Οι «Ωδές» του Πινδάρου, σε έκδοση του... 1624


Οι «Ωδές» του Πινδάρου,
σε έκδοση του... 1624



Ο Πίνδαρος ήταν αρχαίος Έλλην λυρικός ποιητής, του 6ου - 5ου αιώνα π.Χ., από τις Κυνός Κεφαλές Θηβών Βοιωτίας, ο οποίος έμεινε στην αθανασία, κυρίως, για τις ποιητικές Ωδές του.
Αυτές εγράφησαν προς τιμήν νικητών αγώνων. Αυτές τις Ωδές τις ομαδοποίησε προς τιμήν των νικητών σε τέσσερις ξεχωριστές ομάδες αγώνων: Ολύμπια, Πύθια, Νέμεα, και Ίσθμια.
Αυτές οι ωδές επαίνεσαν νικητές αγώνων (πάλης, ιπποδρομιών, ακόμη και μουσικών / αυλητικών αγώνων). Κάθε μία από αυτές τις ωδές ξεκινά με φόρο τιμής σε έναν Έλληνα θεό ή μια Μούσα και στην συνέχεια περνά στον αθλητή και έναν αντίστοιχο μυθολογικό θεό ή έναν ήρωα – αυτός ήταν ο έπαινος!


Οι Ωδές, που σας παρουσιάζω σήμερα, εκτυπώθηκαν το 1624 στο Ebroduni ή Yverdon-les-Bains της Ελβετίας και εκδόθηκαν από τον Henri Estienne (εξελλ. Ερρίκος Στεφανος). Η α΄ έκδοση είχε γίνει το 1560. Στην συγκεκριμένη έκδοση υπήρχαν και ποιήματα του Σιμωνίδη, του Αρχιλόχου, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλις Yverdon-les-Bains της Ελβετίας διαθέτει δυο βιβλιοθήκες, με 100.000 βιβλία...

Τα κείμενα του Πινδάρου βρέθηκαν και σε παπύρους στην Αίγυπτο. Υπάρχουν σε κώδικες του 13ου αι. μ.Χ. Συστηματικά και ολοκληρωμένα δε, άρχισαν να εκδίδονται στην Ευρώπη, από την δεκαετία του 1930… και στην Ελλάδα από το 1960



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΠινδαρος, λυρικος ποιητης, λυρικη ποιηση, Κυνος Κεφαλες, Θηβα, Βοιωτια, Ωδες, Ωδη, νικητης, αγωνας, αγων, Ολυμπια, Πυθια, Νεμεα, Ισθμια, επαινος, παλη, ιπποδρομια, μουσικος, θεος, Μουσα, αθλητης, μυθολογια, ηρωας, 1624, Εβροδουνι, Εμπροντουνι, Υβερδον, Ιβερδον, Ελβετια, Εστιεν, εκδοση, ποιημα, Σιμωνιδης, Αρχιλοχος, βιβλιοθηκη, βιβλιο, παπυρος, Αιγυπτος, κωδικας, Ευρωπη, Δουκας, Κορομηλας, Στεφανος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ