Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - Ιδρύεται ανεξάρτητος αυτοδιοικούμενος μη κερδοσκοπικός φορέας των δημιουργών


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ιδρύεται ανεξάρτητος αυτοδιοικούμενος
μη κερδοσκοπικός φορέας των δημιουργών

Μετά από πολύμηνη εργασία ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του καταστατικού του νέου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από μουσικά έργα.
Μετά από αγώνες των πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων για τη δημιουργία του δικού τους Συλλογικού Φορέα για την προστασία, διαχείριση και απόδοση των πνευματικών τους δικαιωμάτων, το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωσή του και λειτουργία του είναι πλέον γεγονός.
Το καταστατικό παραδόθηκε από τους δικηγόρους Κο Γιώργο Κοπακάκη εκ μέρους των πνευματικών δημιουργών /δικαιούχων σε συνεργασία με την Κα Εύα Ράπτη εκ μέρους των εκδοτών.
Με την συνεισφορά τους συνέβαλαν οι νομικοί σύμβουλοι κυρίες Αγγελική Κανελλοπούλου, Άγγυ Δημακοπούλου, Ευαγγελία Βαγενά εκ μέρους της ΕΥΕΔ, και οι δικηγόροι κύριοι Γιάννης Φώσκολος, Δημήτρης Σαραφιανός και κυρία Έλλη Ρούσσου και μετά από έλεγχο των Σωματείων ΑΣΜΑ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ αλλά και ανεξάρτητων δημιουργών παραδόθηκε στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ για έλεγχο, παρατηρήσεις, προσθήκες και οριστικοποίηση.
Σε πολύωρες συσκέψεις των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου και με τη σημαντική συμβουλευτική παρουσία και στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΥΕΔ, το περιεχόμενο του υπό κατάθεση καταστατικού αναλύθηκε κατά λέξη και υπεβλήθη σε λεπτομερειακό έλεγχο, έγιναν παρατηρήσεις, προσθήκες, τροποποιήσεις εκ μέρους και των δυο κατηγοριών δικαιούχων δημιουργών/δικαιούχων και εκδοτών, διασφαλίστηκε επιτυχώς η ισορροπημένη σχέση και συνύπαρξη μέσα στον νέο ΟΣΔ των συμφερόντων και των δυο κατηγοριών, όσον αφορά στα δικαιώματα δικαιούχων ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και τηρήθηκε η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των δυο πλευρών σε όλες τις διαδικασίες της διαχειριστικής λειτουργίας.
Ο νέος φορέας έχει τη μορφή του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Συνεταιρισμού Δημιουργών /Δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας από μουσικά έργα και ακολουθεί τους όρους και διαδικασίες των διεθνών ΟΣΔ με τους οποίους θα βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση.
Σε κλίμα αγαστής και εύρυθμης συνεργασίας και μετά από λεπτομερειακή ανάλυση των όρων του καταστατικού αυτό οριστικοποιήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε η κοινοποίησή του στα μέλη της ΕΥΕΔ προκειμένου να:
1.           Ενημερωθούν
2.           Σταλεί με ειδική ηλεκτρονική αποστολή και με συνοδευτική επιστολή επεξήγησης των απαιτούμενων νόμιμων διαδικασιών, άμεσα σε όλα τα μέλη με προθεσμία απάντησης που θα τηρηθεί αυστηρά
3.           Να δηλώσει όποιος ή όποια εκ των μελών επιθυμεί να γίνει ιδρυτικό μέλος του νέου φορέα, του οποίου το όνομα συναποφασίστηκε από όλα τα ασχοληθέντα μέρη να είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων:

Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής / ΕΔΕΜ / EDEM

Διευκρίνιση: Η ιδιότητα του ιδρυτικού μέλους δεν παρέχει κανένα ειδικό προνόμιο, έναντι των υπολοίπων μελών απλά αποτελεί αναγκαία και νόμιμη προϋπόθεση για την κατάθεση του καταστατικού να υπάρχουν σ’ αυτό ιδρυτικά μέλη.
4.           Να δηλώσουν τα ιδρυτικά μέλη υποψηφιότητα για την προσωρινή διοικούσα επιτροπή
5.           Να κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο σύμφωνα με το νόμο, μετά την πάροδο της άνω προθεσμίας για έγκριση
6.           Να αιτηθεί μετά τη νόμιμη έγκρισή του από το Ελληνικό Δικαστήριο, άδεια λειτουργίας ΟΣΔ από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και σε καθεστώς σφοδρού ανταγωνισμού από συμφέροντα εντός και κυρίως εκτός της ελληνικής Επικράτειας καταφέραμε να έχουμε ήδη φτάσει στο επόμενο βήμα με επιτυχία. Η προσπάθεια ήταν κολοσσιαία για όλους μας. Και ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Με την καθοριστική συνδρομή του ελληνικού κράτους, με την αναμφισβήτητη προσπάθεια των στελεχών της ΕΥΕΔ, με αγώνες και σε πολλά επίπεδα όλων όσων εμπλακήκαμε, άλλοι στο προσκήνιο, άλλοι με τη σιωπηρή πλην ουσιαστική συνδρομή στις προσπάθειες όλων μας, αλλά κυρίως με την τεράστια πίστη, συμβολή και εμπιστοσύνη ΟΛΩΝ μας στο όραμα μιας νέας μέρας στη Συλλογική Διαχείριση, φτάσαμε σε αυτό το κομβικό σημείο της επόμενης μέρας.
Τα συγχαρητήρια για όλο αυτό που πετύχαμε αξίζουν περισσότερο από όλους τους ενεργά εμπλακέντες, σε ΟΛΟ το Σώμα των μελών μας που με τεράστιες θυσίες και με την αμετακίνητη στάση τους στο όραμα της νέας μέρας, πέρασαν και περνούν εδώ και μια τουλάχιστον διετία και μέχρι σήμερα μια οδυνηρή οικονομική και κοινωνική δοκιμασία. Χωρίς την πίστη και τη θυσία των μελών μας για ένα καινούργιο αύριο τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.
Η επικείμενη ίδρυση του νέου δικού μας αυτοδιοικούμενου με δημοκρατικές σύννομες και διαφανείς διαδικασίες φορέα είναι ένα μεγάλο βήμα για το αύριο. Οι προσπάθειες όμως όλων μας δεν τελειώνουν εδώ. Ο νέος κύκλος μας θέλει και μαζί και ευθυγραμμισμένους σε ένα κοινό στόχο. Την αποκατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της ισορροπίας και της δίκαιης απόδοσης των δικαιωμάτων του καθένα από μας, με διαφάνεια, με σύγχρονα μέσα, με διεθνή συνεργασία, με ισορροπία συμφερόντων μέσα στον ίδιο φορέα. Είμαστε και θα είμαστε όλοι εν δυνάμει εταίροι με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις μέσα στο δικό μας «σπίτι» πλέον.
Προχωράμε στο επόμενο και δυσκολότερο βήμα.
Στην Ίδρυση του δικού μας ανεξάρτητου αυτοδιοικούμενου μη κερδοσκοπικού φορέα και στη μετάβαση στην αυτοδιοίκηση μας, κάτι που απαιτεί επίσης δουλειά και σχετική πίστωση χρόνου, σύμφωνα πάντα με το νόμο και τις απαιτούμενες εκ του νόμου διαδικασίες .
Ως μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη σας, την τιμή της επιλογής των προσώπων μας ως αντιπροσώπων σας στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ αλλά και για την ευθύνη αυτού του ρόλου που μας αναθέσατε αυτή την ιστορική για το χώρο μας, το τραγούδι μας, αλλά και για τον πολιτισμό μας στιγμή.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε όλοι μας ότι δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε πολύ, με ευθύνη, ακεραιότητα, αυταπάρνηση και χωρίς προσωπικό, οικονομικό ή άλλο όφελος για όλο αυτό που σήμερα με βαθιά ικανοποίηση και δικαίωση σας ανακοινώνουμε.

Εποπτικό Συμβούλιο ΕΥΕΔ,
20.5.2019


Ο Πρόεδρος
Φοίβος Δεληβοριάς

Η Αντιπρόεδρος
Άλκηστις Τσίκλου - Warner Chappell Music Hellas

Η Γραμματέας
Μαίρη Φασουλάκη

Τα μέλη
Πάνος Φαλάρας
Χρήστος Νικολόπουλος
Παρασκευάς Καρασούλος
Κώστας Καλδάρας
Βιργινία Kόκιου - Universal Music Publishing
Βασιλική Γκίνη - Media Music Publishing


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: πνευματικα δικαιωματα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ