Το σπήλαιο της Αφροδίτης, του Πάρι και της Ελένης, που έγινε ... της Αγίας Σοφίας στα Κύθηρα


Το σπήλαιο της Αφροδίτης,
του Πάρι και της Ελένης,
που έγινε... της Αγίας Σοφίας
στα Κύθηρα


Κύθηρα, το νησί της Κυθέρειας Αφροδίτης… του κρυμμένου έρωτος…
Εξ αιτίας αυτής της φήμης του, το επισκέφτηκαν ο Πάρις και η (Ωραία) Ελένη, μετά την αρπαγή της τελευταίας, από την Σπάρτη, και την διανυκτέρευσή τους στην νήσο Κρανάη (όπου ο Τρώας πρίγκηψ Αλέξανδρος, έχασε το κράνος του),
στην Γη Θεών (το Γύθειο)…
Έκτοτε, ο Τρώας πρίγκηψ Αλέξανδρος εκ του παρσίματος έμεινε γνωστός ως Πάρις (= ο άρπαγας)…
Στα Κύθηρα, λοιπόν, πέρασαν την δεύτερη νύχτα του έρωτός τους…
Η ερωτική φήμη του νησιού εκτινάχτηκε κατακόρυφα…

Αυτά λένε οι φήμες, οι τοπικοί μύθοι, που είναι ισχυρότερες αποδείξεις και από την (γραπτή) Ιστορία και από την Αρχαιολογία…
Όποιος δεν τις λαμβάνει υπ' όψιν του δεν κάνει μήτε για ιστορικός, μήτε για αρχαιολόγος...


Στις εικόνες υπάρχουν μερικές τοιχογραφίες, από την Σπηλιά της Αγίας Σοφίας.
Η σπηλαιοεκκλησιά είναι του 13ου αιώνα μ.Χ. και ευρίσκεται μέσα στο σπήλαιο, κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος, στα Κύθηρα πάντα. Οι τοιχογραφίες είναι πολύ καλά διατηρημένες, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών (σταθερή θερμοκρασία και υγρασία) που έχουν όλα τα σπήλαια.

Αλλά εάν κάνει κανείς τον κόπο και πάει λίγο πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο, κατά την διάρκεια μιας περιήγησης, περίπου 250 μέτρων (το συνολικό μήκος της σπηλιάς είναι πάνω από 2.000 μέτρα), μπορεί να ιδεί μερικές όμορφες «αίθουσες». Σε μια από αυτές τις αίθουσες, υπάρχει μια μικρή λίμνη, που ονομάζεται ακόμη και σήμερα «λουτρό της Αφροδίτης». Κι αυτό το όνομα δεν αλλάζει, όσα ονόματα κι αν προσπάθησαν να δώσουν οι χριστιανοί στο σπήλαιο, κτίζοντας επάνω στα αρχαία ιερά, και μετονομάζοντάς τα, τάχα νομίζοντας πως το αρχαίο κύτταρο θα σβηστεί, θα ξεγελαστεί, θα ξεχαστεί… Μέσα σε αυτήν την σπηλαιολίμνη, θα δείτε εκατοντάδες νομίσματα που ρίχτηκαν από ανθρώπους, που ήθελαν προφανώς μια καλύτερη τύχη στην αγάπη… Δώσε και θα λάβεις... Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις, λέει ο λαός μας... Κι αυτό το έθιμο, η συνήθεια δεν ξερριζώνεται, όσες… σοφίες επικαλεστείς…
Τελικά, η μόνη σοφία είναι να αφήνεις τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά... και όχι με βία...

ΠΗΓΕΣ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". Και "Λακώνων Γη".

ΛΕΞΕΙΣσπηλαιο της Αφροδιτης, Παρις, Ωραια Ελενη, Σπηλια της Αγιας Σοφιας, Κυθηρα, Κυθερεια Αφροδιτη, κρυμμενος ερωτας, ερως, αρπαγη, Σπαρτη, Κραναη, Τρωες, Τροια, πριγκηψ,  Αλεξανδρος, κρανος, Γη Θεων, Γυθειο, Λακωνια, πριγκηπας, μυθος, Ιστορια, Αρχαιολογια, τοιχογραφια, σπηλια Αγιας Σοφιας, Αγια Σοφια, σπηλαιοεκκλησια, Μυλοποταμος, λιμνη, λουτρο της Αφροδιτης, σπηλαιολιμνη, νομισμα, τυχη, αγαπη, εθιμο, συνηθεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ