ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1453


ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
ΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1453

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

ANΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
ΤΩΝ 72.000
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ
ΠΡΙΝ ΤΟ 2016

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης προστασίας και δημόσιας διαχείρισης των ακίνητων μνημείων που ανήκουν στο δημόσιο και χρονολογούνται μετά το 1453, καθώς και των μουσείων και όλων των δημόσιων ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά (Ν. 4611/2019, ΦΕΚ 73/Α/17.5.2019, αρ. 123).
Πρόκειται για μία ακόμη δικαίωση των αγώνων και των κινητοποιήσεων μας, που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε ο κίνδυνος μεταβίβασης και διαχείρισης μνημείων στην ΕΤΑΔ ΑΕ, τη θυγατρική του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων της Δημόσιας Περιουσίας, με αποτέλεσμα την ανάκληση της μεταβίβασης 2.330 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, και άλλων ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που είχαν μεταβιβαστεί ήδη από τον Ιούνιο του 2018, ανάμεσα σε 10.119 ακίνητα, στην ΕΤΑΔ ΑΕ και μέσω αυτής στο Υπερταμείο.
Με τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας των μνημείων, και μετά το 1453, καθώς και των υπολοίπων κτηρίων απαραίτητων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπληρώνεται ένα μεγάλο κενό του Ν. 3028/2002 και αποτρέπεται ο κίνδυνος μεταβίβασής τους στο Υπερταμείο, όπως και κάθε απόπειρα διαχείρισής τους από ιδιώτες.
Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη προστασία των μνημείων προβλέπεται ακόμη μακρύς, καθώς υπάρχει ακόμη μια παλαιότερη και εξαιρετικά σοβαρή εκκρεμότητα, αυτή της άμεσης ταυτοποίησης των μνημείων και κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 72.000 ακινήτων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δια αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016.

Το Ιλίου Μέλαθρον - νυν Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα αναφέρονται το Ιλίου Μέλαθρον, όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, το Φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, το Μπούρτζι, το κτήριο της οδού Πρυτανείου, ένα από τα 36 ακίνητα στην Πλάκα και άλλα άγνωστα ακόμη.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζοντας τον αγώνα του για την προστασία όλων ανεξαιρέτως των μνημείων, των αρχαιολογικών, χώρων αλλά και των δημοσίων κτηρίων που είναι απαραίτητα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα σταματήσει να ζητά με κάθε τρόπο την άμεση ταυτοποίηση όσων μνημείων ή ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού περιέχονται στη λίστα των 72.000 ακινήτων, την άμεση θεσμική τους θωράκισή τους στο διηνεκές, και την εξαίρεσή τους από κάθε μεταβίβαση κυριότητας, νομής και διαχείρισης σε ιδιώτες.

ΠΗΓΗ: ΣΕΑ, αρ. πρωτ. 525, 20.5.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα της ΕΤΑΔ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΕΤΑΔ, Ιλιου Μελαθρον, Νομισματικο Μουσειο, Φρουριο Ιτζεδιν, Χανια, Μπουρτζι, Πλακα, αρχαιολογοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ