Αρχαίος τάφος με σχεδόν ακέραιο και άθικτο σκελετό γυναίκας, με περιδέραιο με 15 χρυσές χάντρες σε σχήμα ελαιόκαρπου ή ελαιόσπορου και 15 μικρότερες επίσης χρυσές χάντρες βρέθηκε στο Σίσι Λασιθίου - σπάνιος τάφος στην Κρήτη


Αρχαίος τάφος
με σχεδόν ακέραιο και άθικτο
σκελετό γυναίκας
με περιδέραιο με 15 χρυσές χάντρες
σε σχήμα ελαιόκαρπου ή ελαιόσπορου
και 15 μικρότερες επίσης χρυσές χάντρες
βρέθηκε στο Σίσι Λασιθίου
Σπάνιος τάφος στην Κρήτη


«Η ερευνητική ομάδα συνέχισε τις ανασκαφικές εργασίες στο Σίσι Λασιθίου στους διάφορους τομείς της ανασκαφής και προχώρησε στην περαιτέρω αποκάλυψη του μνημειακού συγκροτήματος με κεντρική αυλή. Η ανασκαφή πλησίον της δυτικής πτέρυγας του συγκροτήματος έφερε στο φως σημαντικά κατάλοιπα οικισμού της Πρωτομινωικής ΙΙΑ περιόδου (περ. 2600 π.Χ.).
Μετά την εγκατάλειψη του οικισμού από τους κατοίκους του, οι οποίοι άφησαν κατά χώραν σχεδόν το σύνολο του υλικού πολιτισμού τους, ένα μνημειακό κτήριο κατασκευάστηκε προς ανατολάς του χωριού. Το κτήριο αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα δυτικής πτέρυγας. Αν και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2500 π.Χ., τα κατάλοιπά του ενσωματώθηκαν σχεδόν αυτούσια στην κατασκευή του μνημειακού συγκροτήματος με αυλή, το οποίο ανεγέρθη γύρω στο 1700 π.Χ. Περαιτέρω ανασκαφή του μνημειακού συγκροτήματος με αυλή αποκάλυψε ένα δάπεδο επιστρωμένο με εξαιρετικής ποιότητας κονίαμα, κοσμημένο με στικτό διάκοσμο και έναν κομψά κτισμένο πήλινο αγωγό για την απορροή των υδάτων από την μήκους 33 μέτρων κεντρική αυλή προς την ανατολική κλιτύ.
Σε άλλα σημεία του λόφου εντοπίστηκαν αξιόλογα κατάλοιπα λιγότερο γνωστών φάσεων, μεταξύ των οποίων οικία που καταστράφηκε κατά την Μεσομινωική ΙΙΙΑ περίοδο, ενδεχομένως από σεισμό, και ένα εκτεταμένο στρώμα με Υστερομινωική ΙΙ-ΙΙΙΑ1 κεραμική με έντονα ίχνη κνωσιακών επιδράσεων. Στην ίδια περίοδο ανήκει και ένας κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος είχε χτιστεί μέσα σε προγενέστερο ταφικό κτήριο της Νεοανακτορικής περιόδου.


Ο προσεκτικά κατασκευασμένος τάφος περιείχε σχεδόν ακέραιο και άθικτο σκελετό γυναίκας, ο οποίο συνοδευόταν από χάλκινο κάτοπτρο με ελεφαντοστέινη λαβή, οστέινες και χάλκινες περόνες ενδυμασίας, καθώς και περιδέραιο αποτελούμενο από 15 χρυσές ψήφους (χάντρες) σε σχήμα ελαιόκαρπου ή ελαιόσπορου και 15 μικρότερες επίσης χρυσές ψήφους. Αυτού του τύπου οι τάφοι είναι σχετικά σπάνιοι στην Κρήτη και απαντούν μόνο στην Κνωσσό και τα Χανιά.Με την 10η ανασκαφική περίοδο ολοκληρώθηκε το δεύτερο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στην συντήρηση των καταλοίπων και την δημοσίευση, πριν την τελευταία περίοδο διασκοπήσεων.

Περισσότεροι από 100 αρχαιολόγοι διαφόρων εθνικοτήτων συμμετείχαν στην 10η ανασκαφική περίοδο που διεξήγαγε η Βελγική Σχολή Αθηνών στο Σίσι (δήμος Αγίου Νικολάου) της Κρήτης, σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Jan Driessen (Πανεπιστήμιο Λουβαίν/Βελγική Σχολή Αθηνών)».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 3.10.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.10.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΚΙΒΩΤΙΟΣΧΗΜΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ, ΕΔΩ. ΛΕΞΕΙΣΑρχαιος ταφος, σκελετος γυναικας, περιδεραιο, 15, χρυση χαντρα, ελαιοκαρπος, ελαιοσπορος, Σισι Λασιθιου, Κρητη, Λασιθι, ανασκαφη, αυλη, πρωτομινωικη, οικισμος, πυρκαγια, δαπεδο, κονιαμα, στικτος διακοσμος, πηλινος αγωγος, απορροη υδατων, μεσομινωικη, σεισμος, υστερομινωικη, κεραμικη, κιβωτιοσχημος ταφος, Νεοανακτορικη, γυναικα, χαλκινο κατοπτρο, ελεφαντοστουν, λαβη, οστουν, περονη, ενδυμασια, περιδεραιο, χρυση ψηφος, χαντρα, ελια, Κνωσος, Χανια, Βελγιο, δημος Αγιου Νικολαου, μινωικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ