Η πολύπλευρη και δύσκολη υπόθεση στησίματος του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα! Έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά - της Ζ. Αντωνοπούλου


 Η πολύπλευρη και δύσκολη υπόθεση στησίματος
του ανδριάντα
του Ελευθερίου Βενιζέλου
στην Αθήνα!

Έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά

Της ΖΕΤΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, δρ. Ιστορικού Τέχνης


Η πρωτοβουλία ανέγερσης ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα εκφράστηκε το 1936, αμέσως μετά τον θάνατό του.
Οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση αυτής της σύντομης προσπάθειας, που αναβίωσε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 από το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Ωστόσο, η ανίδρυση της εικόνας του σύγχρονου πολιτικού άνδρα στο δημόσιο χώρο – πανελλήνιο αίτημα - αποδείχθηκε πολύπλευρη και δύσκολη υπόθεση. Οι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και οι εξελίξεις τους τροφοδότησαν επί μακρόν τις πολιτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές στήλες στον Τύπο της Εποχής. Συγχρόνως, ένα έτερο ζητούμενο, αυτό της εύρεσης του κατάλληλου σημείου στον αστικό ιστό, προκάλεσε καθυστερήσεις, αναβολές και επανεκκινήσεις σε ένα πιεστικό και φορτισμένο ιδεολογικά πλαίσιο.
Η εισήγηση παραθέτει το χρονικό του μνημειακού συνόλου του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (1954-1969) και επιχειρεί να θίξει ζητήματα:
Αρχικά, την πνευματική αντιμετώπιση του θέματος από τον γλύπτη Γιάννη Παππά, δημιουργό επίσης των ανδριάντων Βενιζέλου στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Θεσσαλονίκη και στην Βουλή των Ελλήνων. Οι έτεροι τόποι συγκροτούν ένα αντίστοιχο παρασκήνιο, ενδιαφέρον ως προς την γενικότερη βενιζελική μνημειοποίηση, ενεργή έως τις μέρες μας.
Έπειτα, η επίλυση του χωρικού ζητήματος από τον Κώστα Μπίρη, καθώς και η αρχιτεκτονική διαμόρφωση στο Πάρκο Ελευθερίας από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο συμπληρώνουν από την δική τους πλευρά την θεώρηση της μνημειακής γλυπτικής στον δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ: Περίληψη από την ομιλία της με τίτλο «ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», που θα δοθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στις 19:00, στο αμφιθέατρο 02 στο κτήριο Αβέρωφ, στην σειρά Σεμινάρια Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής.


ΛΕΞΕΙΣ: ανδριαντας, Βενιζελος, Αθηνα, Κομμα Φιλελευθερων, εικονα, πολιτικος, δημοσιο, καλλιτεχνης, διαγωνισμος, ιδεολογια, Παρκο Ελευθεριας, γλυπτης, Παππας, Ηρακλειο Κρητη, Θεσσαλονικη, Βουλη, βενιζελικοι, Μπιρης, αρχιτεκτονικη, Βοκοτοπουλος, γλυπτικη, Αντωνοπουλου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ