Κύπριοι εθελοντές στον ελληνικό στρατό κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο του 1940-1941 - του Α. Κ. Γεωργίου



Ορισμένοι από τους Κύπριους εθελοντές. Ο κατάλογος βέβαια δεν είναι πλήρης:
1) Λιασίδης Λουκάς του Χαραλάμπους, από την Αμμόχωστο. Υπηρέτησε, στο 39ο Σύνταγμα. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου από πολεμικό τραύμα στο Τεπελένι στις 5 Μαρτίου 1941.
2) Σιερίφης Βαρνάβας του Ελευθερίου, από την Αμμόχωστο. Υπηρέτησε στο 39ο Σύνταγμα. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου από πολεμικό τραύμα στο ύψωμα Λεκλί - Δόντι, κοντά στο Τεπελένι. στις 5 Μαρτίου 1941.
3) Χαραλαμπίδης Αντώνιος του Μενελάου, από το Λεονάρισσο Αμμοχώστου. Υπηρέτησε στο 39ο Σύνταγμα. Συγκλονίζει η ιστορία του Αντώνη, που κατά την «εαρινή επίθεση» των Ιταλών εκλαμβάνεται ως νεκρός, του έκαναν κηδεία, αλλά τελικά έδειξε σημεία ζωής και δεν τον έθαψαν.
4) Καραγιώρης Γρηγόριος του Αντωνίου, από την Αμμόχωστο. Του 39ου Συντάγματος. Τραυματίστηκε στις μάχες για την κατάληψη του Υψώματος 717 στο όρος Γκόλικο από τους Ιταλούς.
5) Λουΐζος Ευάγγελος του Λούη, από την Αμμόχωστο. Κατατάχθηκε στο Στρατολογικό Γραφείο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και πολέμησε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.
6) Ακρίτας Λουκής του Γιαννακού, από τη Μόρφου. Του 39ου Συντάγματος.
7) Γιαλλουρίδης Κωνσταντίνος του Αριστείδου, από τη Μόρφου. Του 39ου Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου.
8) Κοσμίδης Βασίλειος του Ιωάννου, από την Κερύνεια. Του 39ου Συντάγματος.
9) Λοϊζίδης Σωκράτης του Κωνσταντίνου, από το Δίκωμο Κερύνειας. 39ο Σύνταγμα.
10) Σάββα Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, από την Πηγή Αμμοχώστου. 39ο Σύνταγμα Ευζώνων.
11) Κάσιος Σταύρος του Μιχαήλ, από τα Πυργά Αμμοχώστου. 39ο Σύνταγμα Ευζώνων.
12) Βασιλειάδης Μιχαήλ του Παναγιώτου, από το Πραστειό Αμμοχώστου. 39ο Σύνταγμα Ευζώνων.
13) Παντελίδης Μενέλαος του Γεωργίου από την Αμμόχωστο. 39ο Σύνταγμα Ευζώνων.
14) Μαννουρής Δημήτριος, από την Ακανθού Αμμοχώστου. Έφεδρος υπολοχαγός. Υπηρέτησε σε μονάδες του Γ΄ Σώματος Στρατού.
15) Γρίβας Γεώργιος του Θεοδώρου, από το Τρίκωμο Αμμοχώστου. Αξιωματικός. 1941 - Αντισυνταγματάρχης, μέλος του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πίνδος 1940-1941 και μετά στο Επιτελείο Ηπείρου στη διοίκηση των 10ης και 11ης Μεραρχίας Πεζικού.

16) Κωνσταντινίδης Χαράλαμπος του Χαραλάμπους, από την Κερύνεια. 39ο Σύνταγμα Ευζώνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1940, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Κυπριοι, εθελοντισμος, ελληνικος στρατος, Ελληνοιταλικος Πολεμος, Επος, 1940, 1941, Γεωργιου, Κυπρος, εθελοντες, Λιασιδης, Αμμοχωστος, 39ο Συνταγμα, Στρατιωτικο Νοσοκομειο Μεσολογγιου, Μεσολογγι, τραυμα, Τεπελενι, Σιεριφης, υψωμα Λεκλι Δοντι, Χαραλαμπιδης, Λεονταρισσο, κηδεια, Καραγιωρης Υψωμα 717, Γκολικο, Ιταλια, Ιταλοι, Λουιζος, Μακεδονια, Θεσσαλονικη, Βορειος Ηπειρος, Ακριτας, Μορφου, Γιαλλουριδης, Ευζωνες Μεσολογγιου, Κοσμιδης, Κερυνεια, Λοιζιδης, Δικωμο Κερυνειας, Σαββα, Πηγη Αμμοχωστου, Κασιος, Πυργα Αμμοχωστου, Βασιλειαδης, Πραστειο Αμμοχωστου, Παντελιδης, Ευζωνας, Μαννουρης, Ακανθου Αμμοχωστου, εφεδρος υπολοχαγος, Γ Σωμα Στρατου, Γριβας, Τρικωμο Αμμοχωστου, αξιωματικος, Αντισυνταγματαρχης, Γραφειο Επιχειρησεων, Γενικο Επιτελειο Στρατου, ΓΕΣ, Πινδος, Επιτελειο Ηπειρου, 10η Μεραρχια Πεζικου, 11η Μεραρχια Πεζικου, Κωνσταντινιδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ