηπειρωτικά θέματα, γνωρίζω ότι ουδέποτε υπήρξε μία θεσμική αντιμετώπιση για αυτά. Τα πάντα εξαρτώνται από την ευαισθησία των διαφόρων κρατικών λειτουργών, είτε αυτοί είναι διοικητικοί, είτε είναι πολιτικοί.
 Η μέχρι τούδε εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα έχει όλα φορτώσει στην ‘’ευρωπαϊκή πορεία’’ της Αλβανίας, στηρίζοντάς την και προωθώντας την Αλβανία συνεχώς, προς τους μεγάλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, ΝΑΤΟ, Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας). Και όλα αυτά χωρίς καμία απολύτως δέσμευση της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα και στην ΕΕΜ, με το σκεπτικό ότι η Αλβανία θα φιλοτιμηθεί από μόνη της και, επιθυμώντας διακαώς την ένταξή της στην ΕΕ, θα λύσει όλα τα προβλήματα της ΕΕΜ., πράγμα που ΔΕΝ συνέβη. Δεν διδαχθήκανε τουλάχιστον από τόσες πικρές εμπειρίες και ξανά σήμερα τα φορτώνουνε όλα στην ‘’ευρωπαϊκή πορεία’’ της Αλβανίας, πράγμα πρωτοφανές στα ιστορικά χρονικά. Ὀχι, ουδέποτε θα υπάρξει κάποιος άλλος , ο οποίος θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για δικό μας λογαριασμό. Όταν εμείς θέλουμε να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες, τον κόπο, τον πόνο και τον μόχθο που απαιτεί το χρέος, δημιουργούμε τέτοιες φρούδες ελπίδες.
 Στις εκλογές του 2000 χάσαμε τον Δήμο της Χειμάρρας, λόγω του οργίου βίας και νοθείας εκείνων των εκλογών, αλλά κερδίσαμε κάτι πολύ μεγάλο: την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της ύπαρξης του Ελληνισμού στην Χειμάρρα, γιατί, μέχρι το 2000 δεν υπήρχε ούτε αυτό. Υπάρχουν στην Αλβανία στρατηγικές επιλογές για το θέμα της Χειμάρρας ειδικά, και για τα θέματα του Ελληνισμού, γενικά. Όταν οι συνθήκες και οι συγκυρίες ευνοούν την προώθηση της παγιωμένης ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ατζέντας τους, ΟΛΕΣ οι αλβανικές κυβερνήσεις κάνουν βήματα προς τα εμπρός. Όταν οι συνθήκες είναι αρνητικές, κάνουν σημειωτόν, αλλά ΠΟΤΕ δεν κάνουν βήματα προς τα πίσω.
 Έχετε υπόψη σας ότι έχει στηθεί στην Αλβανία μία βιομηχανία, νομοθετικών και διοικητικών αποφάσεων που αφορούν την Χειμάρρα. Σήμερα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, τη επόμενη αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, την μεθεπόμενη αποφασίζει το Κοινοβούλιο. Όλες αυτές οι αποφάσεις στοχεύουν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την οριστική αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε όλη την παράκτια περιοχή του Ιονίου, εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών, ως επί το πλείστον, Ελλήνων.
 Δημιουργήθηκε ένα μέτωπο πριν 2 χρόνια, όταν ήθελαν να κατεδαφίσουν τα κτίρια στο κέντρο της Χειμάρρας. Οι Χειμαρριώτες ήταν στην πρώτη γραμμή, μαζί με την πολιτική τους εκπροσώπηση. Μαζί τους και οι Χειμαρριώτες στις ΗΠΑ, η Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Κόμματα , όλοι ήταν μπροστά σε αυτό το μέτωπο. Υποσχέθηκε τότε ο Εντι Ράμα. διάλογο με τους Χειμαρριώτες, Συγκροτήθηκε η αντιπροσωπεία των Χειμαρριωτών, ο Ράμα ανέθεσε την υπόθεση σε 2 υπουργούς πρώτης γραμμής, ξεκίνησε ο διάλογος , δημιουργήθηκαν εντυπώσεις. Όμως, έσπασε το δικό μας μέτωπο, επειδή κάποιοι θεώρησαν τον εαυτό τους μετριοπαθή, διαλλακτικό, άρα πιο αποτελεσματικό, ενώ θεώρησαν τους άλλους ριζοσπαστικούς , άρα λιγότερο αποτελεσματικούς, στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Μόλις διαπίστωσαν (οι Αλβανοί) ότι το μέτωπό μας δεν ήταν αρραγές, επανήλθαν με άλλες πρωτοβουλίες, όπως με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο απαγόρευε κυριολεκτικά την εγγραφή των περιουσιών, ανεξαρτήτως δικαιολογητικών, σε ΟΛΟΥΣ τους Χειμαρριώτες, πράγμα που, στην ουσία, αποτελούσε μία δεύτερη δήμευση.
 Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία είναι πολύ ρευστή. Παρά ταύτα, η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί πως θα ήταν το αποτελεσματικότερο σωσίβιο για αυτήν μία θετική γνωμάτευση της Επιτροπής της ΕΕ , για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης. Και στο πλαίσιο αυτό, η στάση της Ελλάδος είναι κρίσιμη, οπότε μην αποκλείουμε τις ‘’δεσμεύσεις’’ των τελευταίων ημερών του Εντι Ράμα, είτε υπό μορφή αποφάσεων, είτε υποσχέσεων, να είναι στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής παραπλάνησης. Μην ξεχνάμε ότι τον Ιούνιο 2014, υπό την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Δεν πέρασαν 30 μέρες και ψηφίστηκε η Διοικητική Διαίρεση, η οποία δημιούργησε το τερατώδες μόρφωμα Χειμάρρας –Βράνιστας, ως προς την σύνθεση του νέου Δήμου.
 Έρχονται οι εκλογές, που για μένα (θέλω να είμαι ειλικρινής) είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για την Χειμαρρα. Εάν, για την Δρόπολη ή την Φοινίκη, υπάρχει εξ ίσου δυσάρεστη εκτίμηση για μία δεκαετία ακόμη της δημογραφικής μας ελληνικής παρουσίας, για την Χειμάρρα οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, είναι εκλογές ΖΩΗΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ. Για αυτό είναι απαραίτητο, οι χιλιάδες Χειμαρριώτες, αλλά και ΟΛΟΙ οι Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα, να ανέβουν επάνω και να δώσουν ένα μήνυμα στους Αλβανούς ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.
 Στους Δρυμάδες, διαπιστώνεις ότι οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση. Έχουν πουλήσει οι δικοί μας την γη τους σε ξένους και όλη η περιοχή έχει αλλοιωθεί σε ανεπανόρθωτο βαθμό. Συνεχίζουν, σήμερα που μιλάμε, και ενώ όλοι ελπίζουν ότι κάτι πάει να γίνει με μία απόφαση του Υπουργείου Συμβουλίου , την ίδια στιγμή οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση. Οι δικοί μας δεν μπορούν να χτίσουν στα οικόπεδα των παππούδων τους, οι ξένοι χτίζουν αυθαίρετα σε καταπατημένα οικόπεδα, χωρίς σταματημό.
 Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας πω ότι , παράλληλα με την σημασία που έχουν οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, που θα μας έρθουν μαζί, ή θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές, έχουμε και το άλλο μεγάλο στοίχημα, την ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2020. Χρειάζεται προετοιμασία, δομές, συντονισμός, συνειδητοποίηση των πάντων, και να δώσουμε το παρόν. Είναι οι στιγμές τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί «δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν πίστεψα», κ.ο.κ. Ο καθένας προσωπικά πρέπει να γίνει πολλαπλασιαστής ισχύος της Χειμάρρας και γενικότερα του Ελληνισμού, της προκοπής μας, της κληρονομιάς μας , του πολιτισμού μας και της διαιώνισης της παρουσίας μας στα πατρώα μας εδάφη,

 Ο δεύτερος ομιλητής, κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, είπε ὀτι όλα τα θέματα Ελλάδας - Αλβανίας περνούν υποχρεωτικά μέσα από την Ε.Ε.Μ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των μελών της ΕΕΜ. Η Αλβανία έχει αναλάβει την υποχρέωση (από το 2017) να περάσει έναν νόμο που θα δέχεται το δικαίωμα αυτό, το οποίο μπορεί να το εξασκεί κανείς όποτε θέλει και όχι να περιμένει την απογραφή που γίνεται κάθε 10 χρόνια. Επίσης, δεν εξαρτάται από τα χαρτιά του Ληξιαρχείου της περιόδου Ζώγου ή της περιόδου Χότζα, όπως πάνε να κάνουν. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού το ζητάει η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρέπει να είναι ελεύθερο χωρίς απειλή προστίμου, για τον α’ ή β’ λόγο. Η αντίδραση της κυβερνήσεως ήρθε καθυστερημένα γιατί οι αποφάσεις αυτές υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, ήδη από τον Νοέμβριο. Στις μειονοτικές περιοχές δεν μπορεί να εφαρμόσει η Αλβανία τους νόμους που βλάπτουν τις μειονότητες αυτές, γιατί εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προστασία.
 Και δεν αρκούν οι αόριστες υποσχέσεις, αλλά χρειάζεται χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής τους και η εφαρμογή τους σε όλες τις περιοχές που κατοικούν μειονοτικοί. Εδώ, έχουν αποδοθεί τα περιουσιακά δικαιώματα σε αλβανικές περιοχές, ενώ στις μειονοτικές δεν έχουν αποδοθεί, αν και το κομμουνιστικό καθεστώς έχει εκπέσει εδώ και τόσα χρόνια. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει το παραθαλάσσιο μέτωπο, και το πρώτο βήμα το έκανε με την Διοικητική Διαίρεση το 2014, με την οποίαν άλλαξε, προς όφελός της, τα μέχρι τότε όρια των ελληνικών δήμων. Ένωσαν τον Δήμο Φοινίκης με τον Δήμο των Αγίων Σαράντα, αποκόπτοντάς τον από την θάλασσα, και την Χειμάρρα με την Βράνιστα σε μία απόπειρα αλλοιώσεως του ντόπιου πληθυσμού. .
 Επίσης, υπάρχουν ανισότητες στο θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα μειονοτικής εκπαίδευσης σε κάθε μέρος όπου υπάρχουν μειονοτικοί πολίτες. Πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και δημόσια έργα στις μειονοτικές περιοχές που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες, και τα έργα γίνονται στον άξονα Τίρανα –Δυρράχιο και (λίγο) Αυλώνα. Στις Δημοτικές Εκλογές, και ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας, υπάρχει ένα άσχημο παρελθόν με φαινόμενα τρομοκρατίας, βίας και νοθείας, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν και εφέτος.
 Οι Αλβανοί παραβιάζουν κατάφορα δύο κανόνες της ΕΕ. και εμείς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό, προς όφελός μας : 1) Υπάρχει το δικαίωμα εισόδου χωρίς βίζα (υπό όρους) στις χώρες της ΕΕ, το οποίο οι Αλβανοί παραβιάζουν ασύστολα. 2) Υπάρχει ένα ποσόν δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δίδεται από την ΕΕ για τα έργα στην Αλβανία, χωρίς να γίνονται έργα στις μειονοτικές περιοχές.3) Υπάρχει η δυνατότητα για Ελληνικά Αντίμετρα στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Μαλλιάς.[ Εδώ ο κ. Μαλλιάς συμπλήρωσε ότι αυτά ήδη εφαρμόστηκαν και έφεραν αποτελέσματα]. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να λάβει προσωποπαγή διοικητικά μέτρα κατά των Αλβανών που δημιουργούν προβλήματα στην ΕΕΜ.
 Εκτός από την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, υπάρχουν και οι διμερείς σχέσεις (Ελλάδος – Αλβανίας), οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Υπάρχουν ηγετικά στελέχη ΜΕΣΑ στην Αλβανία, τα οποία έχουν μία σταθερή, ανθελληνική πορεία. Υπάρχει ένα σχέδιο που άρχισε να υλοποιείται από το 2014, για να αρπαχθεί η παραθαλάσσια περιοχή , διότι εκεί είναι ακριβώς που παρουσιάζεται το μεγαλύτερο δομικό ενδιαφέρον στην Αλβανία, κατάλληλο να μοιραστεί σε ημετέρους. Ο στόχος όμως, ο ευρύτερος είναι να εκδιωχθεί η ΕΕΜ από την Αλβανία. Αυτό, πρέπει πάση θυσία να το αποτρέψουμε .

ΟΜΙΛΙΑ ΦΡΕΝΤΗ ΜΠΕΛΕΡΗ

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. ΦΡΕΝΤΗΣ ΜΠΕΛΕΡΗΣ, η ομιλία του οποίου υπάρχει στην στήλη : «ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ»:

Θα ξεκινήσω από το 2013, όταν η Κυβέρνηση Ράμα ήλθε στην εξουσία. Διαχρονικά, το αλβανικό κράτος έχει μία πάγια πολιτική, όπως όλοι οι ομιλητές ανέφεραν, για τον διωγμό και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου από τα πατρώα εδάφη. Από το 2013 υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές, όπως η επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Τουρκία, την οποία, πριν καλά –καλά ορκιστεί ως πρωθυπουργός, έχρισε στρατηγικό εταίρο της Ευρώπης,
 Τον Ιούνιο 2014, υπό την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Δεν πέρασαν 30 μέρες και η Κυβέρνηση Ράμα ψήφισε την νέα Διοικητική Διαίρεση, η οποία ένωσε τον Δήμο Χειμάρρας με τον Δήμο Βράνιστας, με τις συνέπειες που ξέρετε. Το ίδιο συνέβη με τον Δήμο Φοινίκης που τον ένωσαν με τον Δήμο των Αγίων Σαράντα, αποκόπτοντας το χωριό Τσούκα από την θάλασσα, και την ένωση της (Ν)άρτας με τον Αυλώνα. Σημειωτέον ότι οι συνενώσεις αυτές παραβίαζαν το ίδιο το Αλβανικό Σύνταγμα, που θέλει να υπάρχει πολιτισμική ομοιομορφία μεταξύ των συνεννούμενων Δήμων.
 Το 2015, η κυβέρνηση Ρέμα έλαβε δύο αποφάσεις. Η πρώτη ήταν ο νόμος περί στρατηγικών επενδυτών, ο οποίος μπλοκάρισε όλο το παραλιακό μέτωπο της Χειμάρρας, και αποφάσισε ότι θα το χρησιμοποιήσει μόνο για στρατηγικές επενδύσεις στο χώρο του Τουρισμού. Ο νόμος ορίζει ότι, σε περίπτωση που υπάρχει ιδιοκτήτης, αυτός διαπραγματεύεται με τον στρατηγικό επενδυτή επί 90 μέρες και, αν δεν τα ‘’βρούνε’’, το κράτος κατάσχει την περιουσία του ιδιοκτήτη για λογαριασμό του στρατηγικού επενδυτή, με σκοπό, δήθεν, την τουριστική ανάπτυξη. Τον Αύγουστο του 2015, κατεδαφίστηκε η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Το 2016, πάλι για ‘’τουριστικούς λόγους’’, ο Ράμα αποφασίζει να κατεδαφίσει 19 σπίτια στην Χειμάρρα, με σκοπό οι φίλοι του κατασκευαστές να χτίσουν πολυκατοικίες.
 Το 2017, φτιάχνει ένα άλλο σχέδιο, το Master Ρlan, μια πολεοδομική μελέτη για όλο τον Δήμο Χειμάρρας. Γίνεται πρώτη συνεδρίαση στο Δήμο Χειμάρρας, δεν του περνάει, μετά αποφασίζει με τον Δήμαρχο, Γ. Γκόρο, η συνεδρίαση του Δ.Σ. να γίνει στο χωριό Κουρτς , που απέχει 4 ώρες από την Χειμάρρα. Εκεί πήραν μία απόφαση, που η ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ’’ την κατήγγειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και περιμένει την απόφαση. Το 2018, ο Ράμα έβγαλε την Υπουργική Απόφαση 708 που διατάσσει τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία να εγγράψουν, για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας, όλο το παραλιακό μέτωπο, για να ‘’αξιοποιηθεί’’ τουριστικά. Τότε, υπήρξε αντίδραση από την ΄΄ΟΜΟΝΟΙΑ’’ και το ελληνικό κράτος και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις όλων με όλους. Ο Ράμα τους κορόιδευε, λέγοντας :«Θα το φτιάξω», «Είμαστε χώρα που θέλουμε την φιλία», κλπ.
 Όσο γίνονταν αυτές οι διαπραγματεύσεις, έρχεται πακέτο το ΦΕΚ 172/27-2-2019 , που έβαζε ταφόπλακα. Από κει και πέρα , υπήρξε παρέμβαση της Ελλάδας και ο Ράμα αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση αυτή και, με μία ιδρυτική απόφαση που ψηφίστηκε χτες (4/4), να διατάσσει πρώτα να εγγραφούν οι ιδιώτες στην περιουσία. Εκτιμάται ότι αυτό είναι ένας ακόμα ελιγμός /τακτικισμός της κυβέρνησης Ράμα.
Τώρα, αν αυτή η απόφαση δημοσιευτεί την άλλη εβδομάδα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε άμεσα διαδικασίες εγγραφής. Στα γραφεία μας της ‘’ΟΜΟΝΟΙΑΣ’’στη Χειμάρρα, έχουμε δύο δικηγόρους, οι οποίοι θα διευκολύνουν τον κόσμο να καταθέτει τους φακέλους, θα το παρακολουθούν και έτσι θα μπορούμε να ξέρουμε στην πράξη ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της απόφασης του Ράμα. Επίσης, και στο Γραφείο μας, της Ένωσης Χειμαρριωτών, στην Αθήνα ,θα υπάρξει δικηγόρος για να βοηθήσει τον κόσμο. Πιστεύω ότι ο κάθε Χειμαρριώτης θα πρέπει να προστρέξει, με ὀ,τι χαρτιά έχει, και να μπει στην διαδικασία να εγγράψει.
 Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο τεράστιο ζήτημα του περιουσιακού. Ας υποθέσουμε ότι εγγράφονται περιουσίες και όλοι οι Χειμαρριώτες γίνονται κάτοχοι τίτλου, βάση της αλβανικής νομοθεσίας. Το 2016, με υπουργική απόφαση η κυβέρνηση όρισε τιμές ζώνης : η καλλιεργήσιμη γη, για την Χειμάρρα είναι περίπου 2,5 € και για τα βοσκοτόπια 1,5 €. Αν δεν καταργήσουμε τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές , όλες αυτές οι περιουσίες θα δεσμευθούν και θα μας αποζημιώσουν με 2 € το μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι για να φτιάξεις τον φάκελο της αποζημίωσης, χρειάζεσαι παραπάνω λεφτά.
 Το αλβανικό κράτος εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε οποιοδήποτε μέρος της Αλβανίας υπάρχει ελληνική περιουσία, αυτή βάλλεται και υπάρχει στόχευση, η οποία είναι ξεκάθαρη και δεν την κρύβουνε. Σε διαμάχη του κ. Ντούλε με τον Ε. Ράμα το 2014 στην Βουλή για την Διοικητική Διαίρεση, είπε ο Ράμα «Εγώ έχω στόχο να λύσω το θέμα της Χειμάρρας , έκανα Διοικητική Διαίρεση για να ξεριζώσω από εκεί τον Ελληνισμό και να λύσω ένα πρόβλημα που ταλανίζει την Αλβανία εδώ και 10ετίες». Καταλαβαίνετε την κρισιμότητα των στιγμών και τι μας περιμένει από δω και πέρα. Όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις ψήφισαν, τις στήριξαν οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος
 Όμως υπάρχουν και οι πατριωτικές φωνές του ΚΕΑΔ και της ‘’ΟΜΟΝΟΙΑΣ’’. Όπως βλέπετε, όλες οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν μας ξεχωρίζουν και θέλουν το κακό ΟΛΩΝ μας και είναι κρίμα ΕΜΕΙΣ να διαχωριζόμαστε μεταξύ μας. Τώρα, με τις εκλογές, μας δίνεται μία ευκαιρία να μπούμε ανάχωμα στα σχέδιά τους και για αυτό θέλουμε την βοήθειά σας.

Μετά την ομιλία του κ. ΦΡΕΝΤΗ ΜΠΕΛΕΡΗ, ακολούθησαν ερωταποκρίσεις και διάλογος με το κοινό.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Χειμαρρα, ΧΕΙΜΑΡΑ, Αλβανια, Μειονοτητα, ΜΑΛΛΙΑΣ, ΣΥΡΙΓΟΣ, ΜΠΕΛΕΡΗΣ, ΟΜΟΝΟΙΑ, Χιμαρα, Χιμαρρα, Βορεια Ηπειρος, Βορειος Ηπειρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ