Πώς κατασκεύαζαν οι αγρότες τα μελισσοκέρια και το το κηροπάνι για το καθάρισμα των αυτιών - του Τ. Ευθυμίου

Πώς κατασκεύαζαν οι αγρότες
τα μελισσοκέρια
και το το κηροπάνι
για το καθάρισμα των αυτιών

Του δασκάλου Τάκη Ευθυμίου

Αναστάσιμη λαμπάδα, χειροποίητη, με μελισσοκέρι.

Σε παλαιότερους καιρούς οι κάτοικοι της υπαίθρου, που εκτός από αγρότες ήταν ταυτόχρονα και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, τα κεριά των αγίων που χρησιμοποιούσαν στην εκκλησία για άναμμα τα κατασκεύαζαν μόνοι τους ως εξής:
Από τα αυτοσχέδια ξύλινα κρινιά (κυψέλες) έβγαζαν την κηρήθρα που δεν είχε μέλι και την πολτοποιούσαν μέσα σε κακάβι που έβραζε. Ακολούθως την τοποθετούσαν μέσα σε ξύλινες γαβάθες για να πήξει και την αποθήκευαν. Την χρησιμοποιούσαν όταν ήθελαν να φτιάξουν τα κεριά ή το κηροπάνι για το καθάρισμα των αυτιών και την επάλειψη των σχοινιών και της τριχιάς για να τα ενισχύσουν. Τα κεριά που μοσχοβόλαγαν τα έκαναν κυρίως οι γυναίκες με τις παρακάτω ενέργειες:
Προμηθεύονταν φυτίλι που το τέντωναν, σε μεγάλα κομμάτια, πάνω στο πλαστήρι, κατόπιν ζέσταιναν το κερί στην φωτιά έως ότου μαλακώσει και το έπλαθαν με τα χέρια τους, όπως τα κουλουράκια, γύρω από το φυτίλι μέχρι να πάρουν το σχήμα και επιθυμητό μέγεθος του κεριού. Μόλις το κερί στέγνωνε το έκοβαν σε διάφορα τεμάχια, ανάλογα με τις γιορτές που ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν. Κεράκια για τις απλές γιορτές και λαμπάδες για τις μεγαλογιορτάδες. Τέλος, αρμάθιαζαν τα κεριά και τα κρεμούσαν στην τέμπλα για να στεγνώσουν. Φυσικά όλος ο γύρω χώρος μοσχοβολούσε!

Το κηροπάνι φτιάχνονταν με τον εξής τρόπο: Μέσα σε τηγάνι λιώνανε ένα κομμάτι κερί μέχρι να ρευστοποιηθεί εντελώς. Βγάζανε το τηγάνι από την φωτιά και πριν το κερί κρυώσει, τοποθετούσανε μέσα ένα καθαρό πανί και το ανακάτευαν μέχρι να εμποτιστεί καλά με το λιωμένο κερί. Στην συνέχεια το τύλιγαν γύρω από το αδράχτι για να σχηματοποιηθεί σε χωνί. Με αυτό καθάριζαν τα αυτιά τους.
Με απλά, αλλά πρακτικότατα μέσα οι παλαιότεροι έφτιαχναν μόνοι τους τα χρειαζούμενα για τις ανάγκες της ζωής τους. Μια αυτάρκεια αξιοζήλευτη!

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Ευθυμιου, αγροτης, μελισσοκομος, κερι, κρινι, κυψελη, κηρηθρα, μελι, κακαβι, γαβαθα, κερια, κηροπανι, αυτι, σχοινι, τριχια, φυτιλι, πλαστηρι, λαμπαδα, τεμπλα, τηγανι, αδραχτι, χωνι, αυταρκεια, μελισσοκερι, μελισσοκερια, Πασχα, Λαμπρη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ