Πέντε επισημάνσεις προς την Βουλή, του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πέντε επισημάνσεις προς την Βουλή,
του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΣΔΟΓΕ) με επιστολή του επισημαίνει ότι θεωρεί «θετική και επιβεβλημένη την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών». Προσβλέπει «σε μία ουσιαστική, ενωτική και παραγωγική διαδικασία, ώστε η ιερή υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών να βρει επί τέλους το δρόμο της, μετά από δεκαετίες ολιγωρίας». Αλλά συνεχίζει:
«Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε τα εξής:
1.Η έκθεση χρειάζεται συμπλήρωση όσον αφορά στον ακριβή προσδιορισμό των αξιώσεων των ιδιωτών. Για τον σκοπό αυτόν προτείνουμε να αποφασιστεί η συγκρότηση από τη Βουλή Ομάδας Εργασίας με σχετικό αντικείμενο. Επίσης θεωρούμε χρήσιμη τη συγκρότηση Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, που να λειτουργεί μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της διεκδίκησης.
2.Επισημαίνουμε ότι η υπό συζήτηση Έκθεση υποεκτιμά το ύψος της αξίωσης του κατοχικού δανείου και προτείνουμε να υιοθετηθεί η εκτίμηση του ΕΣΔΟΓΕ, όπως προέκυψε κατόπιν συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος του αείμνηστου Στέλιου Ζαμάνου, ταμία το 2010 του ΕΣΔΟΓΕ (54 δισεκ. ευρώ χωρίς τους τόκους)». – σ.σ.: Η αλήθεια είναι ότι τα χρωστούμενα από το δάνειο πολύ-πολύ υψηλότερα (βλ. μελέτες του οικονομολόγου Τζ. Γκούσκου, κ.ά.) και απορώ γιατί επιμένει σε τόσο μικρό ποσόν το ΕΣΔΟΓΕ.
3.Σημειώνουμε την ανάγκη επίδοσης ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει σχεδόν 24 χρόνια από την προηγούμενη ρηματική διακοίνωση (14.11.1995).
4.Ζητάμε επίσης την κατάργηση του άρ. 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ιδίως όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) με στόχο τη διευκόλυνση της δικαστικής επιδίωξης των γερμανικών αποζημιώσεων.
5.Τέλος, κάνουμε σαφές σε όλους, εντός κι εκτός Ελλάδας, ότι οι απαράγραπτες, δίκαιες και ισχυρά τεκμηριωμένες αξιώσεις μας (καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και επανορθώσεων για την καταστροφή και λεηλασία της χώρας, επιστροφή του κατοχικού δανείου και των αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών) είναι ενιαίες και αδιαίρετες και τασσόμαστε κατηγορηματικά κατά της σαλαμοποίησής τους. – σ.σ.: Η αλήθεια είναι ότι οι κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί έχουν καταγραφεί και εκτιμηθεί σε 5 (!) βιβλία από τον γράφοντα και απορώ γιατί δεν αναφέρεται από το ΕΣΔΟΓΕ.
Ζητούμε συντονισμένες και ουσιαστικές κινήσεις διεκδίκησης από την Κυβέρνηση, χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους την αναγκαιότητα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Καλούμε, τέλος, τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την προκλητική της αδιαλλαξία επί του ζητήματος των γερμανικών οφειλών και να τερματίσει άμεσα τις επιθετικές, νεοαποικιοκρατικού χαρακτήρα, μεθοδεύσεις της («Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.ά.), που μόνο αρνητικά συμβάλλουν στις σχέσεις των δύο χωρών».
Το ΕΣΔΟΓΕ αγωνίζεται από την ίδρυσή του και για 23 συναπτά έτη και όπως λέει «θέτοντας την ιερή υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών πέρα και πάνω από πρόσωπα, ατομικές επιδιώξεις και διαδρομές. Κατά συνέπεια, η εισαγωγή του ζητήματος των γερμανικών οφειλών στην Ολομέλεια της Βουλής και η προσδοκώμενη ανάληψη ρητής δέσμευσης από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος για σθεναρή, μεθοδική και αποφασιστική διεκδίκηση αποτελεί μία πρώτη δικαίωση των πολύχρονων και σκληρών αγώνων των Αντιστασιακών Οργανώσεων, των Οργανώσεων των Ομήρων και των Ενώσεων των Θυμάτων της Κατοχής».


(*) Ο Γ. Λεκάκης είναι συγγραφέας (και) των βιβλίων «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», «Ναζί:Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξος Ελλάδας», «Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν-Ντοκουμέντο:Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα».


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: γερμανικη κατοχη, γερμανικες οφειλες, κατοχη, ναζι, κατοχικο δανειο, γκουσκος, χρεος, Γερμανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ