ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Για μια ακόμη φορά, το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, έρχεται στην επικαιρότητα και μάλιστα λίγες μόλις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Προ διετίας, εμπόδιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την «επένδυση» θεωρήθηκε η κήρυξη τμήματος έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία. Τότε, οι ενορχηστρωμένες από επιχειρηματικά, εκδοτικά και πολιτικά κέντρα επιθέσεις, λοιδορίες και συκοφαντίες ενάντια στους αρχαιολόγους συλλήβδην, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και κάθε εμπλεκόμενο στην διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) έφτασαν στο ζενίθ.
Σήμερα, επιχειρείται η αναβίωση μιας δαιμονοποιημένης αντίληψης για την εφαρμογή των προβλέψεων του αρχαιολογικού νόμου, με αφορμή την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) «Έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, και των περιβαλλοντικών όρων αυτού» (ΦΕΚ Β' 2792/04.07.2019). Οι όροι της συγκεκριμένης ΚΥΑ, στο βαθμό που ενσωματώνουν όρους της ΥΑ του ΥΠΠΟ, κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ, περί έγκρισης της ενιαίας μελέτης εφαρμογής του ΣΟΑ, κινούνται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, με την εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των κτηριακών ενοτήτων και στην έγκριση των μελετών στο περιβάλλον των μνημείων. Το ίδιο αναμένουμε, άλλωστε, να συμβεί και στις επόμενες Αποφάσεις που προβλέπεται να εκδοθούν για τις υπόλοιπες περιοχές του έργου.
Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά και προς πάσα κατεύθυνση πως ο αρχαιολογικός νόμος ισχύει εξ ίσου για όλους, τόσο για τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα όσο και για τους απλούς μικροϊδιοκτήτες, και καμία πολιτική ή οικονομική συγκυρία δεν νοείται να ανατρέψει αυτή την αρχή. Ούτε, βέβαια, είναι δυνατόν να συζητείται στα σοβαρά από οιονδήποτε η παραίτηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών από τις εκ του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους!
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει δώσει, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του, σημαντική μάχη για τη διασφάλιση των αρχαιοτήτων και των μνημείων που βρίσκονται ή ενδέχεται να ανευρεθούν εντός της υπό επένδυση έκτασης στο Ελληνικό, καθώς και την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών. Θα συνεχίσει, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς και την πολύχρονη παράδοσή του, να αγωνίζεται ανυποχώρητα, τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όσο και γενικότερα, για την απόκρουση «αποικιοκρατικών» αντιλήψεων για την ανάπτυξη, αντιλήψεων που αντιστρατεύονται τον στοιχειώδη σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

5.7.2019ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιολογοι, Ελληνικο, αεροδρομιο Ελληνικου

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ