Το άγνωστο ΓΕΦΥΡΙ που ενώνει Καταφύγι - Καστανιά Καρδίτσας - του Σπ. Μαντά


Το άγνωστο ΓΕΦΥΡΙ
που ενώνει Καταφύγι-Καστανιά
Καρδίτσας

  

Βρίσκεται ΝΔ. της Καρδίτσας, ανάμεσα στα χωριά Καταφύγι και Καστανιά, στις θέσεις τους, αντίστοιχα, Γάβρες και Καρά. Εξ ου και ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΓΑΒΡΑΣ ή ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑ. Εκεί, στη μεταξύ τους ποταμιά, γεφυρώνει τον λεγόμενο Ξεριά, που τον χειμώνα κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι.
Χτίστηκε το 1946 με χρήματα της λεγόμενης Καρταλικής Επιτροπής και ενέργειες του αξιωματικού τότε του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ Βασίλη Μπολτσή (Αγραφιώτη).
Όλοι οι μαστόροι κατάγονταν από την Πυρσόγιαννη της Ηπείρου και ήταν οι Μήτσος Φρόντζος / Κοπανάκος (1905-1970), Χρήστος Μπύρκος (1914-1994), Στέφανος Σερίφης (1917-1998) και Χριστόφορος Σερίφης (1927-2012).

Ας ακούσουμε τον τελευταίο να διηγείται...

«...οι μαστόροι είχαν μεγάλο φόβο στα γεφύρια με τον καιρό. Φόβο να μη βρέξει και κατεβάσει πλημμύρα. Θυμιέμαι όταν χτίζαμε το 1947 το γεφύρι Καστανιά - Καταφύγι κοντά στο Λαμπερό Καρδίτσας, μας έπιανε ένας φόβος, μια αγωνία και πιάναμε για ύπνο τα πλάγια. Πού να κοιμηθείς και να ησυχάσεις. Να έτσι λαγοκοιμόμασταν και πιάναμε κουβέντα. Στα τελειώματα, ξαφνική νεροποντή παρέσυρε τα στηθαία και αναγκαστήκαμε  να τα ξαναφτιάξουμε…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΔΩ.



ΛΕΞΕΙΣ: νομος Καρδιτσας, Καταφυγι, Καστανια, Γαβρες, Καρα, ΓΕΦΥΡΙ, ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΟ, ΚΑΡΑΣ, ποταμια, Ξεριας, 1946, Καρταλικη Επιτροπη, αξιωματικος, ΕΑΜ ΕΛΑΣ, Μπολτσης, Αγραφιωτης, μαστορας, Πυρσογιαννη, Ηπειρος, Φροντζος, Κοπανακος, Μπυρκος, Σεριφης, μαστοροι, φοβος, γεφυρια, καιρος, βροχη, πλημμυρα, 1947, Λαμπερο, νεροποντη, στηθαιο, μαστορες, μαστοροχωρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ