Συμφωνία ΕΥΕΔ - Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών για τα πνευματικά δικαιώματα - Χρησιμοποιούμε μουσική, σεβόμαστε τους δημιουργούς της


Συμφωνία ΕΥΕΔ - Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών
Ραδιοφωνικών Σταθμών
για τα πνευματικά δικαιώματα

Χρησιμοποιούμε μουσική,
σεβόμαστε τους δημιουργούς της

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών – ΠΕΙΡΑΣ και η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μ. Φασουλάκη, Χ. Νικολόπουλος, Ν. Καρτελιάς,
Φ. Δεληβοριάς, Π. Καρασούλος, Π. Φαλάρας, Μ. Βλάχου, Α. Γρηγορόπουλος,
Α. Τσίκλου, Μ. Καβαλιέρος και Γ. Ναστούλης.

Οι εκπρόσωποι των δύο μερών, αφού αντάλλαξαν απόψεις σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης για την προστασία των μελών τους, αποφάσισαν τη συνεργασία τους, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο και δικαιότερο δυνατό τρόπο η χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών έργων στα μέλη της ΠΕΙΡΑΣ, αναδρομικά για το έτος 2018 και εφ’ εξής για τα έτη 2019 και επόμενα, με καταβολή των αντίστοιχων δικαιωμάτων.
Η ΠΕΙΡΑΣ, που ιδρύθηκε το 2002, είναι η πολυπληθέστερη Ένωση Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα έχοντας μέλη 398 ραδιοφωνικούς σταθμούς, που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους νομούς της χώρας, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Εν όψει της διαμορφωθείσας κατάστασης στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η ΕΥΕΔ συμφώνησε με την ΠΕΙΡΑΣ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα του έτους 2018 και για την αδειοδότηση από το 2019 και εφεξής καθώς και για την ελάχιστη οφειλόμενη αμοιβή.
Η ΠΕΙΡΑΣ δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία – πλαίσιο, η οποία εξασφαλίσθηκε για τα μέλη της ως προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι εύλογες και δίκαιες για την προστασία των δημιουργών αλλά και συμφέρουσες για τα μέλη της, προκειμένου να αποκτήσουν τη νόμιμη άδεια χρήσης μουσικών έργων αναδρομικά για το έτος 2018, για το έτος 2019 και τα επόμενα έτη.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΥΕΔ, την ΠΕΙΡΑΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Γρηγορόπουλος, τα μέλη του ΔΣ κ. Νίκος Καρτελιάς, και κ. Γιώργος Ναστούλης και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Πετρίδης. Από την ΕΥΕΔ συμμετείχαν στη συνάντηση η κα Μαρία Βλάχου, Προσωρινή Διαχειρίστρια, ο κ. Νίκος Σκάγιαννης, Επί κεφαλής Εκτελεστικών Λειτουργιών, η κα Αγγελική Κανελλοπούλου Νομική Σύμβουλος, ο κ. Εμμανουήλ Καβαλιέρος, Υπεύθυνος Τμήματος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και η κα Αναστασία Μιχαλακούδη, από τη Νομική Υπηρεσία ΕΥΕΔ.
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΥΕΔ και ΠΕΙΡΑΣ παραβρέθηκαν και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου Φοίβος Δεληβοριάς, Άλκηστις Τσίκλου, Μαίρη Φασουλάκη, Πάνος Φαλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος και Παρασκευάς Καρασούλος, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους προς τους εκπροσώπους της ΠΕΙΡΑΣ για τον έμπρακτο σεβασμό τους στα πνευματικά δικαιώματα των χιλιάδων μελών της ΕΥΕΔ και ευχήθηκαν το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και όσοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα δεν έχουν λάβει ακόμη την προβλεπόμενη αδειοδότηση.
10 Μαΐου 2019


ΠΗΓΗ: Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων – ΕΥΕΔ, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Σάμου 53, 15125 Μαρούσι, emailτηλ. +30 211 0161000.ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ραδιοφωνικοι Σταθμοι, πνευματικα δικαιωματα, μουσικη, δημιουργοι, ΠΕΙΡΑΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ