Ελιά και Ελαιόλαδο στην Κρήτη 9.000 χρόνια πριν από σήμερα - Μια ελιά 3.100 χρόνων στην Κάντανο της Κρήτης – βίντεο

Ελιά και Ελαιόλαδο στην Κρήτη
9.000 χρόνια
πριν από σήμερα

Μια ελιά 3.100 χρόνων στην Κάντανο
της Κρήτης

Ο κορμός της κυράς...


Των δρ. Ν. Μιχελάκη, γεωπόνου
και δρ. Αν. Σαρπάκη, αρχαιοβοτανολόγου

Η ελιά και το Ελαιόλαδο συνδέονται στενά με την Μυθολογία, την Ιστορία, την Παράδοση, την Θρησκεία, την Τέχνη, αλλά και την Κοινωνική και Οικονομική ζωή των κατοίκων της Κρήτης 9.000 χρόνια πριν από σήμερα. Σήμερα, οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της συνολικής έκτασης του νησιού, αποτελούν το στοιχείο που κυριαρχεί στο φυσικό περιβάλλον του και απασχολούν το σύνολο σχεδόν των αγροτικών οικογενειών του. Μεταξύ των ελαιοδέντρων της Κρήτης υπάρχουν αρκετά που μπορούν να χαρακτηριστούν ως Μνημειακά.
Το εν λόγω ελαιόδεντρο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύλλογο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω του ειδικού πεπλατυσμένου σχήματος και του ανάγλυφου του κορμού του και λόγω της κατάταξής του από τους κατοίκους παλαιοτέρων εποχών στις «δεκαοχτούρες», δηλαδή στα ελαιόδεντρα που παρήγαγαν 18 μίστατα (δοχεία των 12 κιλών), δηλαδή περίπου 220 κιλά ελαιόλαδο. Σήμερα η παραγωγή του έχει μειωθεί στα 80-100 κιλά.
Το ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση Άγιος Γεώργιος του οικισμού Ανισαράκι της Κανδάνου, και υψόμετρο 510 μ., ανήκει στον Μιχ. Γ. Σκουλετάκη, είναι ποικιλίας μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «τσουνάτη» εμβολιασμένης σε υποκείμενο αγριελιάς.
Οι διαστάσεις του δένδρου, και ειδικά η μέγιστη διάμετρος του κορμού (4,35 μ.) και η περίμετρος του (12,32 μ.) σε ύψος 1 μ. επιτρέπουν μια χονδρική εκτίμηση της ηλικίας του με βάση την μέθοδο των ετήσιων δακτυλίων (Ν. Μιχελάκης, 2002). Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή και μια εκτιμώμενη ετήσια ακτινική αύξηση 0,7 χλστ./έτος η ηλικία του δένδρου εκτιμάται σε περίπου 3.000 έτη πριν από σήμερα. Η ηλικία αυτή τοποθετεί την πρώτη παρουσία του δένδρου στην Υπομινωική Πρωτογεωμετρική περίοδο της Ιστορίας της Κρήτης (1100 - 800 π.Χ.) - μετρήσεις Ρ. Βασιλάκη, γεωπόνος.

Η γιαγιά μας η ελιά, στο Ανισαράκι Κρήτης.


Ιδού το σχετικό άρθρο το Γ. Λεκάκη:



 Δείτε το βίντεο-ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη για μια ελιά, 3.000 χρόνων, που ακόμη προσφέρει καρπούς και ελαιόλαδο, στο Ανισαράκι, στην μαρτυρική Κάντανο Χανίων της Κρήτης.

ΔΕΙΤΕ τo ρεπορτάζ ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣ: ελια, καρπος, ελαιολαδο, Ανισαρακι, μαρτυρικη Καντανος, Κανδανος, Χανια Κρητη, Μιχελακης, γεωπονια, Σαρπακη, αρχαιοβοτανολογια, Μυθολογια, Παραδοση, Θρησκεια, Τεχνη, Οικονομια, ελαιωνας, ελαιοδενδρο, Μνημειακο, δεκαοχτουρα, μιστατο, δοχειο, Αγιος Γεωργιος, Σκουλετακης, μαστοειδες, τσουνατη, αγριελια, κορμος, δακτυλιος, δενδρο, μινωικη εποχη, Πρωτογεωμετρικη περιοδος, γεωμετρικη περιοδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ