Η απειλή να κατακτηθεί η Κύπρος από μουσουλμάνους συζητήθηκε από Ευρωπαίους ηγέτες στην Πολωνία, το 1364 - του Δημ. Περδίκη


Η απειλή να κατακτηθεί η Κύπρος
από μουσουλμάνους
συζητήθηκε
από Ευρωπαίους ηγέτες
στην Πολωνία,
το 1364…

Του Δημήτρη Περδίκη


Πριν από κάποια χρόνια είχα φτάσει αργά το βράδυ στην Κρακοβία, την παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας. Στην πλατεία της παλιάς πόλης ψάχναμε για κάποιο εστιατόριο για να δειπνίσουμε. Βρήκαμε ακόμα ανοικτό κάποιο και κατεβήκαμε στο υπόγειο με τραπέζια – τάβλες και καθίσματα πάγκους. Στο μενού που μας έφεραν υπήρχαν κάποια ιστορικά στοιχεία για το κτήριο όπου βρισκόμασταν. Με έκπληξη διάβασα πως στον χώρο αυτόν είχαν συγκεντρωθεί κάποτε Ευρωπαίοι ηγεμόνες για να εξετάσουν πως θα μπορούσαν να κρατήσουν σε χριστιανικά χέρια το νησί της Κύπρου.
Πέρασαν τα χρόνια και τελικά μπόρεσα αυτά τα αόριστα στοιχεία να τα τεκμηριώσω, να τα συμπληρώσω και να σας παρουσιάσω σε αυτό εδώ το άρθρο:


Βρισκόμαστε στο 1364 και στην Κρακοβία, πρωτεύουσα τότε της Πολωνίας, βασιλεύει ο Καζιμίρ Wielki ο 3ος, επωνομασθείς «Μέγας» (1), της Δυναστείας των Πιαστ (βασίλεψε 1333-1370). Ήταν γιός του Βλαντισλάβ 1ου και της Γιαντβίγκα, κόρης του Μπολεσλάβ, δούκα της Wielkapolska και της Γαλικίας.
Στην Κύπρο τότε βασίλευε ο Πέτρος 1ος (1359-1369), του φραγκικού βασιλείου των Λουζινιάν. Ξεκίνησε μία περιοδεία στην Ευρώπη προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους ηγεμόνες στην απειλή που διαγράφεται να κατακτηθεί από τους μουσουλμάνους η Κύπρος. Φοβόταν περισσότερο εισβολή των Μαμελούκων και όχι των Οθωμανών. Η περιοδεία του τον έφερε στην αυλή του Πολωνού βασιλέα, στην Κρακοβία. Ο βασιλεύς Καζιμίρ τον άκουσε προσεκτικά και προσκάλεσε τους Ευρωπαίους ηγεμόνες στην Κρακοβία για να συζητήσουν σχετικά με την Κύπρο.
Στην πλατεία της Κρακοβίας υπήρχε και υπάρχει το ανάκτορο του άρχοντα Μικόλαϊ Βιερζύνεκ, ο οποίος το διέθεσε για την «σύνοδο».
Στις 22-27 Σεπτεμβρίου 1364 πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο Βιερζύνεκ - αυτό που έμεινε στην ιστορία ως η Uczta u Wierzynka (Η Συνεστίαση στου Βιερζύνεκ). Εκεί έφτασαν:

- ο καίσαρ Κάρολος 4ος της Τσεχίας,
- ο βασιλεύς της Ουγγαρίας Λουδοβίκος ο «Μέγας» (1),
- ο Αυστριακός πρίγκηπας Ροδόλφος 4ος,
- ο πρίγκηπας της Σλοβακίας Μπογκούσλαβ 5ος,
- ο ηγεμόνας του Βραδεμβούργου Λούντβικ 6ος
και άλλοι.

Όλοι έφεραν βαρύτιμα δώρα που αντάλλασσαν. Έξι ημέρες συζητούσαν, αγόρευαν και αποφάσιζαν. Μέσα σε αυτές τις ημέρες δόθηκε η πλούσια συνεστίαση του Βιερζύνεκ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν και οι έξι ημέρες αναλώθηκαν σε συνεχείς συνεστιάσεις ή υπήρξε ένα ιδιαίτερο φαγοπότι. Τα πλούσια δώρα που προσέφερε ο Πολωνός βασιλεύς μετατρέποντο σε ευνοϊκές για το πολωνικό βασίλειο αποφάσεις. Όλοι συμφώνησαν στην στήριξη της Κύπρου όμως τίποτα το ουσιαστικό δεν πραγματοποιήθηκε.

Η εισβολή των Μαμελούκων πραγματοποιήθηκε μετά 62 χρόνια, το 1426. Οι Μαμελούκοι κατέστρεψαν, λεηλάτησαν και στην συνέχεια απήλθαν. Μετά την αποχώρησή των έγινε μεγάλη εξέγερση των Ελλήνων δουλοπαροίκων, με αρχηγό τον καλούμενο βασιλέα Αλέξη. Μετά από 10 μήνες η εξέγερση των Κυπρίων καταπνίγηκε, με… ευρωπαϊκή βοήθεια!!!

Το νησί της Κύπρου υποτάχθηκε στους Οθωμανούς Τούρκους το 1570
Σήμερα μετά 449 χρόνια ο ίδιος δυνάστης κατέχει μεγάλο τμήμα του νησιού και απειλεί να το καταλάβει ολόκληρο.

ΠΗΓΗ: STAMPS PHILATELIC.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

(1): Άλλος ένας "Μέγας", που δεν τον θυμάται ούτε η μάνα του...


ΛΕΞΕΙΣΚυπρος. μουσουλμανοι, Πολωνια, 1364, Περδικης, Κρακοβια, βασιλιας, Καζιμιρ, Μεγας, Δυναστεια Πιαστ, Βλαντισλαβ. Γιαντβιγκα, Μπολεσλαβ, δουκας, Βιελκαπολσκα, Γαλικια, Πετρος, φραγκοι, βασιλειο, Λουζινιαν, Ευρωπη, Μαμελουκοι, Οθωμανοι, ανακτορο, Βιερζυνεκ, συνοδος, Σεπτεμβριος, Βιερζινεκ, Συνεστιαση, καισαρ Καρολος, Τσεχια, Ουγγαρια, Λουδοβικος, Αυστρια, πριγκηπας, Ροδολφος, πριγκηψ, Σλοβακια, Μπογκουσλαβ, ηγεμονας, Βραδεμβουργο, Λουντβικ, 1426, λεηλασια, εξεγερση, Ελληνες, δουλοπαροικος, βασιλεας Αλεξης, βασιλιας Αλεξης, Κυπριοι, ευρωπαιοι, Τουρκοι, 1570
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ