Οι «τσούκνις» της ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ της Ανατολικής Ρωμυλίας


της Ανατολικής Ρωμυλίας

Η γυναικεία φορεσιά της Ανατολικής Ρωμυλίας είναι οι τσούκνις (σ.σ.: τσούκνα > πληθ. τσούκνες) οι οποίες είναι δύο ειδών:

α) Οι μπέλκις (σ.σ. μπέλκα > πληθ. μπέλκες), που τις φορούσαν οι νιες

και

β) Τα ουβαλνά (σ.σ. ενικ. ουβαλνό) που τα φορούσαν οι μεγάλες γυναίκες και οι χήρες.


Οι τσούκνις, είτε είναι μπέλκις είτε ουβαλνά, είναι φτιαγμένες με πολύ μεράκι και έχουν την δίκη τους ξεχωριστή πηγή έμπνευσης. Πολύ συχνά, επηρεάζονται από τα ιερατικά άμφια και από διάφορα εκκλησιαστικά κεντήματα, με σύμβολα τον σταυρό, φτιαγμένα σε μεγάλα μοτίφ. Άλλες φορές πάλι, είναι επηρεασμένες από την φύση, με παραστάσεις διάφορα πουλιά και λουλούδια, εμπνευσμένα, είτε από το φυτικό είτε από το ζωικό βασίλειο και είναι κεντημένα με στριφτό μετάξι σε έντονα χρώματα. Η βελονιά που χρησιμοποιούσαν για το κέντημα λέγεται κορφοβελονιά ή βέργα και είναι περαστή κλωστή, η οποία σκεπάζεται με μισή σταυροβελονιά, οι δε κλωστές που χρησιμοποιούσαν για το κέντημα είναι από μετάξι, βαμμένες με φλούδες, ρίζες και φύλλα από διάφορα φυτά, σε φωτεινά χρώματα, όπως: βυσσινί, κόκκινο της φωτιάς, πράσινο, κίτρινο χρυσαφί, καφέ, μαύρο και τα χρώματα είναι ανεξίτηλα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γ. Λεκάκης «Παραδοσιακές φορεσιές»,
με εικονογράφηση της Ιω. Δήμου, έκδ. «Ελευθεροτυπία», 2008.



ΛΕΞΕΙΣ: γυναικεια φορεσια, Ανατολικη Ρωμυλια, τσουκνις, τσουκνα, τσουκνες, μπελκις, μπελκες, μπελκα, νεα κοπελα, ουβαλνα, γυναικα, χηρα, ουβαλνο, ιερατικα αμφια, εκκλησιαστικα κεντηματα, σταυρος, μοτιφ, φυση, πουλι, λουλουδι, φυτικο βασιλειο, ζωικο βασιλειο, κεντημα, στριφτο μεταξι, χρωμα, βελονια, κορφοβελονια, βεργα, περαστη κλωστη, σταυροβελονια, φλουδα, ριζα, φυλλο, φυτα, βυσσινι, κοκκινο της φωτιας, πρασινο, κιτρινο χρυσαφι, καφε, μαυρο, ανεξιτηλα, Θρακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ