Οι 14 ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ, που ξεψύχησαν κατά την διάρκεια φρικτών βασανιστηρίων, στα οποία τους υπέβαλαν οι Βρετανοί - της Θωμ. Παριανού


Οι 14 ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ,
που ξεψύχησαν
κατά την διάρκεια
φρικτών βασανιστηρίων,
στα οποία τους υπέβαλαν
οι Βρετανοί


Το σημερινό μας άρθρο είναι διαφορετικό από τα άλλα, γιατί αναφέρεται σε μία επίσης σκλαβωμένη ελληνική πατρίδα, την Κύπρο μας, με την οποίαν η Βόρειος Ήπειρός μας έχει πολλά κοινά. Ο απώτερος σκοπός μας είναι να αποδείξουμε ότι ο εισβολέας κατακτητής σε ένα ελεύθερο κράτος είναι το ίδιο κτηνώδης απέναντι στον γηγενή πληθυσμό, είτε ‘’πολιτισμένος’’ είναι, είτε απολίτιστος. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για τον σχολιασμό ενός ντοκυμανταίρ μικρής διάρκειας, το οποίο προβλήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, στο «Σπίτι της Κύπρου», κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ευθυμίου-Μίμη Βασιλείου «Βασανιστήρια και οι 14 Ηρωομάρτυρες της Ε.Ο.Κ.Α. που πέθαναν στα ανακριτήρια των Βρετανών 1955-1959», έκδοση Σ.Ι.Μ.Α.Ε.


Ένα από τα συγκλονιστικότερα κεφάλαια του επικού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ είναι εκείνο των απάνθρωπων βασανιστηρίων που εφάρμοσαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες σε βάρος των αγωνιστών και αγωνιστριών που συνέλαμβαναν. Οι τραγικότερες αλλά και οι λαμπρότερες σελίδες του κεφαλαίου αυτού είναι οι περιπτώσεις των 14 αγωνιστών της ΕΟΚΑ που θανατώθηκαν λόγω των φρικτών βασανιστηρίων που υπέστησαν κατά την κράτησή τους. Οι Βρετανοί, κατά τον τετράχρονο αγώνα της ΕΟΚΑ εφάρμοσαν κατά των συλληφθέντων αγωνιστών απάνθρωπα και φρικτά βασανιστήρια που παρόμοια εφαρμόσθηκαν από την Γκεστάπο και τα SS κατά την περίοδο της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα βασανιστήρια είχαν οργανωθεί πάνω σε επιστημονική βάση, με την χρήση και ειδικών μηχανημάτων, για να κάμψουν τους αγωνιστές και να τους αποσπάσουν πληροφορίες. Οι αποικιοκράτες είχαν στήσει τα άντρα του τρόμου σε διάφορα μέρη και χώρους της Κύπρου, μεταξύ αυτών και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με πρώτο εκείνο του Πολεμίου.
 Οι αλήστου μνήμης Βρετανοί βασανιστές των αγωνιστών και αγωνιστριών της ΕΟΚΑ ήταν ειδικευμένοι σε κάθε είδος βασανιστικής διαστροφής. Οι φρικτοί και απάνθρωποι τρόποι βασανισμού που εφάρμοσαν οι Βρετανοί βασανιστές κατά των Ελλήνων Κυπρίων αγωνιστών ήταν, μεταξύ άλλων:

- ο τεχνητός πνιγμός,
- η διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στα γεννητικά όργανα,
- το στεφάνωμα του κεφαλιού με σφιγκτήρες που έσφιγγαν με βίδα,
- το τράβηγμα με τανάλιες των νυχιών,
- το κάρφωμα σπασμένων γυαλιών κάτω από τα νύχια,
- το ποδοπάτημα των θυμάτων τους στο στομάχι,
- το κάψιμο της γενειάδας ιερέων,
- το τρύπημα του στήθους με βελόνες

και πολλά άλλα, τα οποία εφάρμοσαν τα τερατόμορφα όργανα της αποικιοκρατίας.
 Τα απάνθρωπα βασανιστήρια των Βρετανών υπέστησαν άνδρες, γυναίκες, γέροντες, νέοι, ακόμα και παιδιά και κληρικοί. Οι αδίστακτοι βασανιστές δεν δίστασαν να βασανίσουν ακόμα και έγκυο αγωνίστρια, μέχρι που προκάλεσαν την αποβολή του εμβρύου. Πέραν από τα σωματικά βασανιστήρια, χρησιμοποίησαν και τα ψυχολογικά.

Οι 14 ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ που ξεψύχησαν κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων, στα οποία τους υπέβαλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, ήταν οι:

1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 33 ετών, έγγαμος, πατέρας 3 παιδιών. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Πολεμίου, που του επέφεραν τον θάνατο στις 21/11/1958,
2) ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 39 ετών. Υπέκυψε από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη στα ανακριτήρια, στις 25/1/1957.
3) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥ,, 24 ετών. Τον βασάνισαν, μέχρι θανάτου, στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας, στις 9/10/1958. Για να αποκρύψουν το έγκλημά τους, τον ενταφίασαν κοντά στον αστυνομικό σταθμό.
4) ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ, 17 ετών, μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Τον σκότωσαν Άγγλοι στρατιώτες με ρόπαλα σε δρόμο της Αμμοχώστου, στις 3/10/1958. Ο θάνατός προκλήθηκε από εσωτερική αιμορραγία στον εγκέφαλο.
5) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, 26 ετών, έγγαμος, πατέρας 2 παιδιών. Του είχαν συνθλίψει τα γεννητικά όργανα και του έσπασαν τα οστά των ποδιών του, τον πότισαν πετρέλαιο με πριονίδια, και τον σκότωσαν με πνιγμό, στις 12/11/1956.
6) ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ, 17 ετών. Τον σκότωσαν με φρικτά βασανιστήρια στο Ζέφυρο της Κερύνειας, όπου εξέπνευσε με σπασμένο κεφάλι, από σιδερένιο στεφάνι, στις 12 /11/1958.
7) ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, 28 ετών, έγγαμος. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια στις Πλάτρες . Του τρύπησαν το λεπτό έντερο και το αριστερό νεφρό και του έσπασαν 9 πλευρά. Ο φρικτός θάνατός του επήλθε στις 19/11/1956.
8) ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, 36 ετών, έγγαμος, πατέρας 6 παιδιών. Λόγω των φρικτών βασανιστηρίων, που υπέστη, προκλήθηκε αιμορραγία στον εγκέφαλο, η οποία του προκάλεσε τον θάνατο, στις 4/8/1958.
9) ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΤΑΙΟΣ, 28 ετών, έγγαμος, πατέρας 2 παιδιών. Χτυπήθηκε βάναυσα με άλυσο στο στήθος, με αποτέλεσμα να απονεκρωθεί μέρος της καρδιάς του. Ο θάνατος του επήλθε στις 17/6/1958, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου μεταφέρθηκε.
10) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, 19 ετών. Εξέπνευσε στις 12/10/1958, μετά από φρικτά βασανιστήρια που υπέστη από Άγγλους στρατιώτες, στα ανακριτήρια της Πάφου.
11) ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, 28 ετών, έγγαμος, πατέρας 4 παιδιών. Άγγλοι στρατιώτες και Τούρκος επικουρικός αστυνομικός, τον βασάνισαν μέχρι θανάτου, σε αποθήκη έξω από το χωριό του, στις 16/10/1958.
12) ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, 34 ετών. Υπέστη στις 18/12/1957 φρικτά βασανιστήρια, μέχρι θανάτου, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, επειδή οι Βρετανοί του βρήκαν έναν πολύγραφο.
13) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, 18 ετών. Απεβίωσε στις 20/11/1958, λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη και τα οποία του προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα.
14) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 37 ετών, έγγαμος, πατέρας 6 παιδιών. Άγγλοι στρατιώτες τον βασάνισαν μέχρι θανάτου, στην Αμμόχωστο, στις 3/10/1958.

Τιμή και δόξα στα παλληκάρια που υπέστησαν δοκιμασίες, φρικτούς βασανισμούς, απάνθρωπους εξευτελισμούς, απερίγραπτα σωματικά και ψυχικά τραύματα, αλλά δεν λύγισαν, δεν υπέκυψαν και δεν πρόδωσαν. Αντίθετα, έδωσαν μαθήματα ελληνικής λεβεντιάς και αξιοπρέπειας.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Κυπρος, εισβολεας, κατακτητης, ντοκυμανταιρ, Βασιλειου, Βασανιστηρια, Ηρωομαρτυρες, ΕΟΚΑ, ανακριτηριο, Βρετανοι, ΣΙΜΑΕ, Αγγλοι, αποικιοκρατια, φρικη, Γκεσταπο, SS, Ναζι, Γερμανια,  στρατοπεδο συγκεντρωσης, Πολεμιο, διαστροφη, Ελληνας, Κυπριος, πνιγμος, ηλεκτρικο ρευμα, γεννητικα οργανα,στεφανι, κεφαλι, σφιγκτηρας,βιδα, ταναλια, νυχια, καρφι, γυαλι, νυχι, ποδοπατημα, στομαχι, καψιμο, γενειαδα, ιερεας, τρυπημα, στηθος, βελανα, ηρωας, μαρτυρας, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΓΕΩΡΓΙΟΥΓΙΑΓΚΟΥ,, Λευκα, ΛΟΥΚΑ, μαθητης, Γυμνασιο, Αμμοχωστος, ροπαλο, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, πετρελαιο, πριονιδια, ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ, Ζεφυρος, Κερυνεια, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Πλατρες, εντερο, νεφρο, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΤΡΙΤΑΙΟΣ, αλυσος, καρδια, Λονδινο, ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Παφος, ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, Τουρκοι, ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, πολυγραφος, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, αιμορραγια, κοιλια, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ