Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ - της Αρ. Νούκα


Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Της δικηγόρου Αριάδνης Νούκα


Προσφάτως, είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως της διαδικτυακής, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, βάση των οποίων το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας σε Πλήρη Ολομέλεια εισήλθε σε διάσκεψη, προκειμένου να λάβει μία εξαιρετικής σπουδαιότητας απόφαση για υπόθεση δανείου σε ελβετικό φράγκο σε ατομική υπόθεση δανειολήπτριας και να επιλύσει ένα σοβαρό νομικό ζήτημα που δίχασε τα Δικαστήρια Ουσίας σε συναφείς υποθέσεις.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα, εκτός από το γεγονός της πραγμάτωσης διάσκεψης, γεγονός το οποίο αυτό καθ αυτό απολαύει μυστικότητας, είχαν εκτεταμένες αναφορές περί ύπαρξης μειοψηφίας και πλειοψηφίας, ακριβή αριθμό δικαστών που πλειοψήφησαν και μειοψήφησαν, παράθεση της άποψης συγκεκριμένων δικαστών, καθώς και το αιτιολογικό της απόφασης σε χρόνο που η απόφαση δεν είχε εκδοθεί. Έφεραν δε, και πηχυαίους τίτλους όπως “ο Άρειος Πάγος καταδικάζει τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και δικαιώνει τις τράπεζες” και άλλα βαρύγδουπα, παρά το γεγονός, ότι η απόφαση παραμένει μη εκδοθείσα μέχρι την σύνταξη του παρόντος άρθρου.

Σαφέστατα οι αναφορές αυτές στον ηλεκτρονικό τύπο, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες δανειοληπτών και εγγυητών, δημιουργώντας σ αυτούς ταυτόχρονα εύλογες καλόπιστες απορίες, ποιός είχε προνομιακή ενημέρωση, ότι έλαβε χώρα διάσκεψη και για ποιό λόγο, από που αντλήθηκε η γνώση για όσα διαδραματίστηκαν εντός αυτής, ποιός προέβη στην συγκεκριμένη ‘διαρροή” και με ποιό σκοπό, εάν αληθεύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, και εν τέλει αυτή η “διαρροή” στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε τι ακριβώς στόχευε την στιγμή που στυγνά παραβιαζόταν μία απο τις βασικές αρχές του δικαιικού συστήματος, η αρχή της μυστικότητας της διάσκεψης, η οποία δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ακόμη κι αν εξυπηρετούνταν το δημόσιο συμφέρον, ή η λειτουργία της ενημέρωσης.

Η αρχή της μυστικότητας των διασκέψεων των πολυμελών συνθέσεων αποτελεί βασική αρχή σε όλο το φάσμα της δικαιοδοσίας των πολιτικών ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, ενώ θεωρείται βαρύτατο θεσμικό ατόπημα η παραβίασης της.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επί τιμή αντιπρόεδρος του Α.Π. κ. Χριστόφορος Χριστοφορίδης, σε νομικό άρθρο του με τίτλο “Η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου”, το απόρρητο των διασκέψεων αποβλέπει στην προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης και στην κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται ούτε άμεση, ούτε έμμεση ανακοίνωση και ως εκ τούτων αποκλείονται τα δημοσιεύματα και οι προφορικές γνωστοποιήσεις των διαβουλεύσεων της διασκέψεως και αν ακόμη έχουν προηγηθεί άλλες διαρροές ή γνωστοποιήσεις.
Σαφέστατα, η αρχή αυτή διέπει και την διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο την 23η Ιουνίου 2008 σε ευρεία σύνθεση, υιοθέτησε μία απόφαση αναφορικά με την δικαστική δεοντολογία, με απώτερο σκοπό να προσδιορίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκούνται τα δικαστικά καθήκοντα των μελών του Δικαστηρίου, συμπληρώνοντας τον Κανονισμό του, όπου στα άρθρα 22 και 3 αντίστοιχα προβλέπεται ότι «Το Δικαστήριο συνεδριάζει σε τμήμα ή σε συμβούλιο. Οι συσκέψεις του παραμένουν μυστικές» και «Πριν την ανάληψη καθηκόντων κάθε δικαστής οφείλει, στην πρώτη σύνοδο της Ευρείας Σύνθεσης στην οποία παρίσταται μετά την εκλογή του ή, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ενώπιον του Προέδρου του Δικαστηρίου, να δώσει όρκο ή επίσημη δήλωση, ως εξής: «Ορκίζομαι» - ή «Δηλώνω επίσημα» - ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου ως δικαστής με τιμή, ανεξαρτησία και αμεροληψία, και θα διαφυλάττω το απόρρητο των διασκέψεων».
Βάση της εν λόγω απόφασης προσδιορίστηκε ότι «οι δικαστές επιφυλάσσουν απόλυτη διακριτικότητα στις εμπιστευτικές ή μυστικές πληροφορίες αναφορικά με τις ενώπιον του Δικαστηρίου διαδικασίες».

Είναι πασιφανές, υπό τα ως άνω δεδομένα ότι κάθε παραβίαση της αρχής της μυστικότητας των διασκέψεων είναι μία αδιανόητη ενέργεια που πρωτίστως πλήττει την ίδια τη Δικαιοσύνη και όταν αυτή επισυμβαίνει στο ανώτατο επίπεδο αυτής πλήττει καίρια και κάθε εμπιστοσύνη στο θεσμό της.


ΠΗΓΕΣ: εφημ. "Κυριακάτικη Κόντρα News", 7.4.2019.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΥΚΑ ΑΡΙΑΔΝΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 49, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ. ΚΕΝΤΡΟ 2310502545, τηλ/πο 2310529125.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Αρειος Παγος, Χριστοφοριδης, Νουκα, δικαιοσυνη, δικαιο, δικαστηριο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ