Το αίνιγμα της Κέρου κι οι σπόροι του Δασκαλιού: Ένα πρωτοαστικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο - της Ε. Μαργαρίτη


Το αίνιγμα της Κέρου
κι οι σπόροι του Δασκαλιού:

Ένα πρωτοαστικό κέντρο
της Εποχής του Χαλκού
στο μικροσκόπιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του ΙΤΕ σας προσκαλούν και εφέτος το καλοκαίρι σε μια εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου στον Λόφο των Νυμφών, στις 21:00 θα μιλήσει η κ. Εύη Μαργαρίτη με θέμα «Το αίνιγμα της Κέρου κι οι σπόροι του Δασκαλιού: Ένα πρωτοαστικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο».


H Κέρος, ένα ακατοίκητο σήμερα νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι γνωστή κυρίως για τον μεγάλο αριθμό των σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια πολυετών ανασκαφών υπό την διεύθυνση του καθ. Κόλιν Ρένφριου (Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα), ευρήματα που μαρτυρούν μοναδικές τελετουργικές πρακτικές κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθιστώντας την Κέρο το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο. Οι νέες αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν στον οικισμό του Δασκαλιού, ένα μικρό πυραμιδοειδές νησί σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της Κέρου, το οποίο στην αρχαιότητα αποτελούσε κομμάτι της.

H διάλεξη, αφού κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στα αρχαιολογικά δεδομένα που κατέστησαν δυνατή την ερμηνεία της Κέρου ως μοναδικού ιερού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, θα επικεντρωθεί στον οικισμό του Δασκαλιού. Θα παρουσιαστούν τα πρόσφατα ευρήματα, εστιάζοντας πρώτα στη μνημειώδη αρχιτεκτονική και τη μεταλλουργία, και στη συνέχεια η διάλεξη θα επικεντρωθεί στις αγροτικές πρακτικές, την παραγωγή και την κατανάλωση της τροφής, καθώς και το ρόλο, αν υπάρχει, της γεωργίας στην δημιουργία του πρωτοαστικού οικισμού στο Δασκαλιό της Κέρου. Το Δασκαλιό αποτελεί τον πιο καλοδιατηρημένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοηθεί η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της 3ης χιλιετίας π.Χ., η οικονομική οργάνωση, αλλά και οι κοινωνικές αλλαγές που οδήγησαν στην ανάδυση των πρωτοαστικών κέντρων στο Αιγαίο και την αυγή της αστικοποίησης της Ευρώπης.

* Είσοδος: 2,5 ευρώ για την ενίσχυση των σκοπών των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

** Σημαντική Σημείωση: Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών, στην Αθήνα, από 21:00 έως 23:00 την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, είναι δημόσια εκδήλωση και πρόκειται να βιντεοσκοπηθεί ενώ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα ληφθούν και φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.


ΛΕΞΕΙΣαινιγμα της Κερου, σπορος, Δασκαλιο, πρωτοαστικο κεντρο, Εποχη Χαλκου, Πανεπιστημιακες Εκδοσεις Κρητης, ΙΤΕ, Μαργαριτη, αινιγμα, Κερος, Δασκαλειο, αστικο κεντρο, Κυκλαδες, μαρμαρινα ειδωλια, ανασκαφη, Ρενφριου, Καιμπριτζ, Βρετανικη Αρχαιολογικη Σχολη, τελετουργια, ιερο, πυραμιδα, αρχιτεκτονικη, μεταλλουργια, αγροτικες πρακτικες, τροφη, γεωργια, Εθνικο Αστεροσκοπειο Αθηνων, μαρμαρο, ειδωλιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ