Η φτερωτή θεά Νίκη σκεπάζει τον νεκρό γίγαντα Αίαντα… Άγνωστη παράσταση από την Κέρκυρα, στην… Βοστώνη…


Η φτερωτή θεά Νίκη
σκεπάζει τον νεκρό γίγαντα
Αίαντα…
Άγνωστη παράσταση
από την Κέρκυρα, στην… Βοστώνη…


Είναι ένας πορτοκαλο-κόκκινος carnelian σκαραβαίος με μια επίπεδη, οβάλ βάση. Είναι χαραγμένος και τρυπημένος κατά μήκος.


Εικονίζει έναν γυμνό, γενειοφόρο άνδρα, τον Αίαντα (Aias / Ajax), που κείται νεκρός… Ταυτίζεται από το σπαθί του, η λαβή του οποίου είναι φυτευμένη στο έδαφος, και διαπερνά το πλευρό του. όλοι ξέρουμε πώς αυτοκτόνησε ο γίγας Αίας, ο Σαλαμίνιος… 
Το δεξί του χέρι είναι κυρτωμένο κάτω από το κεφάλι του.
Ένα φτερωτό θηλυκό, ίσως η θεά Νίκη, του φορά έναν χιτώνα, ένα μεγάλο πανί, σαν να τον σαβανώνει... 
Ποια νίκη κατήγαγε ο Αίας και τον τιμά η Νίκη;
Μια λεπτομέρεια μη γνωστή από γραπτά κείμενα…

Η σκηνή είναι τραγική, και αποδίδεται ιδιαίτερα όμορφα και με συναίσθημα από τον αρχαίο καλλιτέχνη του 500 – 475 π.Χ., ο οποίος είναι, όπως λέει το Μουσείο, Ετρούσκος, δηλ. αρχαίος Έλλην εκ Λήμνου-Τροίας

Δεν υπάρχει κάτι στο πίσω μέρος του σκαραβαίου…

Τώρα για το πώς βρέθηκε στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, είναι μεγάλη ιστορία… Το 1901 «επωλήθη» (πράξη παράνομη) από την Σοφία Ρουσοπούλου-Heimpel, στην Αθήνα, στον Edward Perry Warren (σύμφωνα με τον J.D. Beazley στο «The Lewes House Collection of Ancient Gems», αρ. 37). Είχε «αποκτηθεί» (πώς; Πράξη επίσης παράνομη) στην Κέρκυρα από την Heimpel, κόρη του (γνωστού και μη εξαιρετέου καθηγητή Ρουσόπουλου, το 1901). Στις 7 Απριλίου 1921 ζητήθηκε από το MFA, από τον Ed. W. Perry ο οποίος και το πούλησε (πράξη παράνομη) τότε για… 30.000 δολλ. (βλ. MFA 21.1193-21.1221)…

ΛΕΞΕΙΣφτερωτη θεα Νικη, νεκρος, γιγαντας, Αιαντας, Κερκυρα, Βοστωνη, σκαραβαιος, οβαλ, γυμνος, γενειοφορος, Αιας, σπαθι, λαβη, αυτοκτονια, γιγας, Σαλαμινιος, Σαλαμινα, Τελαμωνιος, πτερωτη θεα, χιτωνας, πανι, σαβανο, Ετρουσκος, Ετρουσκοι, Λημνος, Τροια, Βοστονη, 1901, Ρουσοπουλου Χαιμπελ, Αθηνα, Περρι, Μπεζλει, Λιουες, Κερκυρα, Χειμπελ, Ρουσοπουλος, 1921
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ