Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για ανασκαφές στο ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ! Γειτνιάζει με μινωικούς οικισμούς, μινωικά ανάκτορα, αρχαίες ακροπόλεις, λατρευτικά σπήλαια, γεωμετρικούς και αρχαϊκούς οικισμούς, αρχαίες πόλεις, αρχαία υδραγωγεία, αρχαϊκούς οικισμούς, αρχαία ιερά κορυφής, βυζαντινούς ναούς κ.ά. αρχαιότητες!


Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα
για ανασκαφές
στο ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!

Γειτνιάζει με μινωικούς οικισμούς, μινωικά ανάκτορα, αρχαίες ακροπόλεις, λατρευτικά σπήλαια, γεωμετρικούς και αρχαϊκούς οικισμούς, αρχαίες πόλεις, αρχαία υδραγωγεία, αρχαϊκούς οικισμούς, αρχαία ιερά κορυφής, βυζαντινούς ναούς κ.ά. αρχαιότητες!


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και διαμαρτύρεται για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που αφορούν τη διενέργεια των απαραίτητων σωστικών ανασκαφών και γενικότερα την άσκηση προστασίας των αρχαιοτήτων στην περιοχή των εκτεταμένων επεμβάσεων για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος Ηρακλείου, τα οποία περιλαμβάνονται στους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου και ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Το σπήλαιο στο Αρκαλοχώρι...

Το έργο του αεροδρομίου χωροθετείται σε μια περιοχή που γειτνιάζει με πολυάριθμες γνωστές αρχαιότητες, ενώ ορισμένες εντάσσονται στα όρια των μελλοντικών εγκαταστάσεων του και του περιβάλλοντος χώρου του, όπως ο κηρυγμένος μινωικός οικισμός του Καστελλίου, το μινωικό ανάκτορο του Γαλατά, ο μινωικός οικισμός του Σαμπά, η μυκηναϊκή ακρόπολη στο Σμάρι, λατρευτικά σπήλαια, όπως το λατρευτικό σπήλαιο στο Αρκαλοχώρι με την ελληνιστική ακρόπολη στον Προφήτη Ηλία, ο γεωμετρικός και αρχαϊκός οικισμός στο Καλό Χωριό, οι αρχαίες πόλεις των Αρκάδων και της Λύττου με τις επικράτειές τους, τα ρωμαϊκά υδραγωγεία της Χερσονήσου, ο εκτεταμένος αρχαϊκός οικισμός και οι μινωικές εγκαταστάσεις στο Λιλιανό, ιερά κορυφής, φρυκτωρίες, βυζαντινοί ναοί αλλά και αρχαιότητες που ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί...
Ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος της περιοχής, που διαφύλαξε έως σήμερα τον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό πλούτο, δεν θα παραμείνει αλώβητος από τις εκτεταμένες επεμβάσεις για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου, όπως είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά η διενέργεια όλων των διερευνητικών ανασκαφικών τομών και των απαραίτητων σωστικών ανασκαφών να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα επιστημονική μεθοδολογία, ώστε να είναι δυνατή η επιστημονική τεκμηρίωση και ερμηνεία των αρχαιοτήτων που θα έρχονται στο φως και την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για την προστασία όσων κινδυνεύουν από τις ανάγκες του έργου.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και κάθε είδους εμπόδια στην πορεία της σωστικής ανασκαφικής έρευνας έχει αποδειχθεί ότι αποβαίνουν όχι μόνον σε βάρος των μνημείων αλλά επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις και δισεπίλυτα προβλήματα και στα ίδια τα έργα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμία υποχώρηση και καμία έκπτωση αναφορικά με την προστασία, ασφάλεια και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων, σε περίπτωση που θα συναντήσουν εμπόδια κατά την εκτέλεση των επιστημονικών τους καθηκόντων.

ΠΗΓΗ: ΣΕΑ, 20.5.2019, αρ. πρωτ.: 526.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Καστελλι Πεδιαδος Ηρακλειου Κρητης, Καστελι Πεδιαδας, νομος Ηρακλειου, Κρητη, Συμβαση Παραχώρησης, αεροδρομιο, μινωικος οικισμος Καστελλιου, μινωικο ανακτορο Γαλατα, Γαλατας, μινωικος οικισμος Σαμπα, Σαμπας, μυκηναικη ακροπολη Σμαρι, λατρευτικα σπηλαια, σπηλαιο, Αρκαλοχωρι, ακροπολη, Προφητης Ηλιας, γεωμετρικος οικισμος, αρχαικος οικισμος, Καλο Χωριο, Αρκαδι, Λυττος, υδραγωγειο, Χερσονησος, μινωικη εποχη, Λιλιανο, ιερα κορυφης, φρυκτωρια, βυζαντινος ναος, ιερο κορυφης, αρχαιολογοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ