Ένα αινιγματικό… μενίρ ύψους 17 μ. Ο υψηλότερος μονόλιθος στην Βρετανία! Απομεινάρι κι άλλου μεγαλιθικού κτηρίου που έκτισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην Βρετανία, όπως το Στόουνχεντζ;

Ένα αινιγματικό… μενίρ
ύψους 17 μ. 

Ο υψηλότερος μονόλιθος στην Βρετανία!

Απομεινάρι κι άλλου μεγαλιθικού κτηρίου,
που έκτισαν οι αρχαίοι Έλληνες
στην Βρετανία,
όπως το Στόουνχεντζ;





Ο μονόλιθος Rudston είναι ο υψηλότερος μονόλιθος, η υψηλότερη πέτρα (γρανίτης) / standing stone στην Βρετανία. (Στην Γαλλία αυτά τα έργα τα λένε μενίρ / manhir).
Αγγίζει τα 7,8 μ. σχεδόν τόσο ψηλά, όσο και η εκκλησία που βρίσκεται δίπλα του, στην περιοχή East Riding του Yorkshire. Η κορυφή του φαίνεται να έχει σπάσει. Αν ήταν ολόκληρος, ο μονόλιθος αυτός θα είχε αρχικώς ύψος 8,5 μ. Έχει πλάτος περίπου 1,75 μ. και πάχος 1 μ.! H περίμετρός του είναι 5 μ.
Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι έχει περίπου το ίδιο μήκος και υπόγεια. Δηλαδή έχει ένα συνολικό ύψος 17 μ.!!![1] Το βάρος του εκτιμάται σε 40 τόνους!
Μεταφέρθηκε εκεί, με «κάποιο τρόπο», από μια παράκτια περιοχή, περίπου 10 μίλια μακριά! Η πλησιέστερη πηγή από όπου, ίσως, πάρθηκε αυτή η πέτρα είναι το Cayton ή Cornelian Bay, 16 χλμ. βόρεια από όπου το μενίρ είναι «στημένο» σήμερα!
Το μνημείο αυτό χρονολογείται στην περίοδο της Ύστερης Νεολιθικής. Το Cursus A ανακάλυψε πετρώματα και κεραμικά όστρακα ύστερης νεολιθικής / πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Είπε ότι ίσως είναι απομεινάρι μεγαλύτερου μεγαλιθικού κτηρίου εκείνης της περιόδου. Γενικώς, όμως, θεωρείται δομικό υλικό του 1600 π.Χ.


Επειδή όμως δεν απαντιέται το ερώτημα πώς μπόρεσαν την Νεολιθική Εποχή να κόψουν και να μεταφέρουν μια πέτρα – και μάλιστα μονόλιθο - ύψους 17 μ. και βάρους 40 τόνων, διατυπώθηκε η θεωρία πως ο μονόλιθος «έφτασε πολύ ενωρίτερα στην περιοχή, σε μια ροή παγετώνων». Αλλά κι αυτή η θεωρία θεωρείται αβάσιμη, διότι εγείρει νέο ερώτημα: Και πώς στάθηκε όρθια;;;
Υπάρχει ένας άλλος, μικρότερος μονόλιθος, ίδιου τύπου, στο παρακείμενο κοιμητήριο. Άρα η νορμανδική εκκλησία σίγουρα εκτίσθη σκοπίμως σε μια τοποθεσία που εθεωρείτο ήδη ιερά – κοινή πρακτική.
Το όνομα Rudston, ίσως, προέρχεται από το παλαιό αγγλικό "Rood-stane", που σημαίνει "cross-stone", υποδηλώνοντας μια πέτρα-προσφορά-ανάθημα, που σηματοδοτούσε ένα σταυροδρόμι (οδοσήμανση / τοπόσημο / σταυρό), που παρερμηνεύθηκε αργότερα για «χριστιανικούς σκοπούς».
Ο σερ Stukeley βρήκε πολλά κρανία, κατά την διάρκεια της ανασκαφής του στην περιοχή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να ήταν ένα σημείο (σταυρός) θυσίας/θυσιών.
Υπάρχουν πολλά άλλα προϊστορικά μνημεία στην περιοχή.
Μάλιστα η πέτρα, λέγεται, ότι έχει επάνω του ένα αποτύπωμα… δεινοσαύρων! Αν και μελέτη του 2015 κατέρριψε αυτόν τον λαϊκό ισχυρισμό.

Άλλος τοπικός μύθος λέει πώς «ο διάβολος πέταξε την πέτρα στην εκκλησία και αστόχησε». Πολλοί ελληνικοί θρύλοι θρυλούν κάτι παρόμοιο: Ότι ο τυφλωμένος Κύκλωπας Πολύφημος έριξε μια πέτρα να κτυπήσει το καράβι του Οδυσσέα...

Στο κοντινό Bridlington ανακαλύφθηκε μια σκαλιστή πέτρινη «σφαίρα», ένα από τα πολλά παρόμοια αινιγματικά τέχνεργα, που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. Μάλιστα είναι η πιο νότια ανακαλυφθείσα από τις αρχαίες «γεωμετρικές σφαίρες», οι οποίες ανακαλύφθηκαν κυρίως στην Σκοτία. Άγνωστο τι εξυπηρετούσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης Th. Waller, W. Smith (ed.) “Old Yorkshire”, Λονδίνο, Longmans, σελ. 25, 1881.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ: Megalithic / ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Βλ. sir William Stukeley. Ο Thomas Waller βρήκε ότι το 1861, κατά την ισοπέδωση της εκκλησίας, η επιφάνεια του εδάφους πλησίον του μονόλιθου ανυψώθηκε 1,5 μ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μονολιθος, Ρουντστον, Ρουντστοουν, πετρα, γρανιτης, Βρετανια, Γαλλια, μενιρ, Ηστ Ριντινγκ, Γιορκσαιρ, Καιτον, Κορνελιαν Μπει, Νεολιθικη Εποχη, κεραμικα, οστρακα, Εποχη Χαλκου, μεγαλιθικο, παγετωνας, σταυροδρομι, οδοσημανση, τοποσημο, σταυρος, κρανιο, θυσια, ανθρωποθυσια, δεινοσαυρος, διαβολος, Μπριντλινγκτον, σφαιρα, Σκοτια, Κυκλωπας, Πολυφημος, Οδυσσεας, Στοουνχεντζ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ