Μια πρώιμη θεά-φίδι, 7.800 χρόνων, από την Ιεράπετρα Κρήτης


Μια πρώιμη θεά-φίδι
7.800 χρόνων
από την Ιεράπετρα Κρήτης


Πρόκειται για αγαλματίδιο - ειδώλιο, γυναίκας, απ’ αυτές που συνηθίζεται να λέγονται «θεά της γονιμότητος».
Έχει φαρδειά λεκάνη (απαραίτητο προσόν τότε για εύκολη γέννα), και με τα χέρια της επιδεικνύει την κοιλιά της, που κυοφορεί. Ίσως ανάθημα κάποιας γυναίκας που είναι έγκυος, ή που θα ήθελε να μείνει έγκυος. (Ανάλογα τάματα  (*) γίνονται ακόμη και σήμερα, σε χριστιανικές εκκλησίες).


Αυτό, όμως, που προξενεί εντύπωση, δεν είναι ότι η γυναίκα είναι έγκυος, ή ότι ντυμένη, ή ότι φορά έναν ιδιαίτερο πίλο. Αλλά το ότι τα φολιδωτά πόδια της, καθώς και το τύλιγμά τους, προσομοιάζουν με κουλουριασμένο φίδι (ίσως ακόμη-ακόμη και κροταλία – που δεν έχει η Κρήτη)! Το ανθρώπινο σώμα της γυναίκας μοιάζει να ξεπηδά μέσα από ένα κουλουριασμένο φίδι!..

Σε αυτήν, λοιπόν, μπορούμε να δούμε μια πρώιμη μορφή της θεάς-φιδούς ή της «Θεάς με τα Φίδια» της Κνωσού… διότι δεν υπάρχει παρθενογένεση…

Το ειδώλιο ευρέθη στην Ιεράπετρα Λασυθίου Κρήτης και είναι πήλινο.
Φιλοτεχνήθηκε στην Μέση Νεολιθική εποχή (δηλ. περίπου 5800-4800 π.Χ.).
Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από την «Συλλογή Γιαμαλάκη» (!). Θα το δούμε και στο βιβλίο του Δ. Θεοχάρη «Νεολιθική Ελλάς», εκδ. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα, 1973, εικ. 73.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΛΕΞΕΙΣ: θεα, φιδι, Ιεραπετρα, Κρητη, αγαλματιδιο, ειδωλιο, γυναικα, θεα γονιμοτητος, θεα γονιμοτητας, γονιμοτηταλεκανη, γεννα, τοκετος, κοιλια, κυηση, αναθημα, εγκυος, ταμα, χριστιανισμος, πιλο, φολιδα, ποδι, κουλουριασμενο φιδι, οφις, κροταλιας, θεα φιδου, Θεα με τα Φιδια, Κνωσος, Λασυθι, Λασιθι, πηλος, Νεολιθικη εποχη, Αρχαιολογικο Μουσειο Ηρακλειου, Συλλογη Γιαμαλακη, Θεοχαρης, μινωικη, μινωικος πολιτισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ