Ο Συμβολικός Τεκτονισμός δεν έχει άμεση καταγωγή από κάποιο αρχαίο σύστημα - των Fr. L. Pick και G. N. Knight


Ο Συμβολικός Τεκτονισμός
δεν έχει άμεση καταγωγή
από κάποιο αρχαίο σύστημα…

«Στην αναζήτηση των πιθανών πηγών προέλευσης του Ελευθεροτεκτονισμού χρησιμοποιήθηκε άφθονη φαντασία, μέγα μέρος της οποίας θεωρείται σήμερα εντελώς αποπροσανατολιστικό.

Σε ένα κατά βάση ηθικολογικό σύστημα που χρησιμοποιεί ευρύτατα τη μέθοδο του συμβολισμού στην διδασκαλία του, θα ήταν παράδοξο αν δεν υπήρχαν πολυάριθμα σημεία σύμπτωσης με διάφορες παλαιές και νέες θρησκείες, με τα κλασικά "Μυστήρια", αλλά ακόμα και με την κινεζική φιλοσοφία, η οποία π.χ. χρησιμοποιεί το τετράγωνο ως σύμβολο και έκφανση της ηθικότητας.
Πολλές από τις αρχές και τις δοξασίες που ενσωματώνει ο Ελευθεροτεκτονισμός προέρχονται από τις ανεξάντλητες παραδόσεις της ανθρωπότητας όλων των εποχών και όλων των σημείων του πλανήτη. Ωστόσο, όχι μόνο δεν υπάρχει πειστική απόδειξη για την άμεση καταγωγή του Συμβολικού Τεκτονισμού από κάποιο αρχαίο σύστημα που αποδεδειγμένα ή έστω κατά τεκμήριο δίδασκε παρόμοιες ηθικές αρχές, αλλά, αντίθετα, από όσα γνωρίζουμε για τον Συμβολικό Τεκτονισμό, κατά τους λίγους αιώνες πριν από την ίδρυση της πρώτης Μεγάλης Στοάς το 1717, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπήρξε τέτοια καταγωγή. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί εύλογα, ότι πολλοί από τους συμβολισμούς που απαντώνται σήμερα στον Τεκτονισμό είναι σχετικά πρόσφατοι και δεν καθιερώθηκαν παρά μόνο μετά την αρχή του 18ου αιώνα».


ΠΗΓΗ: Από την Εισαγωγή του βιβλίου «Pocket History of Freemasonry» των Fred L. Pick και G. Norman Knight.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΣΥΜΒΟΛΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Ελευθεροτεκτονισμος, ηθικολογικο συστημα, συμβολισμος, διδασκαλια, θρησκεια, Μυστηρια, κινεζικη φιλοσοφια, τετραγωνο, συμβολο, ηθικοτητα, δοξασια, παραδοση Συμβολικος Τεκτονισμος, ηθικη, Μεγαλη Στοα, 1717, συμβολα, Τεκτονισμος, Freemasonry
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ