ΛΕΛΕΚΙΑ, τα ΝΟΗΜΟΝΑ ΠΟΥΛΙΑ: Αληθινά περιστατικά: Τι συνέβη στους Δελφούς και ο πελαργός έγινε σύμβολο των πυροσβεστών - Ερωτικά δράματα πελαργών, ερωτικές αυτοκτονίες και δώρα διαμάντια σε όσους βοηθούν πελαργούς! - του Τάκη Ευθυμίου

ΛΕΛΕΚΙΑ,
τα ΝΟΗΜΟΝΑ ΠΟΥΛΙΑ

Αληθινά περιστατικά:
Τι συνέβη στους Δελφούς
και ο πελαργός
έγινε σύμβολο των πυροσβεστών;
Ερωτικά δράματα πελαργών,
ερωτικές αυτοκτονίες
και δώρα διαμάντια
σε όσους βοηθούν πελαργούς…

Του δασκάλου Τάκη Ευθυμίου

Τα λελέκια είναι νοήμονα πουλιά. Κάθε τους πράξη ελέγχεται με αυστηρότητα από ειδικό συμβούλιο ηλικιωμένων.
Επειδή κουρνιάζουν στις καμινάδες, εξοικειώνονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και «πιστεύουν» πως όσα λένε οι άνθρωποι είναι αληθινά. Επειδή, επίσης, ξεκουράζονται και στα καμπαναριά, «ακούνε» την ευαγγελική ρήση «ους ο Θεός συνέζευξε, άνθρωπος μη χωριζέτω» και έχουν τις ίδιες μ’ εμάς ιδέες για την συζυγική ζωή.

Ο περίφημος μακεδονικός λέων της Χαιρωνείας,
με... ένα ζευγάρι πελαργών στο κεφάλι του...
Φωτ.: M. Hurliman, 1937.

Απίστευτα πράγματα λέγονται για τις συζυγικές σχέσεις των πελαργών. Το αρσενικό παρακολουθεί την συμπεριφορά και διαγωγή της συντρόφου του και δεν της συγχωρεί κανένα παραστράτημα. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, δεν κατορθώνει πάντοτε να προστατεύει την συζυγική του τιμή. Αρκετοί χωρικοί έχουν γίνει μάρτυρες ερωτικών δραμάτων των πελαργών. Κάθε συζυγική απιστία εκδικάζεται στο συμβούλιο των πελαργών, που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και ύστερα εκδίδει τελεσίδικη απόφαση, με πλήρη συνείδηση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που συνέβη παλαιά στη Λαμία. Κάποιος περίεργος και αργόσχολος τοποθέτησε ένα αυγό χήνας σε φωλιά λελεκιών. Η λελεκίνα το κλώσησε μαζί με τα δικά της. Όταν βγήκε απ’ το αυγό το χηνόπουλο, ο λέλεκας αγανακτισμένος την κατήγγειλε για κλεψιγαμία. Συγκροτήθηκε τότε το αρμόδιο συμβούλιο, ερεύνησε την απόφαση λεπτομερώς και εξέδωσε απόφαση θανάτου, η οποία εκτελέσθηκε με ραμφίσματα των μελών του συμβουλίου, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ντόπιων κατοίκων.
Το 1936, στους Δελφούς, συνέβη το εξής περιστατικό: Ένας πελαργός, προσπάθησε να σώσει τα μικρά του, που παγιδεύθηκαν στην φωλιά κάποιας φλεγόμενης στέγης σπιτιού, κουβαλώντας νερό με το ράμφος του! Όταν όμως διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο να τα καταφέρει, προσγειώθηκε ανάμεσά τους και κάηκε μαζί τους μέσα στις φλόγες. Δίκαια, λοιπόν, αυτό το πουλί έγινε το έμβλημα των πυροσβεστών.
Σχετικά με την παντοτινή λατρεία που δείχνει ο πελαργός στο ταίρι του, καταθέτω μια προσωπική εμπειρία, που βίωσα σε παιδική ηλικία στο χωριό μου, τον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας: Εκεί, στο καμπαναριό της εκκλησίας του Άη Γιώργη, κάθε χρόνο, φώλιαζε ένα ζευγάρι πελαργών. Μια χρονιά όμως, από απροσεξία, η λελεκίνα ακούμπησε τ’ ανοιγμένα φτερά της στα ηλεκτροφόρα σύρματα και κεραυνοβολήθηκε. Μόλις το αρσενικό αντιλήφθηκε την πελαργίνα να πέφτει στο έδαφος, προσγειώθηκε από πάνω της με μεγάλη αγωνία. Όταν διαπίστωσε ότι ήταν πια νεκρή, κλαψουρίζοντας με απελπισία, άνοιξε τα φτερά του και πετώντας συνειδητά έπεσε πάνω στα ίδια θανατηφόρα σύρματα και αυτοκτόνησε, μη αντέχοντας τον χαμό της συντρόφισσάς του. Αληθινή ιστορία, που μοιάζει με λυπητερό παραμύθι!
Στον πελαργό αποδίδονται και άλλα εκπληκτικά χαρακτηριστικά, όπως εκείνο που τον θέλει να ρίχνει πολύτιμους λίθους και διαμάντια στο τζάκι όσων τον αγαπούν και τον φροντίζουν. Σχετικό είναι και το παρακάτω γεγονός: Κάποιος κακότροπος άνθρωπος χτύπησε έναν πελαργό με πέτρα και του έσπασε το πόδι. Γειτόνισσες λυπήθηκαν το πουλί, το πήραν στο σπίτι, του έδεσαν το πόδι, το περιποιήθηκαν κι όταν έγινε καλά, μετανάστευσε με τα άλλα λελέκια. Την άνοιξη ξαναγύρισε ο πελαργός στο σπίτι που θεραπεύθηκε και βλέποντας απ’ έξω τις ευεργέτισσες που κάθονταν, τις γνώρισε κι ανοίγοντας το ράμφος, άφησε μπροστά τους ένα διαμάντι, που το βρήκε, όταν αποδημούσε!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑλελεκι, πουλι, συμβουλιο, γερουσια, καμιναδα, καμπαναριο, συζυγος, πελαργος, συντροφος, παραστρατημα, τιμη, ερωτικο δραμα, απιστια, δικη, Λαμια, αυγο, χηνα, φωλια, λελεκινα, κλωσημα, χηνοπουλο, λελεκας, κλεψιγαμια, ραμφισμα, Δελφοι, στεγη, φλαγα, εμβλημα, πυροσβεστικη, λατρεια, ταιρι, Αγιος Γεωργιος, Φθιωτιδα, Αη Γιωργης, αυτοκτονια, πολυτιμος λιθος, διαμαντι, τζακι, ανοιξη, αποδημια, Ευθυμιου, Χαιρωνεια, λεων Χαιρωνειας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ