Αναδρομικά η είσπραξη οφειλόμενων πνευματικών δικαιωμάτων από την ΕΥΕΔ - Μια ακόμη δικαίωση των δημιουργών μουσικών έργων

Αναδρομικά η είσπραξη
οφειλόμενων
πνευματικών δικαιωμάτων
από την ΕΥΕΔ

Μια ακόμη δικαίωση
των δημιουργών μουσικών έργων

Ένα ακόμα εμπόδιο για την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων από παρελθούσες χρήσεις μουσικών έργων έχει πλέον ξεπεραστεί, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή της νόμιμης αμοιβής των δημιουργών για τη χρήση της πνευματικής δημιουργίας τους.
Με τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, ανατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων-ΕΥΕΔ, η είσπραξη και των δικαιωμάτων που είχαν γεννηθεί ως αξιώσεις σε χρόνο προγενέστερο της ανάθεσης της διαχείρισης των δικαιωμάτων στην εν λόγω Ειδική Υπηρεσία. Η τροπολογία ρυθμίζει όλες τις περιπτώσεις που αφορούν σε οφειλές πνευματικών δικαιωμάτων που δεν είχαν καταβληθεί στην πρώην Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΕΠΙ ΑΕ), η άδεια της οποίας ανακλήθηκε.
Με άλλα λόγια, η ΕΥΕΔ μπορεί πλέον να εισπράττει αναδρομικά, πριν από τη σύστασή της, τα πνευματικά δικαιώματα που αναλογούσαν στη χρήση των μουσικών έργων και δεν είχαν εισπραχθεί.Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη που δικαιώνει πανηγυρικά τους δημιουργούς και δικαιούχους προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας επί μουσικών έργων καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιεί σχετικό αίτημά τους, κρίσιμο τόσο για την επιβίωσή τους όσο και την ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Οι δημιουργοί και δικαιούχοι δικαιωμάτων έχουν τα τελευταία χρόνια υποστεί σημαντικότατες απώλειες στα εισοδήματά τους και ζητούσαν επίμονα να βρεθεί τρόπος για τη διασφάλιση και απόδοση των δικαιωμάτων τους από παρελθούσες χρήσεις των έργων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι δεν μπορούν να κατασχεθούν από τρίτους ποσά (πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα) που προορίζονται να διανεμηθούν στους δικαιούχους (φυσικά πρόσωπα) και τα οποία βρίσκονται στα χέρια των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης ή της ΕΥΕΔ μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως για κάθε δικαιούχο.
Η ΕΥΕΔ, με πνεύμα κατανόησης και καλής συνεργασίας, απευθύνεται στους χρήστες μουσικής καλώντας τους να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία της και τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της ανά την Ελλάδα, για να τακτοποιήσουν και να ρυθμίσουν τις τυχόν οφειλές τους από προηγούμενες μη αδειοδοτημένες χρήσεις μουσικών έργων.

29 Μαρτίου 2019


ΠΗΓΗ: ΕΥΕΔ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πνευματικα δικαιωματα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ