Χάρτης της Πελοποννήσου, του 1610


Χάρτης της Πελοποννήσου,
του 1610



Αυτός ο χάρτης της Πελοποννήσου, με το όνομα «Μοριάς» / «Morea», των Mercator - Hondius, είναι του 1610.
Αυτός ο όμορφος μικρός (17,3 Χ 13,5 εκατ.) χάρτης του νότιου τμήματος της Ελλάδος είναι χαραγμένος για να απεικονίσει ποτάμια, βουνά, δάση, πόλεις και χωριά. Είναι διακοσμημένος με τίτλο σε ταινία, που ενσωματώνει την κλίμακα αποστάσεων.
Το χρώμα ετέθη χειροποίητα βεβαίως.
Υπάρχει σχετικό λατινικό κείμενο στο πίσω μέρος του.

ΠΗΓΕΣ: Van der Krogt (τόμος III), # 7820: 351, Ζαχαράκης # 1461.

Ο Gerardus Mercator (1512-1594) ήταν Ολλανδός χαρτογράφος, γεωγράφος και κοσμογράφος. Ήταν φημισμένος για την δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη το 1569, για ναυσιπλοΐα με σταθερές ευθύγραμμες γραμμές (rhumb lines) - μια καινοτομία που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ναυτικούς χάρτες. Το 1589, σε ηλικία 77 ετών, παρουσίασε μια δεύτερη συλλογή, 23 σύγχρονων χαρτών, που εκάλυπτε την Ιταλία (16 χάρτες της Ιταλίας - Κορσικής), την Ελλάδα (4 χάρτες) και την Στυρία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες (3 χάρτες)! Τιτλοφορείτο «Atlas Italiae, Sclavoniae, Greece». (Sclavoniae = Σκλαβονία < σκλάβοι > σλάβοι).

Ο Joost de Hondt ο πρεσβύτερος (εκλατ. Jodocus Hondius, 1563-1612) ήταν Φλαμανδός χαράκτης και χαρτογράφος. Έμεινε γνωστός για τους πρώτους χάρτες του «Νέου Κόσμου» και της Ευρώπης, για την αποκατάσταση της φήμης του έργου του Gerard Mercator και για τα πορτραίτα του Francis Drake. Αντιπροσωπεύει την χρυσή εποχή της ολλανδικής χαρτογραφίας (1570-1670), και βοήθησε να καθιερωθεί το Άμστερνταμ ως κέντρο χαρτογραφίας στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.

Έναν από τους 4 λοιπόν, αυτούς χάρτες σας παρουσιάζω παραπάνω, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑΧαρτης, Πελοποννησος, 1610, Μοριας, Κρογκτ, Ζαχαρακης, Μερκατορ, Ολλανδος, χαρτογραφος, γεωγραφος, κοσμογραφος, 1569, ναυσιπλοια, ναυτικοι χαρτες, 1589, Ιταλια, Κορσικη, Ελλαδα, Στυρια, Βαλκανια, Σκλαβονια, σκλαβοι, σλαβοι, Χοντ, Χοντιους, Φλαμανδος, χαρακτης, Νεος Κοσμος, Ευρωπη, Ντρεικ, χαρτογραφια, Αμστερνταμ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ