Συνάντηση 4 επιστημόνων και 4 καλλιτεχνών και διάλογος με το κοινό


Συνάντηση 4 επιστημόνων
και 4 καλλιτεχνών
και διάλογος με το κοινό


Την Δευτέρα (10.6.2019 στις 19.00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων της Tidal flow art  , που οργανώνει η κ. Τζένη Τσουμπρή με 4 επιστήμονες και 4 καλλιτέχνες που συναντώνται και καταλήγουν στον διάλογο με το κοινό.
Πρόκειται για τους καλλιτέχνες:
ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΝΑ,
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΡΙΛΑ,
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΡΑΒΗΤΑΣ
και
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

και τους επιστήμονες:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ (επιμελήτρια β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κλινική ψυχολόγος),
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ (αναπληρωτής καθηγητής κλασσικής Aρχαιολογίας, ΕΚΠΑ),
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΕΑΣ (αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, NTUA)
και
ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΟΥΣΑΣ (καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, ΕΚΠΑ).

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου στο οποίο δουλεύουν οι Έλληνες καλλιτέχνες, χωρίς να παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες απλώς ως εικονογράφηση.
Οι 4 επιστήμονες και οι 4 καλλιτέχνες συναντώνται ένας κι ένας κάθε φορά και καταλήγουν σε διάλογο με το κοινό, όπου το ενδιαφέρον του θεατή μετατοπίζεται από την κατανόηση και το νόημα του έργου, στην ίδια την συμμετοχική εμπειρία, σε ένα καλλιτεχνικό συμβάν μαζί με άλλους. Αυτή θα είναι η συμμετοχή του κοινού, απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού, ο οποίος δεν είναι κυρίως να δει το κοινό ένα έργο, αλλά να αισθανθεί περιτριγυρισμένο από αυτό. Να απελευθερωθεί από την μυστικοπάθεια, με την οποία η προσέγγιση του έργου τέχνης έχει περιβληθεί.
Σημασία έχει αν η πράξη αυτή μπορεί να βοηθήσει τον θεατή να συνειδητοποιήσει τον ανήσυχο χαρακτήρα των πραγμάτων και αυτό να τον ωθήσει στο να μην αρκεστεί στο «νυν έχον», αλλά να επεκταθεί στο «δυνατόν γίγνεσθαι». Και ίσως να αποκτήσει εικόνα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και να καταλάβει ποιά είναι η λειτουργία της τέχνης στην κοινωνία μας σήμερα.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ