Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο βράβευσε την Άνγκελα Μέρκελ - Παρέστη η Ελληνική Εκκλησία, η γενική πρόξενος, κ. Π. Κωνσταντινοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, κ. Στ. Κωσταντινίδης, κ.ά.


Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο
βράβευσε την Άνγκελα Μέρκελ

Παρέστη η Ελληνική Εκκλησία,
η γενική πρόξενος, κ. Π. Κωνσταντινοπούλου,
ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας
Μονάχου, κ. Στ. Κωσταντινίδης, κ.ά.

Στις 28 Οκτωβρίου 2019 έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου η βράβευση της Καγκελαρίου κ. Άνγκελας Μέρκελ από τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου, παρουσία των ανωτάτων εκπροσώπων της Βαυαρικής Πολιτειακής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Βαυαρίας.

 Φωτογραφία: BR - βαυαρική τηλεόραση.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έλαβε χώρα από την πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου, και Επιτετραμμένη του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου για το Ολοκαύτωμα, κ. Charlotte Knobloch.

Παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Makus Söder, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Günther Beckstein, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ilse Aigner, o Υπουργός Εσωτερικών κ. Joachim Herrmann, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κ. Peter Küspert, ο Δούκας της Βαυαρίας Herzog Franz von Bayern, ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γερμανίας κ. Dr. Josef Schuster, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter, ο πρώην Αρχιδήμαρχος κ. Christian Ude, ο διευθυντής της Αστυνομίας Μονάχου κ. Hubertus Andrä, εκπρόσωποι των εκκλησιών και λοιπών θεσμών, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, Γενικοί Πρόξενοι και προσωπικότητες που έχουν στενό δεσμό με την Εβραϊκή κοινότητα Μονάχου.

Η πρόεδρος κ. Knobloch στον χαιρετισμό της καλοσώρισε ονομαστικά μερικούς επίσημους καλεσμένους και μεταξύ αυτών και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Από πλευράς Ελλήνων παρέστησαν η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης με τη σύζυγό του Σάσκια.

Στις ομιλίες τους η πρόεδρος κ. Knobloch, και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου κ. Amb.Roland Lauder περιέγραψαν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία με τον αντισημιτισμό, τη ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη νεοναζιστική ιδεολογία και ζήτησαν από την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο κ. Lauder ζἠτησε τέσσερα συγκεκριμμένα μέτρα.

α) Όλες οι Συναγωγές και τα Εβραϊκά σχολεία να έχουν αστυνομική προστασία,
β) να υπάρχουν σκληρότερες ποινές για όσους επιτίθενται στους Εβραίους με λόγα ή με πράξεις,
γ) να απαγορευτούν κάθε είδους κηρύγματα και ομιλίες μίσους κατά των Εβραίων,
δ) να απαγορευτούν πολιτικά κόμματα που έχουν νεοναζιστικές ιδεολογίες και νοοτροπία.

Αναφέρθηκε επίσης και σε μια επίσημη έρευνα που έκανε προ εβδομάδος το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, στην οποία υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι στη γερμανική κοινωνία υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις εναντίον των Εβραίων. Ο κ. Lauder επήνεσε τις προσπάθειες της Καγκελαρίου για καταπολέμηση του αντισημιτισμού στη Γερμανία και την παρεκάλεσε να συνεχίσει τη πολιτική της αυτή.

Ο πρωθυπουργός κ. Söder αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στα νεοναζιστικά μορφώματα που αναβιώνουν και μέσα από πολιτικά κόμματα και επανέλαβε τη βούληση της Βαυαρικής Κυβέρνησης να καταπολεμήσει με όλα τα δημοκρατικά μέσα την περαιτέρω διάδοση και εξάπλωση της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Reiter αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των κατοίκων του Μονάχου προς την Εβραϊκή Κοινότητα με τη συμμετοχή στη διαθρησκευτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αυλή της Συναγωγής, στις 10 Οκτωβρίου 2019 και στην ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας γύρω από τη Συναγωγή την επόμενη ημέρα. Ως γνωστό στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης έλαβε μέρος και η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με τον Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον διευθυντή του Συμβουλίου Εκκλησιών της Βαυαρίας, κ. Γεωργίου Βλαντή.

Η Καγκελάριος κ. Μέρκελ παρέλαβε το βραβείο, μια μεταλλική προτομή του Theodor Herzl, ιδρυτή του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου και προδρόμου της δημιουργίας του Κράτους του Ισραήλ, και το οποίο, όπως είπε, το χαρίζει στη Γερμανία και σ΄όλους τους Γερμανούς που στηρίζουν τους Εβραίους και την απρόσκοπτη ζωή τους στη Γερμανία. Γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 η Γερμανική Κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα πακέτο με διατάξεις για την αποτελεσματικώτερη καταπολέμηση της ακροδεξιάς, του αντισημιτισμού και της εγκληματικότητας που προέρχεται από το μίσος. Το πακέτο θα περιλαμβάνει κυρίως:

α) υποχρεωτική καταχώρηση στις αρμόδιες Αρχές Ασφάλειας των παροχέων (Provider) στο Ιντερνετ, όπου οι εταιρείες παροχών θα είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν διαδυκτιακές παροχές με εγκληματικότητα μίσους,
β) η ίδρυση ειδικού Κέντρου στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία,
γ) σκληρότερες ποινές για κάθε είδους υποδαύλιση για βία
και
δ) άμεσες κρατικές επεμβάσεις ενάντια σε οποιαδήποτε επιθετική προσβολή.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όσο και η Βαυαρική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένες να έχουν μηδαμινή ανοχή σε ρατσιστικές, ακροδεξιές και αντισημιτικές συμπεριφορές, ατόμων και ομάδων στο έδαφος της Γερμανίας.

Στη διάρκεια του επακολουθήσαντος επισήμου δείπνου ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης απηυθύνθη στην Καγκελάριο κ. Μέρκελ και την ευχαρίστησε για την δεκαετή συμμετοχή του, ως εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, στη "Σύσκεψη Κορυφής για την Ενσωμάτωση" που έλαβε χώρα το Βερολίνο με πρωτοβουλία και υπό την προεδρεία της κ. Μέρκελ.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης διατηρεί από πολλών ετών άριστες σχέσεις με την Εβραϊκή Κοινότητα Μονάχου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η πρόεδρος κ. Knobloch στην προ ολίγων μηνών επιστολή της προς τον π. Απόστολο, με αφορμή τα γενέθλιά του:

"Εξ ονόματος της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας, ιδιαίτερα όμως και προσωπικά θέλω να σας συγχαρώ για τα γενέθλιά σας. Με όλη μου τη καρδιά σας εύχομαι κάθε καλό που μπορεί να φανταστεί κανείς: Περισσή ευτυχία και μια ζωή μέχρι τα 120 χρόνια.
Είθε το επερχόμενο έτος ζωή σας να σας δωρίσει ιδιαίτερα υγεία, ευτυχία και ευημερία, και περαιτέρω την θαυμάσια δημιουργική σας δύναμη και τη διαχρονικά αναγνωρισμένη ακτινοβολία σας. Επίσης να σας χαρίζει πολλές ευτυχισμένες στιγμές στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον.
Αυτή η ευχάριστη ημέρα μου δίνει και πάλι την ευκαιρία να σας εκφράσω τη μεγάλη εκτίμησή μου, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου. Ενθυμούμαι τις πάντα ευτυχισμένες για μένα συναντήσεις μου με σας, στο έτος που πέρασε, και χαίρομαι για τις μελλοντικές. Μου παρέχετε, σε μια εποχή στην οποία το κοινωνικό κλίμα έγινε ποιό κρύο και ποιό σκληρό, πάντα αισιοδοξία και τη σταθερή και φιλική αλληλεγγύη, ενόψει μάλιστα και των πολλών εχθρών που απειλούν τη φιλελεύθερη κοινωνία μας.
Τα λόγια σας, το χαμόγελὀ σας είνα για μένα πάντα μια εμψύχωση. Σας ευχαριστώ για το ότι είστε πάντα στο πλευρό μου και στο πλευρό της κοινότητάς μας.
Είθε ο Θεός να συνοδεύσει εσας και τους αγαπημένους σας πάντα με την ευλογία του.
Με θερμότατο ψυχικό δεσμό και με τους καλύτερους χαιρετισμούς, διατελώ
Σαρλόττε Κνόμπλοχ".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΡΚΕΛ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΠαγκοσμιο Εβραικο Συμβουλιο, βραβειο, Μερκελ, Εκκλησια, Κωνσταντινοπουλου, Ελληνικη Ακαδημια Μοναχου, Κωσταντινιδης, εβραιοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ