Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ


Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο παραχώρησε στο ΥΠΠΟΤ ο Δήμος της πόλης. Η πλούσια ιστορία της Σαλαμίνας, από την προϊστορική έως και την παλαιοχριστιανική εποχή, αποτυπώνεται ανάγλυφα στις προθήκες του Μουσείου, όπου εκτίθενται ευρήματα, κυρίως έργα κεραμικής και γλυπτικής, από όλο το νησί.


Η κλίμακα της κεντρικής εισόδου χωρίζει τη μεγάλη κύρια εκθεσιακή αίθουσα σε δύο τμήματα. Στην αριστερή και μικρότερη Αίθουσα Α εκτίθενται τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων και μόνο η περίοπτη Προθήκη I περιέχει αντικείμενα και ιστορικών χρόνων τόσο από το Σπήλαιο των Περιστεριών όσο και από το ελληνιστικό ιερό του Διονύσου, που παρουσιάζονται ως αναπόσπαστο σύνολο. Το γνωστό από τις πηγές σπήλαιο, ησυχαστήριο και τόπος έμπνευσης του μεγάλου τραγωδού Ευριπίδη, ταυτίστηκε με βεβαιότητα μετά την αποκάλυψη του παρακείμενου ιερού, που είναι αφιερωμένο στο θεό του θεάτρου Διόνυσο. Έτσι, μαζί με τα χαρακτηριστικά δείγματα της κεραμικής, της μικρογλυπτικής και της μεταλλοτεχνίας της νεότερης και τελικής νεολιθικής εποχής που αποτελεί την απαρχή κατοίκησης του σπηλαίου, εκτίθενται και τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων, όπως ο ενεπίγραφος σκύφος του Ευριπίδη, αγγεία κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και αντικείμενα της φραγκοκρατίας, που πιστοποιούν τη μακραίωνη χρήση του σπηλαίου.
Στην Προθήκη 2 βλέπουμε κεραμική, ειδώλια, χάλκινα και λίθινα εργαλεία και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της μυκηναϊκής εποχής από το ανακτορικό συγκρότημα της ακρόπολης των Κανακίων.
Στην Προθήκη 3 εκτίθενται ταφικά ευρήματα από τα πρωτοελλαδικά και κυρίως τα μυκηναϊκά χρόνια. Προέρχονται από το εκτεταμένο νεκροταφείο, κυρίως θαλαμοειδών τάφων, του κέντρου της πόλης της Σαλαμίνας που ανήκει σε οικισμό, ο οποίος αποκαλύπτεται σταδιακά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αγγεία με γραπτή διακόσμηση, καθώς και τα επικασσιτερωμένα που μιμούνται μεταλλικά πρότυπα. Στα δεξιά αυτής της προθήκης βλέπει κανείς αντικείμενα των υπομυκηναϊκών χρόνων από τη μεγάλη νεκρόπολη του Ναυστάθμου.


Στις πέντε Προθήκες της Αίθουσας Β παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά ευρήματα των ιστορικών χρόνων από ταφικά και οικιστικά σύνολα σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων του νησιού.
Στην Προθήκη 4 παρουσιάζονται σύνολα από γεωμετρικούς τάφους της πόλης της Σαλαμίνας.
Στις Προθήκες 5 και 6 εκτίθενται ευρήματα αρχαϊκών και κλασικών χρόνων από το νεκροταφείο και τον οικισμό των Αμπελακίων, καθώς και από τους τάφους που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.
Στην Προθήκη 7 βλέπει κανείς ως επί το πλείστον χάλκινα κτερίσματα γυναικείων τάφων, όπως κάτοπτρα και καλλωπιστικά εργαλεία, λίγα ευρήματα από το ταφικό μνημείο στις Κολώνες, όπως και μια συλλογή από αλάβαστρα. Σημαντική θέση κατέχουν εδώ οι αναθηματικοί ναΐσκοι της Κυβέλης και το ανάγλυφο με την παράσταση νεκρόδειπνου, αφιέρωμα από την Ευφράντη σε άγνωστο ήρωα, σύμφωνα με την επιγραφή του.
Στην Προθήκη 8 υπάρχουν ευρήματα από τάφους ελληνιστικών χρόνων, όπως το χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση Αφροδίτης και Έρωτα, καθώς και αντικείμενα των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.
Μια σημαντική συλλογή από επιτύμβια και λίγα αναθηματικά ανάγλυφα, κυρίως του 4ου αι. π.Χ., πλαισιώνει τις προθήκες της Αίθουσας Β και στολίζει το μικρό αίθριο χώρο του Μουσείου. Οι ανάγλυφες στήλες με τα ονόματα των νεκρών και με τις παραστάσεις δεξίωσης (χειραψία αποχαιρετισμού) εκφράζουν τόσο τα συναισθήματα θλίψης για τον οριστικό αποχωρισμό των αγαπημένων όσο και την πεποίθηση για τη διαιώνιση της μνήμης των νεκρών.
Η Αίθουσα Γ αφιερώνεται κυρίως στην πόλη της Σαλαμίνας. Εκτίθενται ψηφισματικά ανάγλυφα με τα ονόματα επώνυμων αρχόντων, πλούσιο εποπτικό υλικό για την προσωπικότητα του μυθικού ηγεμόνα του νησιού Αίαντα, για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και για τη διοικητική οργάνωση της πόλης. Εδώ θα δει κανείς και αντίγραφο του Μετρολογικού Αναγλύφου, το πρωτότυπο του οποίου εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς. Τέλος, μια μικρή προθήκη θα φιλοξενεί τα εκάστοτε σημαντικά νέα ευρήματα από τις πιο πρόσφατες ανασκαφές στο νησί.


ΠΗΓΗ: Υπ. Πολιτισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, Αρχαιολογικο Μουσειο Σαλαμινος, Καποδιστριακο Δημοτικο Σχολειο, Σαλαμινα, προιστορια, Σπηλαιο των Περιστεριων, ιερο Διονυσου, Διονυσος, Περιστερια, σπηλαιο, Ευριπιδης, κεραμικη, μικρογλυπτικη, μεταλλοτεχνια, νεολιθικη εποχη, σκυφος, αγγειο, φραγκοκρατια, ειδωλιο, χαλκος, λιθινα εργαλεια, μυκηναικη εποχη, ανακτορο, ακροπολη, Κανακια, ταφος, πρωτοελλαδικη εποχη, νεκροταφειο, θαλαμοειδης ταφος, Σαλαμις, γραπτη διακοσμηση, επικασσιτερωμενα αγγεια, Ναυσταθμος, Αμπελακια, Τυμβος Σαλαμινομαχων, Σαλαμινομαχοι, κτερισμα, κατοπτρο, καλλωπιστικα εργαλεια,Κολωνες, αλαβαστρα, αναθηματικος ναισκος, Κυβελη, αναγλυφο, νεκροδειπνο, Ευφραντη, ηρωας, επιγραφη, ελληνιστικη εποχη,  πτυκτο κατοπτρο, Αφροδιτη, Ερωτας, επιτυμβιο, δεξιωση, χειραψια, αποχαιρετισμος, ψηφισμα, Αιας, Ναυμαχια Σαλαμινας, Μετρολογικο Αναγλυφο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ