Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν… χόκεϊ! του Α. Γ. Λεκάκη


Όταν οι αρχαίοι Έλληνες
έπαιζαν… χόκεϊ!



Ένα κομμάτι μιας αρχαίας σαρκοφάγου, που βρέθηκε στην επαρχία Λάτιο / Λάτσιο / Lazio της Ιταλίας και χρονολογείται στο 180-190 μ.Χ. απεικονίζει έξι γυμνούς άνδρες, οι οποίοι επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες.
Τα μαλλιά τους είναι πιασμένα σε κοτσίδα. Οι τέσσερις από αυτούς, στα δεξιά, φαίνεται να τρέχουν, ενώ ο τελευταίος κρατά μια ασπίδα στο αριστερό του χέρι (οπλίτης δρόμος / δόλιχος). Στα αριστερά του, ένας άλλος, πιθανόν, κρατά αλτήρες. Ο τελευταίος άνδρας στα αριστερά είναι γερμένος προς τα εμπρός και φαίνεται να κρατά με τα δυο του χέρια κάτι σαν μπαστούνι. Αυτό μας παραπέμπει στο άθλημα, το οποίο γνωρίζουμε σήμερα ως χόκεϊ, το οποίο είναι γνωστό ότι παιζόταν στα αρχαία χρόνια, γνωστό ως κερητίζειν.


Αυτό έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές αρχαίες εικαστικές μαρτυρίες για το άθλημα αυτό, η αρχαιοτέρα των οποίων είναι του 510 π.Χ. και ευρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών!
Από την επιγραφή που υπάρχει επάνω στην σαρκοφάγο καταλαβαίνουμε πως η Lunia Rufina, κόρη του Titus Aelius Maximus, την έφτιαξε για χάρη του πατέρα της, ο οποίος προφανώς θα ήταν αθλητής, ή προπονητής / γυμναστής, ή απλός φίλαθλος.
Οι διαστάσεις του είναι 22 × 85 × 6.8 εκατ.
Το θραύσμα ευρίσκεται τώρα στο Μουσείο J. Paul Getty, το οποίο το «αγόρασε» από την Royal Athena Galleries, το, 1971…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το αρχαίο... "χόκεϊ", ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑχοκει, σαρκοφαγος, Λατιο, Λατσιο, Ιταλια, γυμνος, αθλητισμος, αθλητης, κοτσιδα, ασπιδα, οπλιτης δρομος, δολιχος, αλτηρας, μπαστουνι, αθλημα, κερητιζειν, προπονητης, γυμναστης, φιλαθλος, Γκεττυ, Γκετι, χοκευ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ